De geschiedenis van: Duinrell

De oorsprong

Het verhaal van het landgoed Duinrell is ook het verhaal van de Nederlandse duinkust. Daar werden onder invloed van de zee en de Rijn de langgerekte zand-, of liever gezegd strandwallen gevormd, waarachter zich westwaarts de hogere en jongere duinen konden vormen. Hier werd de basis gelegd voor wat nu één van de populairste recreatie- en natuurgebieden van Nederland is. Het brede Wassenaarse strand- en duingebied, in de directe omgeving van Duinrell, is aantrekkelijk voor de dagrecreant die rust zoekt en graag lange wandelingen maakt. Wat nu de binnenduinen worden genoemd, waren eens de duinen uit de Romeinse tijd. Het huidige recreatiegebied Duinrell is zo’n 500 jaar voor Christus ontstaan op de vierde strandwal, de vijfde strandwal vormt nu de zeereep. Uit dit verre verleden is door de vondst van oude fundamenten bekend, dat er op de plaats waar het kasteel Duinrell stond, een lusthof was met in de nabije omgeving een boerenhoeve.

 

Waterwinning

Het prachtige duingebied op en rond Duinrell fungeert voor een groot deel als drinkwaterwingebied voor de Randstad. Maar diezelfde waterwinning, door Den Haag in de eerste helft van de vorige eeuw gestart, betekende destijds wel de ondergang van de toenmalige boerderij Duinrell. In 1929 waren de weilanden rondom al zo uitgedroogd, dat de boerderij op het landgoed zijn agrarische functie verloor. Gelukkig bleken de bomen beter tegen de droogte bestand, zodat het fraaie bos intact bleef. De vijver bij het kasteel bleef ook voldoende water ontvangen. In vroegere tijden had het kasteel Duinrell bewoners met klinkende namen als ‘De Jonge van Ellemeet’, ‘Van Boetzelaer’ en ‘Van Pallandt’.

 

De geschiedenis

1935

Het landgoed werd opengesteld om een aanmerkelijke belastingverlaging te verkrijgen. De entreeprijs bedroeg amper 10 cent! ‘De Schaapskooi’ werd verpacht als restaurant en de Oranjerie werd omgebouwd tot ‘Theetuin’ met tabak- en drankvergunning. In dat jaar en de jaren erna ontwikkelde de grootvader van de huidige directeuren de eerste skibaan in Nederland (skiën op dennennaalden). Er werden ook motorcrosswedstrijden georganiseerd die tienduizenden bezoekers trokken.

 

1940 – 1945

Het Duingebied werd ‘Spergebied’, waarbij de SS het kasteel in bezit nam. Het kasteel werd uiteindelijk grotendeels verwoest. Ook het landgoed leed zwaar onder de gevolgen van de oorlog.

 

Vanaf 1945

Herstel van de oorlogsschade. Er worden evenementen georganiseerd en de motorcrosswedstrijden worden hervat tot 1950.

 

Vanaf 1962

H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijevelt, de vader van de huidige directeuren, laat Duinrell ontwikkelen tot recreatiecentrum en camping.

 

1984 – 1990

De naam ‘Recreatiecentrum Duinrell’ wordt veranderd in ‘Attractiepark en Camping Duinrell’. De heer Pieter van Vollenhoven opent op 19 april 1984 het tropische Tikibad. In de jaren daarna worden er vele nieuwe attracties in het park gebouwd: de Kikkerachtbaan, de Rodelbaan, de Aqua Swing (een zweefmolen met waterverrassingen), de Carrousel, de Niagara Superroetsj, de Monorail, computergestuurde theatershows, de Aqua Shute (een waterglijbaan) en een driedimensionaal filmtheater. Een investering van 27,2 miljoen Nederlandse gulden.

De kikkerachtbaan heeft een lengte van 360 meter en is 8 meter hoog. Tijdens de rit die 2 minuten en 15 seconden duurt, haalt de trein een snelheid van 36km/u. De achtbaan is gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer.

Het Tikibad heeft een aantal glijbanen. Blits en Flits zijn twee turboglijbanen, waarvan er één nu Crystal Clear delen heeft voor extra spanning. Ze hebben beide een lengte van ongeveer 80 meter en een hoogte van circa 14 meter per baan. Tijdens de rit wordt een snelheid van maar liefst 60 km per uur behaald.

Ook Pelikaanduik opent.  Een zeer korte slide, open, steile turbobaan met een vrije val. De lengte is ongeveer 4 meter en de baan heeft een hoogte van circa 7 meter.

