In Kolmården werd een olifant geboren

In de nacht van 17 maart werd in de dierentuin van Kolmården een Aziatisch olifantenkalf geboren. Dit is de tweede succesvolle geboorte van een Aziatische olifant ooit in Zweden. De moeder van het kalf is de olifantenkoe Bua en vader is de olifantenstier Tonsak, beide geschenken van de koning van Thailand aan het koningshuis van Zweden.

 

 

De Aziatische olifant wordt ernstig bedreigd en Kolmården’s olifanten maken deel uit van een internationaal natuurbeschermingsprogramma om de soort te redden.

“Het pasgeboren kalf is een belangrijk onderdeel van Kolmården’s missie om de Aziatische olifant van uitsterven te beletten. Het is belangrijk dat we genetisch gezonde dieren houden in de Europese dierentuinen. Ze fungeren als back-up voor hun verwanten in het wild die worden bedreigd door de verstedelijking in Zuidoost-Azië”, vertelt Filip Johansson, Head of Animal bij Kolmården.

 

De bevalling is goed verlopen en moeder Bua zorgt goed voor haar kalf. Net als voor alle pasgeborenen is de eerste keer extra risicovol. Daarom wordt het kalf, een stiertje, onder toezicht gehouden van zowel de dierenverzorgers als de dierenartsen van de dierentuin.

“Het is een geweldig gevoel om eindelijk het kalf rond zijn moeder te zien rennen. Het wachten heeft lang geduurd, Bua is 21 maanden zwanger geweest en we hebben de ontwikkeling nauwlettend gevolgd om ervoor te zorgen dat ze allebei gezond waren”, vertelt Markus Svedin, dierenverzorger van de olifanten.

Kolmården bracht ook het koningshuis op de hoogte van de heugelijke geboorte, de koning liet weten zeer blij te zijn als figuurlijke grootvader. Hij voegde er aan toe dat dit leuke nieuws extra welkom is tijdens deze moeilijke dagen en dat hij en de koningin ernaar uitkijken het kalf te bezoeken.

In Kolmården wonen nu vijf Aziatische olifanten, de vrouwtjes Bua en Saonoi, de stieren Tonsak en Namsai en het pasgeboren kalfje. Bua en Saonoi verhuisden in 2004 naar Kolmården en waren een geschenk van de toenmalige koning van Thailand aan de koning van Zweden. Tonsak was een geschenk aan de Deense koningin Margrethe en kwam in 2015 van de dierentuin van Kopenhagen naar Kolmården.