Top 10 hoogste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de hoogste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe hoog die is en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 hoogste achtbanen in Europa.

 

#10: Wildfire – Kolmården (56 m)

Wildfire werd gebouwd in het Zweedse pretpark Kolmården in 2016. Het was de eerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction op Europese bodem. De achtbaan is 56 meter hoog en heeft een drop van 49 meter. Wildfire bereikt een snelheid van 115 km/u en is daarmee de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies telt, hiermee deelt de achtbaan het record van meeste inversies op een houten achtbaan. De 1265 meter lange achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#9: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (58,2 m)

Stunt Fall is gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is 58,2 meter hoog en heeft een drop van 53,9 meter. Stunt Fall behaalt een snelheid van 105,6 km/u en heeft 3 inversies. De achtbaan is 367 meter lang en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Het is zowel de hoogste als de snelste Inverted Coaster van Europa. Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de karretjes onderaan de track hangen. Stunt Fall heef twee drops van 90 graden en bereikt een maximale G kracht van 4,5. De achtbaan heeft 20 miljoen euro gekost.

 

#8: Stealth – Thorpe Park (62,5 m)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thrope Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4,5G verwerkt.

 

#7: Zadra – Energylandia (62,8 m)

Zadra werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Poolse pretpark Energylandia. De hybride achtbaan heeft een hoogte van 62,8 meter en is daarmee de hoogste hybride achtbaan ter wereld. Zadra is bereikt een snelheid van 121 km/u en is 1316 meter lang. Tijdens het ritje van 1 minuut en 50 seconden gaan de bezoekers 3 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 10 miljoen euro.

 

#6: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9 m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

#5-4: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (73 m)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide even hoog en delen daarom de 4de plaats.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van hoogste achtbaan van Europa met een hoogte van 73 meter en een drop van 67 meter. Dit record stond al 8 jaar lang op de naam van de Big One in Blackpool Pleasure Beach, Silver Star kon dit record 10 jaar lang vasthouden. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en is 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa-Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die is gebouwd in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

#3: Shambhala – PortAventura Park (76 m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en verbrak bij opening met 3 meter het 10 jaar oude hoogte record van Silver Star. Ondanks het hoogte verschil van maar 3 meter is de first drop van Shambhala (78 meter) wel 11 meter dieper dan die van Silver Star. Shambhala heeft een snelheid van 134 km/u wat het de 4de snelste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#2: Hyperion – Energylandia (77 m)

Hyperion werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en werd geopend in het Poolse pretpark Energylandia. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste megacoaster van Europa en is de 7de snelste, niet gelanceerde achtbaan, ter wereld. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 82 meter. Hiermee is de achtbaan 1 meter hoger dan Shambhala maar de drop is 4 meter dieper. De mega coaster behaalt tijdens de first drop van 84° een snelheid van maar liefst 142 km/u. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en een Dive Drop.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (112 m)

In 2017 opende in het Spaanse resort PortAventura World een tweede pretpark genaamd Ferrari Land. In dit nieuwe pretpark opende Red Force die tijdens de lancering van 5 seconden een snelheid behaalt van 180 km/u. De achtbaan is 112 meter hoog en 880 meter lang. Red Force is de 4de hoogste en snelste achtbaan van de wereld.

 

 

De toekomst:

In 2015 werd Schwur des Kärnan geopend, een jaar later in 2016 werd Wildfire geopend. In 2017 werd Red Force geopend als hoogste achtbaan van Europa en in 2018 opende Hyperion als hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa. In 2019 opende met Zadra de hoogste hybride achtbaan ter wereld! Zo kwamen de laatste 5 jaar maar liefst 5 nieuwe achtbanen in deze top 10. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.