In 1984 stonden er ook twee glijbanen die nu reeds verdwenen zijn. De eerste is Tornado. Deze glijbaan lag tegenover de Cycloon en was precies hetzelfde. Na de verwijdering kwam in 2008 Tyfoon in de plaats. Een andere tot de verbeelding sprekende glijbaan was Fly-Over. Een onderwaterbuis met een snelle stroming waar men 12 seconden de adem moest inhouden. Als iemand in deze buis vastzat, werd hij zo snel mogelijk leeggepompt. Als mensen er expres in blijven zitten, liep de buis in 5 seconden leeg.

Een filmpje van Flits:

Een filmpje van Blitz:

Een filmpje van de Pelikaanduik:

Een filmpje van De Kikkerachtbaan

1991

Openstelling van het eerste Duingalowpark. De 51 luxe verhuur-Duingalows staan op een apart gedeelte van het landgoed Duinrell. Ze zijn compleet ingericht en van alle gemakken voorzien.

 

1992

Een sensationele, nieuwe Amerikaanse attractie wordt geopend; de spannende en spetterende Splash. Illusionist Hans Klok treedt voor het eerst in Duinrell op. Bouw van Duingalowpark 2, in totaal zijn er dan 119 luxe Duingalows.

1993

De Bumperfrogs, een attractie van krioelende en botsende kikkerautootjes in een jungle van bloemen en planten, wordt geopend. Er is een uitbreiding van het Duinhostel van 10 naar 19 kamers voor groepen en/of families. Daarbij worden ook de sanitaire voorzieningen, op zowel de camping als in het attractiepark, uitgebreid en vernieuwd. Het restaurant “De Schaapskooi” wordt geheel gerenoveerd en er komen vijf mini-bowlingbanen in.

 

1994

Uitbreiding van het tropische Tikibad. Een investering van 4,5 miljoen euro. Vele nieuwe waterattracties komen erbij zoals de Cannon Ball, een Jacuzzi, de Lazy River en twee enorme Space Bowls.

De Cannon Ball is kort en krachtig, vanaf de eerste verdieping springt men in een donker gat, wordt boven het water ‘gelanceerd’ en zweeft dan letterlijk een eind door de lucht. Deze baan heeft een lengte van ongeveer 6 meter en is circa 2 meter hoog. Toch wordt hier een snelheid behaald van 60km/u.

Space Bowl Cycloon is een gigantische trechter en is de eerste trechterglijbaan in Europa die werd uitgerust met een zogenaamd ‘high entry’ systeem. Via een glijbaan, die start in een 15 meter hoge toren, glijdt men met grote vaart naar beneden, tolt dan in de trechter rond en plonst vervolgens in een opvangbad. De zogenaamde ‘Catwalk’ is gemaakt voor bezoekers die boven de Space Bowl Cycloon eerst de kat uit de boom willen kijken. De glijbaan heeft een lengte van ongeveer 150 meter en is circa 15 meter hoog. Je behaalt een snelheid van 60km/u in de glijbaan.

Lazy River is nog steeds een wereldprimeur, omdat het de eerste overdekte Lazy River ter wereld is. De tocht door de Lazy River is uitgerust met diverse stroomversnellingen. De baan heeft een lengte van ongeveer 250 meter en is circa 2,5 meter breed.

1995

De camping krijgt er 300 genummerde comfortplaatsen van minimaal 80 m² bij en een luxueus sanitairgebouw met alle moderne voorzieningen. De supermarkt krijgt een nieuwe, moderne inrichting. De oprit naar Duinrell wordt geheel veranderd en de aanrijroute voor het openbaar vervoer verbeterd (tweede ingang gerealiseerd met een buslus voor het openbaar vervoer). Eveneens worden er nog mooiere bloemen- en plantenperken aangelegd. In het attractiepark wordt de capaciteit van de Rodelbaan vergroot en komt er een nieuwe attractie bij het uitgebreide Funworld: radiografisch bestuurbare vrachtwagens.

 

1996

Het aantal Duingalows wordt uitgebreid van 119 tot 214 stuks met in totaal 1.000 bedden. Een aantal Duingalows wordt speciaal aangepast voor gezinnen met een baby. Vanwege het grote succes wordt de comfortcamping uitgebreid met 200 plaatsen. De nu 500 genummerde plaatsen bieden plaats aan een kampeermiddel met auto. Opening van de nieuwe attractie Waterspin; een spannende attractie waarin men met 40 personen tegelijk ‘over de kop’ gaat. De totale investering bedraagt 6,4 miljoen euro.

