Chimpansee geboren in Safaripark Beekse Bergen

Bij het Nederlandse Safaripark Beekse Bergen werd onlangs een chimpanseetje geboren. Volgens dierenverzorgers gaat het om een jongentje, maar helemaal zeker is dat nog niet. Het geslacht zal pas duidelijk worden van zodra het welpje beter kan bekeken worden.

 

Moeder chimpansee Pepa kreeg onlangs een baby’tje in Safaripark Beekse Bergen. Voorlopig krijgen moeder en dochter alle rust die ze nodig hebben. De moeder lijkt goed voor haar jong te zorgen, ze houdt het alvast goed bij haar borst, zodat het kan drinken.

 

 

Tweede keer

Het is de tweede chimpansee die dit jaar in Beekse Bergen werd geboren. Het park mocht in januari al vrouwtje Anna verwelkomen, dochter van Nadine. Zij is inmiddels 10 weken oud en stelt het goed.

Voor Pepa is het de tweede keer dat ze moeder wordt. Haar eerste jong, een vrouwtje genaamd Inosha, is nu 5,5 jaar en leeft nog altijd in deze groep. Een verschil van 5 jaar tussen de jongen is heel gemiddeld.

 

Vader

Wie de vader is van dit jong is nog onbekend, aldus Jansen. “Er zijn meerdere vruchtbare mannen in de groep, maar waarschijnlijk is het groepsleider Dennis. We zullen dat op een later moment via DNA gaan vaststellen.” 

Chimpansees behoren tot de mensapen en is de diersoort die het meest verwant is met de mens: het DNA van een chimpansees komt voor 98 procent overeen met dat van een mens. Ze leven in regenwouden, bergbossen en savannes in Centraal- en West-Afrika. 

Het is een bedreigde diersoort. De voornaamste dreigingen zijn stroperij, verkleining van het leefgebied en infectieziekten. Om de soort te behouden is er een fokprogramma (EEP) voor chimpansees. De Beekse Bergen levert met 26 chimpansees een belangrijke bijdrage aan dit programma.

 

Acht maanden draagtijd

Chimpansees komen na een draagtijd van acht maanden ter wereld. Bij de geboorte zijn de ogen al geopend en klampt het jong zich stevig vast aan de moeder. Een jonge chimpansee zit op de rug van zijn moeder. Na ongeveer zes maanden is hij al onafhankelijk, maar blijft dan nog wel een jaar of zeven bij zijn moeder. 

Jonge dieren hebben een wit plukje net boven de billen. Daaraan kunnen de andere groepsleden zien dat het om een jong dier gaat en komen ze met heel veel weg. Na een jaar of vijf verdwijnt dit plukje en worden ze geacht zich aan de regels van de groep te houden. 

 

Stichting Wildlife

Beekse Bergen zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife dat het Jane Goodall Instituut ondersteunt. Dit instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van chimpansees, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van publieke voorlichting, onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren en gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

 

Bron en foto’s: Beekse Bergen