Uitzonderlijke geboorte van een veelvraat tweeling op het Domein van de Grotten van Han!

In het Wildpark van Han-sur-Lesse zijn in de maand februari twee babyveelvraatjes geboren! Een zeer unieke en vreugdevolle gebeurtenis, vermits het over een diersoort gaat dat in België sinds de prehistorie uitgestorven was!

 

 

Twee maanden verstopt

De verzorgers van het Wildpark verwachtten het al een tijdje, begin februari besloot het vrouwtje Skally zich namelijk terug te trekken in haar hol. Iedereen hoopte dus dat ze haar moederschap ging voorbereiden. En ja hoor, na twee maanden zogen in het kraamnest was het eindelijk zo ver: twee schattige snuitjes kwamen tevoorschijn uit de duisternis en zetten zo hun eerste stapjes in de buitenwereld! Een uniek gebeuren in België waar het hele Domein met reden trots op is!

 

Een bijzondere zwangerschap

Een zwangerschap is erg apart bij deze grote marterachtige! Na de bevruchting wordt de ontwikkeling van het eitje even ‘on hold’ gezet tot het einde van de herfst. De reële duur van de dracht bedraagt echter maar 40 dagen.

De veelvraat in het Wildpark beschikt over een groot verblijf met niet minder dan 7 verschillende schuilplaatsen. Skally, het vrouwtje, verplaatste zich regelmatig van het ene hol naar het andere. Op een dag heeft een verzorger haar opgemerkt met 2 baby’s in de muil! De eerste weken van hun leven zijn baby veelvraten volledig hulpeloos en blind en het team heeft besloten om niet tussen beide te komen en mama volledig zelf voor haar kwetsbare kleintjes te laten zorgen.

 

Gaan ze het redden?

Nagelbijtend wachtten de verzorgers het moment van de waarheid af: hebben de kleintjes het overleefd? Hun geduld werd echter vrij snel beloond: Skally en haar twee hummeltjes werden opnieuw gespot begin maart. En daarna zouden nog meerdere momenten volgen!

Talrijke pogingen hebben de verzorgers ondernomen een check up te doen van de gezondheid van de baby’s, maar mama Skally liet zich totaal niet doen en toonde zich van haar meest beschermende kant! En met de reputatie van één van Europa’s meest driftige roofdieren besloten de verzorgers toch maar eventjes afstand te bewaren…

Midden april is het hun dan eindelijk gelukt, zonder kleerscheuren zelfs! Een koningswens kwam uit: een jongetje van 3,6 kg en een meisje van 3,2 kg! Ze stellen het heel goed en hebben nu al het felle temperament waar hun soort zo voor bekend (lees: berucht!) staat!

 

Een verhaal met happy end

In 2015 besloot het Wildpark van Han-sur-Lesse 2 veelvraten te verwelkomen, een mannetje en een vrouwtje, respectievelijk afkomstig uit Zweden en Rusland. Ze maakten kennis met elkaar in hun ruime verblijf en wonderwel bleek het meteen goed te klikken tussen die twee! Gelukkig maar, want Vally en Skally vormen een erg belangrijk koppel voor de genetica van deze diersoort. Met een eerste geboorte twee jaar geleden was het Domein in de wolken, maar helaas was het sprookje van korte duur. De kleine Grahma overleed enkele maanden na haar geboorte als gevolg van een zware infectie…

Reden te meer dus om dankbaar te zijn voor deze prachtige tweelinggeboorte!

Het is nog eventjes wachten, maar hopelijk mag het Wildpark snel weer haar deuren openen, zodat iedereen kan komen genieten van de vrolijke capriolen van deze kleine familie!

 

De Veelvraat (of Gulo Gulo) – een beetje theorie:

Veelvraten leven op de koude, uitgestrekte toendra’s van Canada, Scandinavië en Siberië. Hoewel ze qua uiterlijk een beetje op een beer lijken, zijn ze de grootste soort van de wezelfamilie.

Veelvraten worden ook wel eens beschouwd als één van de meest roofzuchtige roofdieren van Europa. Ze werden gezien als genadeloze moordenaars met een onbegrensde vraatzucht. In werkelijkheid zijn veelvraten voor een groot deel afhankelijk van aas en kleine prooidieren. In koude winters vallen ze echter ook wel eens rendieren aan of durven ze met een beer of een groep wolven te vechten, om hun voedsel te verdedigen!

De veelvraat is een bedreigde diersoort. Vroeger kregen mensen voor elke gedode veelvraat een beloning, net als dat voor wolven ook het geval was. Hierdoor nam hun aantal in het wild sterk af. Rond 1970 kreeg de veelvraat in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied een beschermde status. Jammer genoeg is hun aantal sindsdien amper toegenomen. Er leven vandaag nog slechts zo’n 1300 veelvraten in het wild, wat beduidend laag is… Illegale jacht door rendierhouders en schapenboeren is hier de belangrijkste oorzaak van.

Ook in dierenparken komen veelvraten niet veel voor. Verdeeld over 59 parken leven slechts 114 dieren. Toch doen parken er alles aan om deze bijzondere toendradieren te beschermen. Daarom werd een Europees fokprogramma (EEP) opgezet. De veelvraten in het Wildpark van Han-sur-Lesse doen ook mee in dit fokprogramma. Het is het enige park in België dat deze diersoort vertegenwoordigt!