1997

De camping wordt uitgebreid met 194 comfortplaatsen. Deze plaatsen van minimaal 70 m² bieden ruimte aan een kampeermiddel, een auto en een shelter. Uitbreiding van het Duingalowpark met 67 Duingalows; Duinrell beschikt nu over 281 Duingalows, met in totaal 1462 bedden. Nieuwbouw van de Camping- en Duingalowreceptie annex hoofdkantoor.

 

1998

De bouw van het Kikkertuincomplex. Investeringen in een nieuwe 3D-film, een haven voor de roeibootjes, het Koldertheater en de Klimwand voor de verblijfsrecreatie. Een totale investering van circa 7,3 miljoen euro.

 

1999

Voltooiing van het Congres- en partycentrum de Kikkertuin. Duinrell sluit zich aan bij de VNC (Vereniging Nederlandse Congresbelangen). Ski Valley wordt uitgebreid. De tennisbanen worden verbeterd en Rick de Kikker krijgt een modernere uitstraling.

 

2000

Vernieuwd torencomplex Tikibad met twee primeurs op glijbanengebied; de Moonlight en de Starfright. In deze donkere glijbanen word je meegevoerd op een tweepersoonsband door een donkere buis waarin watervallen, lichtflitsen en scherpe bochten voorbijkomen! De lengte van beide banen zijn elk afzonderlijk 150 meter lang en de glijbanen zijn 16 meter hoog. Tijdens de rit worden er snelheden van 20km/u behaald.

De kinderattractie ‘Locomotion’ komt naast de Aqua Swing te staan. Het 3D Theater verandert in het Rembrandt Theater na aankoop van ‘de Nachtwacht’, gemaakt door de kunstenaar Sis Josip. Verder gebeurd er een upgrading van het attractiepark en de verblijfsaccommodatie. Overdracht van de leiding door Graaf H.R.J. van Zuylen van Nijevelt aan zijn zonen Philip en Roderick die al op 1 januari 1999 tot statutair directeur waren benoemd.

Een filmpje van Moonlight:

Een filmpje van Starfright:

2001

De nieuwe attractie Mad Mill wordt geplaatst bij de Splash en het Zomertheater. Vernieuwingen aan de Space Bowl Tornado in het Tikibad. Uitbreiding Duingalowpark met 45 Duingalows voor zes personen. Het plein bij het Zomertheater wordt, evenals de voorgevel, in stijl opgeknapt. Vernieuwing van de Oranjerie, het voormalige theehuis van Duinrell.

2002

Verdere uitbreiding van het Duingalowpark en de entree van het park wordt vernieuwd. Upgrading van het Promenadeplein in de nieuwe stijl. De Ballenzee en het Koldertheater zijn opgeknapt en alle vuilnisbakken zijn omgetoverd tot kikkervuilnisbakken. De binnenkant van het Zomertheater is vernieuwd. In het Rembrandt Theater wordt de edutainmentshow afgewisseld met twee lasershows.

 

2003

Openstelling van gloednieuwe indoorspeeltuin Rick´s Fun Factory en Spectacular Rope Challenge van Green Adventures, een touwenparcours in de bomen. Het Duingalowpark wordt opnieuw uitgebreid met bijna 100 Duingalows, waarvan 24 zevenpersoons Duingalows. Upgrading van het Promenadeplein, het horecagedeelte van het Tikibad en de foto-entree van het attractiepark.

 

2004

Openstelling van Rick´s Avonturen Burcht met grote en kleine attracties en het huis van gastheer Rick de Kikker als middelpunt. Samenwerking met Stichting Opkikker, een stichting die verwendagen verzorgt voor ernstig zieke kinderen. Meesterillusionist Hans Klok stond na 12 jaar weer met een spetterende show in het Zomertheater. Verder wordt het park en kampeervelden geüpgrade.

 

2005

Upgrading van het Vakantie- en attractiepark en 70 jarig jubileum. Wederom een nieuwe zomershow van meesterillusionist Hans Klok. Het Duingalowpark is uitgebreid met twee nieuwe zevenpersoons Duingalows.

 

2006

Een speciale speeltuin voor kleine kinderen wordt ontwikkeld en het entertainment- en recreatieteam wordt versterkt.

 

2007

Het vakantiepark beschikt over 417 Duingalows waaronder een ‘Exclusive Duingalow’ en circa 900 kampeerplaatsen voor een verblijf op maat. Het Duinhostel is volledig gerenoveerd.

 

2008

In het Tikibad met de vele overdekte waterglijbanen werd bij de aanvang van de kerstvakantie de zeer spannende waterglijbaan ‘De Tyfoon’ in gebruik genomen.

