ZOO Antwerpen trots op pasgeboren gorillababy

Heerlijk nieuws uit ZOO Antwerpen: woensdagmorgen om 7u30 is er een gorilla geboren in de Mensapenvallei. Moeder Mambele stelt het goed en zilverrug Matadi is de onbetwiste vader. Kleine zus Thandie kijkt nieuwsgierig rond, want voor haar betekent deze halfbroer of -zus een nieuwe speelkameraad. ZOO Antwerpen coördineert al 18 jaar lang wetenschappelijk onderzoek op mensapen in Kameroen en Congo.

 

 

Zelf mee beslissen

Of het een jongen of een meisje is, dat kunnen de verzorgers nog niet zeggen. “Mambele houdt haar jong de eerste dagen dicht tegen zich aan. We laten moeder en jong de eerste dagen rustig aan elkaar wennen”, legt verzorger Melanie uit. “Kleuter Thandie reageerde meganieuwsgierig en wilde bij de baby al eens aan de neus prutsen.” Op het geboortekaartje staat dan ook nog geen gewicht vermeld. ZOO Antwerpen weet uit onderzoek wel dat gorillababy’s gemiddeld tussen de 1,4 en 1,8 kilogram wegen bij hun geboorte. Ook over de naam van het dier is nog niets beslist.

“2020 is het jaar van de V, dus de eerste letter kennen we al”, zegt woordvoerder Ilse Segers. “Eens het geslacht van het gorillajong bekend is, laten we onze bezoekers graag mee beslissen.”

 

Speelkameraad

Het is de tweede keer dat er een westelijke laaglandgorilla geboren wordt in de Mensapenvallei. Op 26 november 2018 schonk gorilla Mayani het leven aan Thandie. Zij is ondertussen al anderhalf.

“In de Duitse dierentuin van Hannover liepen Mambele’s zwangerschappen in het verleden niet goed af. Hier in ZOO Antwerpen kreeg ze het inspirerende voorbeeld van Mayani, die heel zorgzaam en succesvol gorilla Thandie grootbrengt. Aangezien mensapen elkaars gedrag imiteren, hebben we dan ook goede hoop voor Mambele en haar pasgeboren jong”, vertelt verzorger Melanie.

ZOO Antwerpen telt nu vijf westelijke laaglandgorilla’s: Matadi, Mayani, Mambele, Thandie en de boreling. In hun gorillagroep is ook nog één oostelijke laaglandgorilla aanwezig: Amahoro. Alle dieren waren aanwezig in de Mensapenvallei tijdens de geboorte, want ZOO Antwerpen wil het natuurlijk gedrag van de dieren zoveel mogelijk stimuleren.

 

Populatie herstellen

De geboorte van deze westelijke laaglandgorilla is heel goed nieuws, want de diersoort is ernstig bedreigd. In 25 jaar tijd is hun populatie in de natuur met zestig procent gedaald door stroperij, jacht en ziektes. Nu leven er minder dan 316.000 dieren van deze mensapensoort. Het cijfer blijft elk jaar weer dalen.

Het wetenschappelijk team van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael (Center for Research and Conservation, CRC) coördineert al 18 jaar het onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen. Daarmee willen ze de effecten van grootschalige houtkap op de overlevingskansen van gorilla’s en chimpansees in kaart brengen. Ze stimuleren bedrijven om samen met lokale overheden hun activiteiten zo aan te passen dat het voortbestaan van de dieren niet langer bedreigd wordt. Zo halen zowel mens als dier er hun voordeel uit.

 

WEETJES

  • Wist je dat ZOO Antwerpen de zwangerschap van Mambele konden opsporen met een zwangerschapstest voor mensen?
  • Gorilla’s krijgen weeën en ontsluiting net zoals de mens. Ook een bevalling verloopt gelijkaardig, al droogt de navelstreng bij hen gewoon uit.
  • Het geluid van een huilende gorillababy klinkt als dat van een mensenbaby. Ze wenen wel niet zo vaak, enkel als ze alleen worden gelaten. Zeuren en gniffelen doen ze ook.
  • Ons DNA is maar liefst 98,25 procent hetzelfde als dat van gorilla’s.