Pretparkgame: Planet Coaster

De winter is voorbij, de lente is aangebroken en normaal gesproken genieten we dan eens zo hard van onze hobby in onze geliefde pretparken. Helaas dacht het coronavirus hier anders over en zijn we gedoemd om in ons kot te blijven tot het ergste achter de rug is. Om in deze moeilijke tijden toch wat pretparkplezier te kunnen beleven, zetten we vandaag het computerspel Planet Coaster in de kijker. Heb jij dit spel al eens gespeeld?

 

Planet Coaster is een computerspel waar de constructie en het management van een pretpark centraal staan. Het spel werd uitgegeven door Frontier Developments voor Microsoft Windows en is beschikbaar via Steam. Planet Coaster werd wereldwijd uitgebracht op 17 november 2016. Frontier had al ervaring met pretparksimulatorgames, namelijk RollerCoaster Tycoon 3 waarvan Planet Coaster de spirituele opvolger is.

 

Er zijn drie verschillende modi in het spel, namelijk Sandbox, Challenge en Career. In de carrièremodus nemen spelers de rol aan van een parkmanager voor themaparken en moeten ze taken uitvoeren zoals het bouwen van onafgemaakte achtbanen of het inhuren van conciërges. In de Sandbox-modus hebben spelers de taak om hun eigen pretpark te bouwen op een kaal stuk grond. De uitdagingsmodus is vergelijkbaar met de sandbox-modus, maar met extra moeite, omdat spelers rekening moeten houden met geld.

 

De game werd na de lancering ondersteund met gratis downloadbare inhoud na de release. De titel ontving positieve recensies, waarbij critici de sandbox-modus en de ontwerptools van het spel prezen. In deze game is het bijvoorbeeld makkelijker om een darkride met animatronics te ontwerpen, terwijl dat in Rollercoaster Tycoon 3 een helse karwei was. Planet Coaster was een commercieel succes, met meer dan 400.000 verkochte exemplaren tijdens de eerste maand van uitgave. Dit is overigens vast nog niet het laatste dat we zullen gezien hebben van deze game, want de ontwikkelaars blijven voortdurend nieuwe updates en uitbreidingen uitbrengen. In september 2017 verscheen de eerste echte grote uitbreiding: Spooky Pack.

 

Planet Coaster laat spelers toe om grenzeloos te bouwen aan pretparkattracties. Daarnaast kunnen alle attracties, winkels en omgevingen eindeloos gethematiseerd worden. Bovendien kunnen alle constructies (inclusief thematisering) gedeeld worden via de Steam Workshop. Sommige spelers nemen al eens graag een loopje met de realiteit, terwijl anderen net een zo realistisch mogelijk park proberen te bouwen. Sommige creatievelingen proberen zelfs om echte attracties na te bootsen in de game. Hieronder een bloemlezing van verscheidene creaties die de pracht van het spel weergeven.

 

 

Maar ook wij, de Themeparkfreaks, hebben ons eens goed laten gaan! Onze creatie is vast niet zo indrukwekkend als de voorbeelden van hierboven, maar we kunnen wel stellen dat we een puike prestatie hebben neergezet op gebied van achtbaanstatistieken.

TPF THE RIDE:

 

Voor jullie (en vooral voor ons eigen) vermaak knutselden we een digitale Dive Coaster in elkaar. Deze achtbaan heeft volgende stats: 6,38 Excitement, 4,61 Fear en 2,47 Nausea. Als je in dit spel wilt dat bezoekers wel degelijk zullen plaatsnemen in je achtbaan, dan zal je moeten rekening houden met deze drie indicaties. Excitement moet zo hoog mogelijk liggen (6 of hoger). Fear mag niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Zeker niet voor een achtbaan van dit kaliber (4-5 is prima). En wat vooral niet te hoog mag liggen is Nausea, tenzij je wenst dat heel je park verdrinkt in het braaksel van de bezoekers.

Enkele screenshots