Top 10 steilste achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke achtbaan de steilste drop ter wereld heeft? Altijd al willen weten hoe steil die is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 achtbanen in de wereld met de steilste drop.

 

#12-10: GaleForce, Saw: The Ride & Ice Breaker (100°)

GaleForce in het Amerikaanse pretpark Playland’s Castaway Cove en Saw: The Ride in het Engelse pretpark Thorpe Park hebben beiden een even steile drop en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Saw: The Ride – Thorpe Park:

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror films “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. De achtbaan is van het model “Euro-Fighter”, kenmerkend aan de Euro-Fighters zijn de verticale lift-hills en de first-drop die meer dan 90° bedraagt.

 

GaleForce – Playland’s Castaway Cove:

GaleForce is een achtbaan die in het Amerikaanse pretpark Playland’s Castaway Cove die in 2017 met een jaar vertraging opende. GaleForce is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies en heeft een drop van 100° (90° is verticaal). De achtbaan haalt een snelheid van 103 km/u en is 38,1 meter hoog. Bezoekers worden gelanceerd op het 386,8 meter lange parcours.

 

Ice Breaker – SeaWorld Orlando:

Ice Breaker wordt geopend in 2020 in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando. De achtbaan wordt gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides en krijgt een drop van 100°. Ice Breaker wordt 28,3 meter hoog en 579,1 meter lang. Tijdens de verschillende lanceringen wordt er een topsnelheid bereikt van 83,7 km/u.

                                             

#9: Monster – Adventureland (101°)

Monster werd geopend in 2016 in het Amerikaanse pretpark Adventureland. Monster werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft een drop van 101°. Tijdens de rit op de achtbaan van 762 meter lang, krijgen de bezoekers 5 inversies voorgeschoteld. Monster is 40,5 meter hoog en heeft een maximale snelheid van 104,6 km/u.

 

#8: Steel Hawg – Idiana Beach (111°)

Steel Hawg is gebouwd in 2008 in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies. De achtbaan heeft een drop van 111° graden en brak bij opening het amper 1 maand oude wereld record van Fahrenheit (Hersheypark). De achtbaan gaat relatief traag met een snelheid van 66 km/u maar telt toch 2 inversies. De achtbaan is van het model “El Loco”, kenmerkend aan dit model is de steile drop van meer dan 90°, een bocht die een extreme bancking naar buiten toe heeft, een Heartline Roll in de afdaling, een Dive-Loop met een lang stuk ondersteboven, de compacte lay-out en de steile lift-hill.

 

#7: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. De achtbaan heeft 2 inversies en is van het model El Loco.

 

#6: Timber Drop – Frainspertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Franse pretpark Frainspertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. De rollercoaster heeft 2 inversies en behaald een snelheid van 66 km/u. Deze achtbaan is eveneens een El Loco en nog steeds de steilste achtbaan van Europa.

 

#5: Cannibal – Lagoon (116°)

Cannibal is gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Lagoon. Het unieke aan Cannibal is dat deze gebouwd is door het attractie park zelf. De achtbaan heeft een drop van 116° en was daarmee bij opening de steilste achtbaan van Amerika. De rollercoaster haalt een snelheid van 112,7 km/u en is 63,4 meter hoog. Bezoekers worden via een lift in een toren naar boven gebracht. De achtbaan heeft 4 inversies.

 

#4: Crazy Bird – Happy Valley (120°)

Crazy Bird is gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Chinese pretpark Happy Valley. De achtbaan heeft een drop van 120° en heeft 2 inversies. Crazy Bird is een El Loco achtbaan en is de steilste achtbaan van China.

 

#3: Green Lantern Coaster – Warner Bros Movie World (120,5°)

Green Lantern Coaster is in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Australische pretpark Warner Bros Movie World. De achtbaan heeft een drop van 120,5° en telt 2 inversies. Green Lantern heeft muziek aan boord, is een El Loco en is de steilste achtbaan van Oceanië.

 

#2: Takabisha – Fuji-Q Highland (121°)

Takabisha was 8 jaar lang de steilste achtbaan ter wereld met een drop van 121°. De achtbaan werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening het amper 7 dagen oude wereld record van Timber Drop met ruim 8 graden. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100 km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1 kilometer lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. Takabisha is een Euro-Fighter achtbaan.

 

#1: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (121,5°)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park. Met een drop van 121,5° pakte TMNT Shellraiser het 8 jaar oude wereldrecord af van Takabisha met amper een halve graad. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100 km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1 kilometer lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. De rollercoaster is een Euro-Fighter en is een bijna een volledige kopie van Takabisha in Fuji-Q Highland, de vorige recordhouder van deze top 10.

 

 

De toekomst:

Van 1984 tot 2008 werd het record van steilste achtbaan amper 3 keer verlegt. Dit veranderde in 2008 toen Gerstlauer en vooral S&S Sansei Technologies de jacht op het record voor steilste achtbaan openende. S&S Sansei Technologies deed dit met hun El Loco model en Gerstlauer met hun Euro-Fighter model. Sinds 2008 is de lijst van steilste achtbanen volledig door elkaar gegooid. Ook de afgelopen jaren kwamen er nog veel nieuwe achtbanen bij in de top 10 met in 2015 Cannibal, in 2016 Monster, in 2017 GaleForce, in 2019 TMNT Shellraiser en dit jaar Ice Breaker. Maar ook voor de toekomst staat er een nieuwe achtbaan op het programma.

Het Franse pretpark Parc Astérix zal in 2021 uitpakken met een multi-launch-coaster van Intamin Amusement Rides die een drop zal hebben van 101°. Hiermee zal deze binnen komen op een gedeelde 9de plaats. Deze achtbaan krijgt twee verschillende lanceringen voor een totaal van 4 lanceermomenten en zal een snelheid behalen van 107 km/u. De achtbaan is 1075 meter zal en 51 meter hoog.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.