Wederom schenkt Burgers’ Ocean een grote partij zelfgekweekte koralen en vissen aan een Europees collega-publieksaquarium. Op 15 juli 2020 vertrekken 39 steenkoralen, 40 zachte koralen en 15 vissen naar Tierpark Berlin. Het Arnhemse koraalrifaquarium is vanwege het grote kweeksucces de afgelopen jaren uitgegroeid tot Europa’s hofleverancier van zelfgekweekte koralen. Sinds 2010 zijn er al 2575 steenkoralen en zachte koralen uit Koninklijke Burgers’ Zoo vertrokken.
Recente omvangrijke donaties aan Europese collega’s
Op 5 november 2019 vertrokken ruim 100 zelfgekweekte koraalkolonies vanuit Arnhem naar Düsseldorf (Duitsland) en Pula (Kroatië). Op 23 januari 2019 haalde Burgers’ Zoo het landelijke nieuws met een transport van ruim 300 zelfgekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen naar London Aquarium en Chester Zoo (Engeland). En op 25 november 2010 reisden 250 Arnhemse vissen en koralen naar vier verschillende Deense aquaria. Sinds 2010 zijn er in totaal 2575 in Burgers’ Ocean gekweekte koralen aan Europese collega’s geschonken: 1430 steenkoralen en 1145 zachte koralen. Koralen zijn beschermd en hebben het erg zwaar in de natuur: vooral door klimaatverandering, maar ook door vervuiling en overbevissing.
Het grootste levende koraalrif van Europa
Burgers’ Ocean is een tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. Een zeer belangrijk onderdeel van het Arnhemse aquarium is het levende koraalrif in een bassin van 750.000 liter water. Dit Arnhemse levende koraalrif is het grootste van alle publieksaquaria in Europa. Wereldwijd bestaan er slechts twee levende koraalriffen in aquaria die groter zijn: Townsville (Australië) en San Francisco (USA).
Succesvolle kweek met zachte koralen en steenkoralen
Koralen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: zachte koralen zonder uitwendig skelet en steenkoralen die een kalkskelet bouwen en daarmee de basis van een koraalrif vormen. Het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean weet al jarenlang succesvol te kweken met zowel zachte koralen als steenkoralen. In de beginjaren van de Ocean werden veel koralen achter de schermen gekweekt. Tegenwoordig wordt de kweek achter de schermen tot enkele zeer gevoelige soorten beperkt. Na vele jaren noeste arbeid door het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean is het namelijk gelukt om voor de schermen een goed groeiend miniatuurkoraalrif te creëren, dat zo hard groeit dat er regelmatig veel koralen geoogst moeten worden voor collega-aquaria.
Giftige oorlogsvoering tussen koralen
Wanneer koralen tegen elkaar aangroeien, gaan ze ruzie maken. Ze vechten daarbij met speciale lange tentakels die gif bevatten. Andere soorten verteren de buurman door hun zeer eenvoudige darm uit te stulpen en op hem te leggen. Ook overgroeien koralen elkaar, waardoor het onderste koraal geen – of niet voldoende – licht meer ontvangt en op die plek afsterft. Weer andere koralen maken een giftig stofje en laten dat vervolgens vrij om zo de koralen in de directe omgeving te vergiftigen. Om een beetje orde te houden in het koraalrifaquarium ‘snoeien’ duikende dierverzorgers regelmatig om zo de koralen niet te dicht tegen elkaar aan te laten groeien. De koraalgroei is echter zo succesvol dat er erg veel gesnoeid moet worden. Al die koralen worden weggegeven aan andere publieksaquaria.