Olifant Yunha overleden bij DierenPark Amersfoort

Zeer droevig nieuws uit het Nederlandse DierenPark Amersfoort, daar is het driejarige olifantje Yunha overleden. Nadat het dier minder fit leek, werd een onderzoek uitgevoerd door een dierenarts. Die moest na de nodige testten vaststellen dat Yunha het herpesvirus (EEHV) had opgelopen. Later is het dier overleden aan de gevolgen van de ziekte.

 

 

Op dinsdag 7 april 2020 overleed bij DierenPark Amersfoort het driejarige olifantje Yunha ten gevolge van het herpesvirus (EEHV). Maandag leek het dier zich plots minder fit te voelen en werden meteen de nodige onderzoeken uitgevoerd. Uit een bloedtest bleek dat Yunha het herpesvirus (EEHV) had. Dit is een heel gevaarlijk virus dat dodelijk is voor jonge Aziatische olifanten. Ondanks dat de dierenarts en de verzorgers alles hebben geprobeerd om haar te redden, is zij een dag later in het bijzijn van de kudde overleden.

 

Rouwproces

Bij het natuurlijke rouwproces van olifanten hoort dat zij om de overleden olifant heen staan om afscheid te nemen. Dit was ook te zien op de webcambeelden. De webcam werd nadien uitgeschakeld zodat de medewerkers het dode dier uit het verblijf kon halen wanneer de kudde er klaar voor was.

 

Herpesvirus bij olifanten

Het herpesvirus (EEHV) is een zeer gevaarlijk virus voor olifanten onder de acht jaar. Na de eerste symptomen overlijdt een olifant vaak al binnen 24 uur. In verreweg de meeste gevallen is het dan te laat om een olifant nog te redden, ondanks de inspanningen van dierverzorgers en specialisten. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat door de Universiteit Utrecht wordt gedaan voor het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.

 

Bron en foto: Dierenpark Amersfoort