Opening spectaculaire launchcoaster Parc Astérix opnieuw uitgesteld

Parc Astérix kondigde in 2018 aan volgend jaar een spectaculaire multi-launch coaster te openen. Deze achtbaan wordt gebouwd door Intamin. In eerste instantie werd 2021 geopperd als openingsjaar, maar dat werd later aangepast naar 2022. Door de coronacrisis en de besparingen die moederbedrijf CdA doorvoerde, zal de achtbaan pas openen in 2023. Dit nieuws vertelde de parkdirecteur aan een Franse krant.

 

Fans van het Franse pretpark Parc Astérix zullen hun geduld nog wat langer op de proef moeten stellen, om plaats te nemen in een spectaculaire achtbaan die het park laat bouwen door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan zou in eerste instantie geopend worden in 2021 maar later werd dat gewijzigd naar 2022. Jammer genoeg heeft men nu besloten nog een jaartje langer te wachten.

Doordat ook Parc Astérix gesloten moest blijven door de coronacrisis ging meer dan € 40 miljoen aan omzet verloren. Moederbedrijf CDA, dat eigenaar is van het park, liet eerder al weten te moeten besparen op toekomstige investeringen en parkdirecteur Nicolas Kremer bevestigde dan ook het uitstel aan een Franse krant.

 

Spectaculaire achtbaan

De nieuwe launchcoaster zal de achtste rollercoaster van het park worden en meteen ook de spectaculairste. De LSM Launch Coaster zal een topsnelheid behalen van 107 km/u, wat het de snelste achtbaan van Frankrijk maakt. Het hoogste punt van de rollercoaster zal zich bevinden op een 51 meter hoge heuvel, hiermee wordt het eveneens de hoogste achtbaan van Frankrijk.

De achtbaan zal een tracklengte krijgen van 1075 meter. In totaal zullen er vier lanceringen zijn waarvan er één achteruit zal gaan. Hierdoor wordt er een afstand afgelegd van 1361 meter, wat de negende langste achtbaanrit van Europa is. De rit zal starten met een lancering en later volgt dan nog een driedubbele launch. De vier lanceringen tijdens één achtbaanrit zijn uniek in Europa.

Op de achtbaan zullen 3 treinen tegelijkertijd kunnen rijden en elke trein zal in totaal 20 passagiers kunnen vervoeren. Hierdoor ontstaat er een capaciteit van 1260 personen per uur. Het avontuur, dat de bezoekers drie keer over kop zal laten gaan, duurt in totaal 100 seconden. Tot slot zal de achtbaan nog een drop hebben van 101°, wat meer dan verticaal is.

 

 

Unieke elementen:

De rollercoaster zal maar liefst 30 verschillende elementen bevatten, dit is het meeste op een LSM Coaster in de wereld. Verder zal de achtbaan 23 airtime momenten, dit is eveneens het meeste van alle stalen achtbanen in de wereld.

De vier lanceringen zorgen voor de meeste lanceringen op een achtbaan in Europa. Ook de combinatie van een heen-en-weer launch met een volledig gesloten circuit is uniek in Europa. De achtbaan zal maar liefst acht verschillende soorten airtime ervaringen hebben die tussen de 0 G en de -1,2 G liggen.

De volledige achtbaan zal voorzien worden van Intamins meest geavanceerde en ergonomische over de schouder lap-bars met het V-stoel mechanisme. Opvallend is ook dat een heel groot deel van de rit zich vlak tegen de grond afspeelt. Dit zal het snelheidsgevoel nog verhogen.

 

 

Bron: European Coaster Kings, L’Observateur de Beauvais