Tyfoon is een supersnelle glijbaan waarin de G-krachten duidelijk voelbaar op het lijf zijn. De baan is ongeveer 78 meter lang en heeft een hoogte van circa 15 meter. Tijdens de afdaling haal je een snelheid van 50km/u.

Een filmpje van Tyfoon:

2009

Opening van de totaal vernieuwde horecalocaties door La Place, het bekende restaurantmerk van V&D. In april 2009 werd de officiële opening verricht door de minister van Economische Zaken, mevrouw Maria van der Hoeven. In mei werd de meest besproken en geluidsarme attractie de ‘Falcon’ in gebruik genomen.

Falcon is een korte baan voor zijn soort met een lengte van 361 meter. De achtbaan heeft een verticale lifthill en first drop van 22 meter hoog. Bij de afdaling wordt een helling van 97° graden bekomen en het treintje behaald een snelheid van 70km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 maal over de kop. De achtbaan is gemaakt door de Duitse bouwer Gerstlauer.

Een filmpje van Falcon:

2010

Presentatie ‘Kroniek van een Familiebedrijf’ ter gelegenheid van ’75 jaar openstelling landgoed’. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Prof. Van Vollenhoven. Er is een speciale Duinrell postzegel ter gelegenheid van dit jubileum uitgebracht en op de Keukenhof werd een tulp gedoopt met de naam “Duinrell.” Er vond een spectaculaire opening plaats van de “ X-stream” in het Tikibad.

Bij X-stream sta je op een valluik op 7 meter hoogte. Die gaat open en de bezoeker schiet in staande positie met circa 40 km per uur naar beneden in een skim out.  De lengte van de baan is ongeveer 16 meter.

Een filmpje van X-Stream

2012

Ingebruikname nieuw type ruim bemeten Duingalows. Het betreft in totaal 40 Duingalows verdeeld in vier- en zespersoons Duingalows, voorzien van alle comfort en ontwikkeld naar de wens van de gasten. Er is de opening van de nieuwe familieachtbaan “Dragon Fly” met een bijzondere thematiek die past bij de grootschalige attracties in het omliggende gebied.

Dragon Fly is een achtbaan van 361 meter lang en heeft een hoogte van 15 meter. De familie achtbaan is gemaakt door Gerstlauer.

Een filmpje van Dragon Fly

2013

Vanaf nu kan je glamourus kamperen in een van de vier lodgetenten.

 

2014

Het Tikibad bestaat 30 jaar. Er gebeuren vernieuwing aan de attractieparkentree en de Lighthouse Lounge wordt geopend.

 

2015

Het landgoed Duinrell bestaat 80 jaar. Er wordt speciaal een zegel ontwikkeld om deze speciale gebeurtenis te vieren.

 

2016: De komst van Wild Wings

In 2016 opende Duinrell de interactieve vliegmolen Wild Wing. Bij dit type attracties bepaalt de berijder zelf de rit. Wild Wings is een buitengewone vliegattractie met een arm die twaalf kantelende vliegtuigstoeltjes tot 22 meter door de lucht laat zweven. Door zelf de vleugels te bedienen kunnen de ‘piloten’ bepalen of zij een rol over de kop willen maken en hoe vaak.

2017: Tikibad krijgt een uitbreiding. Allereerst wordt de spectaculaire glijbaan Triton geopend, alsook het kindergebied Playa.

 

 

2019: Het Tikibad wordt in 2019 uitgebreid naar buiten. Duinrell bouwt een verwarmd buitenbad, er komen nieuwe glijbanen – een family racer en een half open glijbaan – en een waterspeeltuin met vier glijbanen voor kinderen.

Duinrell
Duinrell

 

2020: upgrades en vernieuwingen

 

  • Upgrade en herindeling camping
  • Vernieuwing restaurant La Place de Schaapskooi
  • Nieuwe entree met ereplaats voor Duinrell-icoon
  • Rick’s Fun Factory wordt twee keer zo groot

 

Indoor speeltuin Rick’s Fun Factory is al zo’n 20 jaar een favoriete plek waar kinderen eindeloos kunnen kruipen, sluipen, springen en klauteren in een overdekt speelparadijs. Met het 85 jarig jubileum wordt Rick’s Fun Factory twee keer zo groot met nog meer indoorspeeltoestellen en extra zitplekken voor ouders.

 

2021: Het vakantiepark wordt uitgebreid met Luxe Glamping verblijven.

 

Foto’s: Bob Van Dyck, Jonathan Sansens, Duinrell,

Bronnen: Duinrell, Wikipedia, rcdb