Overleven in Corona-tijden: modelbouw

Het zijn moeilijke tijden voor pretparkliefhebbers. Terwijl we hoopten om al enkele weken te genieten van het beste wat de parken te bieden hebben, onder een stralend zonnetje, zijn we genoodzaakt tot nader order in ons kot te blijven. Er bestaan gelukkig heel wat alternatieven om in tussentijd je dagen te vullen. Je kan op YouTube tal van filmpjes bekijken van achtbanen en parken, je kan al eens dromen of plannen waar je heen wil zodra de lockdown opgegeven wordt of… je brengt de kermis naar je thuis!

 

Sommigen onder jullie zullen het misschien al weten, maar je kunt dankzij modelbouw verschillende coasters, flatrides en eetkraampjes bouwen.

De verdeler die zich daar mee bezig houdt is het Duitse Faller.
Faller werd in het jaar 1946 opgericht door de broers Faller. In die tijd fabriceerden zij modelbouwdozen in hout. Aanvankelijk richtten zij zich enkel op de modelbouw van huizen.
In een later stadium begonnen ze ook met de bouw van dozen voor spoorwegmodelbouw. Dat was een echte voltreffer en dit zetten de firma definitief op de wereldkaart wanneer het over modelbouw ging.

Ondertussen kent Faller verschillende afdelingen binnen de modelbouw, zoals:

  • Faller modelspoor
  • Faller kermis
  • Faller AMS (Auto Motor Sport), onder jullie gekend als de klassieke racebaantjes die in menig woonkamers te vinden waren na bijvoorbeeld een passage van de Sint.
  • Faller Car System, deze wagentjes rijden op een parcours en worden aangedreven door verschillende metalen draadjes die onder het oppervlak te vinden zijn. Dankzij de magnetische krachten worden de wagentjes verder bewogen. Een dergelijk voorbeeld kunnen jullie terugvinden in bijvoorbeeld het Hamburgse Miniatur Wunderland

 

 

Wij belichten hier vandaag echter de kermis-afdeling.

Het assortiment van Faller is echt enorm, er bestaan tientallen attracties voor alle liefhebbers.

Zelf ben ik al enkele jaren bezig met de modelbouw. Het is een ideale winterse activiteit: wanneer de parken dicht zijn, het buiten koud en donker is en de wind vrij spel heeft kan je tijdens het bouwen even wegdromen over betere tijden, wat we nu ook doen…

Mijn laatste attractie die ik bouwde was een rollercoaster van formaat, voor zover ik weet de grootste attractie die Faller momenteel aanbiedt in het kermis-segment: een legendarische  Schwarzkopf-coaster: Alpina Bahn.
Alpina Bahn zag in 1983 het levenslicht op de kermis en bouwde in de loop der jaren zo een sterke en legendarische status op dat Faller niet kon achterblijven, en dan maar, terecht, besliste om deze baan in modelbouw aan te bieden. Ik zal niet zeggen dat de baan één-op-één werd nagemaakt door de Duitse modelbouwfabrikant, maar de gelijkenissen zijn treffend!
Het station lijkt bijna perfect op het echte station, de decoratie op en rond de baan zijn ook prima nagemaakt.
Waar zit het verschil dan? In de lengte van de baan, deze is in minder uitgebreid in de modelbouw. Ergens  ook wel  logisch, indien de track té lang wordt zou het treintje te veel snelheid verliezen en dus van de baan vallen.

Wanneer je aan modelbouw zou willen beginnen zijn er enkel e belangrijke zaken die zeker niet uit het oog verloren mogen worden:

  • Zorg ervoor dat je over het correcte materiaal beschikt vooraleer je begint; we denken hierbij bijvoorbeeld aan een speciale kniptang, een pincet, kleine verfborstels, modelbouwlijm (zowel gewone lijm als secondelijm).
  • Het is een erg tijdsintensieve hobby, reken dat je voor het bouwen van bijvoorbeeld de Alpina Bahn toch zeker een 25-tal manuren moet besteden als je je modelbouw in een perfecte staat wil maken. Werkelijk alles moet je zelf kleven, van de kleinste support tot de kleinste sticker op een karretje, en geloof me, daarvoor moet je soms over engelengeduld beschikken.
    Kies daarom als beginner voor iets simpel, zoals een Carrousel of een eet-/speelkraampje. Op die manier weet je ook of deze hobby je zal liggen of niet, want dat brengt ons naadloos naar het volgende puntje; de kostprijs.

Laat me met de deur in huis vallen, modelbouw is niet goedkoop. Voor een Alpina Bahn betaal je al gauw om en bij de € 260. Hiervoor heb je enkel de baan (geen verlichting of motoren meegeleverd!), wens je bijvoorbeeld een uitbreiding in de vorm van verlichting of motoren dan betaal je hier ook extra voor. Deze bedragen variëren naargelang het type uitbreiding dat je wenst.

Wetende dat ik ondertussen een aantal attracties heb staan, betekent dit dus een klein kapitaaltje.

 

En aangezien de coronacrisis nog even blijft duren, en we in ons kot moeten blijven, ligt de volgende attractie reeds klaar, een Polyp! Ook deze attractie zal opnieuw een uitdaging worden, en is een volgende stap in mijn carrière als modelbouwer; deze spider zal over meer technische uitdagingen beschikken dan ik ooit reeds tegenkwam, een complexe techniek om deze attractie net zo gezwind zijn toertjes te laten draaien als zijn grote broer op de kermis. Maar daarover later meer!

Voor wie ondertussen eventueel interesse heeft, je kan op de site van Faller alvast eens een kijkje nemen.

 

Voorbeelden van werkende modelbouw Faller:

 

 

 

Bronnen: Wikipedia (geschiedenis Faller)