Levensgroot Dakota-vliegtuig landt in Madurodam

Madurodam beleefde gisteren een historisch hoogtepunt met de landing van ‘The Flying Dutchman’: een levensgroot DC-3 vliegtuig, in de iconische zilver en blauwe KLM-stijl van de jaren ’40-’50. Het vliegtuig is 18 meter lang en heeft een vleugelspanwijdte van 30 meter. De Flying Dutchman is de hoofdrolspeler in de nieuwe attractie van Madurodam die bij de heropening van het park open zal gaan voor het publiek.

 

Het befaamde vliegtuig werd gisteren met een levensgrote kraan het Haagse familiepark in gehesen, naar de locatie van de nieuwe ‘flight experience’ bij luchthaven Schiphol.

 

 

Het inhijsen van het toestel is het sluitstuk van een anderhalf jaar durende restauratie, waarin de DC-3 langzaam transformeerde tot het zilveren KLM-vliegtuig. Nu het vliegtuig op de nieuw aangelegde landingsbaan achter het miniatuur-Schiphol is geland, wordt ‘The Flying Dutchman’ aan boord voorzien van de laatste technologie en een breed scala aan showtechnieken. Madurodam biedt haar bezoekers zo een unieke, eigentijdse Dakota-experience: een vlucht door tijd en ruimte, die verder gaat dan vliegen, en waarin de pioniersgeest die ons land groot heeft gemaakt, centraal staan.

 

 

Zodra de deuren van Madurodam weer open mogen, staan ook de eerste (test)vluchten van The Flying Dutchman gepland voor het publiek, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen binnen de 1,5 meter samenleving.

 

 

Eerder deze maand werd letterlijk de laatste hand gelegd aan de buitenkant door het met de hand schilderen van de illustere naam ‘The Flying Dutchman’ langs beide zijden van het toestel. Madurodam koos bewust voor een ouderwetse schildertechniek, om de uitstraling van het vliegtuig zo authentiek mogelijk te houden. Dit was de techniek die in de jaren ’40-’50 standaard werd gebruikt voor het aanbrengen van logo’s.