ZooParc Overloon verwelkomt vijf nieuwe cheeta’s uit Frankrijk

In ZooParc Overloon kwamen onlangs vijf nieuwe cheeta’s toe uit Frankrijk. Het zijn moeder Asali en haar vier kinderen. Na een korte wenperiode mochten ze hun buitenverblijf verkennen.

 

Onlangs verhuisden cheeta’s Asali (8 jaar), haar drie dochters (4 jaar) en zoon (5 jaar) naar het Nederlandse dierenpark ZooParc Overloon. De dieren zijn onderdeel van een internationaal fokprogramma en zijn afkomstig van het Franse dierenpark Reserve Africaine de Sigean.

“Er werd voor hen gezocht naar een nieuwe plek waar ze als gezin bij elkaar kunnen blijven en wij hebben daar de perfecte ruimte voor”, vertelt algemeen directeur Roel Huibers. “En wij vinden het heel fijn om weer een groep cheeta’s in ons midden te hebben.”

 

Fokprogramma

Kianga, de voormalige bewoner van het cheeta verblijf, is in het kader van hetzelfde fokprogramma juist richting Zuid-Frankrijk verhuisd. “Ze gaan kijken of zij daar nog een nestje kan krijgen”, aldus Huibers.

De cheeta komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en kan snelheden behalen van 120 kilometer per uur. Het jachtluipaard, zoals deze jager in het Nederlands ook bekend staat, eet voornamelijk middelgrote hoefdieren zoals gazellen, impala’s en waterbokken.

Door verkleining van het leefgebied en jacht door mensen is de hoeveelheid in de natuur levende cheeta’s sterk afgenomen en valt het jachtluipaard onder de bedreigde diersoorten.

 

Bron en foto’s: ZooParc Overloon