Top 10 snelste niet-gelanceerde achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de snelste achtbaan in Europa is met een klassieke lifthill? Altijd al willen weten hoe snel die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelste achtbanen in Europa met een klassieke lifthill.

 

#10: Oblivion – Alton Towers (109,4 km/u)

Oblivion werd in 1998 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Engelse pretpark Alton Towers. De achtbaan heeft een maximale snelheid van 109,4 km/u, die wordt bereikt bij een verticale drop van 87 graden. Het hoogste punt van de achtbaan ligt op 19,8 meter hoogte en wordt bereikt door een lifthill met ketting. Oblivion (wat vergetelheid betekent) heeft zijn naam te danken aan het grote gat waar de achtbaan in verdwijnt tijdens de first drop van 54,9 meter.

 

#9: Colossos Kampf der Giganten – Heide Park Resort (110 km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De hoogte van 50 meter wordt bereikt via een ketting lifthill en de 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen. Tussen 2016 en 2019 lag de achtbaan er 3 jaar uit wegens grote onderhoudswerken.

 

#8: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. De houten achtbaan is met een snelheid van 115 km/u de op twee na snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze drie inversies heeft; dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen en het is de enige houten achtbaan van Europa die inversies heeft. Wildfire is 56 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste houten achtbaan in de wereld; het hoogste punt wordt bereikt door een kettinglifthill. De achtbaan is 1265 meter lang en is volledig gebouwd door de rotsen en bossen. Wildfire was een investering van 110 miljoen Zweedse kronen, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#7: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1 km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa, dat ze zeven jaar lang in handen had. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de op twee na snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de op één na hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat gerust enorm lang genoemd kan worden.

 

#6: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en behaalt een snelheid van 120 km/u. Bij opening brak Expedition GeForce het zeven jaar oude record “Snelste achtbaan van Europa” van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al veertien keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards, die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang. Het hoogste punt wordt bereikt door een kabellifthill.

 

#5: Zadra – Energylandia (121 km/u)

Zadra werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Poolse pretpark Energylandia. De hybride achtbaan bereikt een snelheid van 121 km/u en is 1316 meter lang. De hoogte van 62,8 meter wordt bereikt via een ketting lifthill en de rollercoaster heeft in totaal 3 inversies. Per uur kunnen 1050 mensen een ritje maken op deze 10 miljoen euro kostende rollercoaster.

 

#4-3: Silver Star – Europa-Park & Schwur des Kärnan – Hansa Park (127 km/u)

Silver Star in het Duitse pretpark Europa-Park en Schwur des Kärnan in het Duitse pretpark Hansa Park zijn beide even snel, en delen samen de derde plaats in deze lijst.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan brak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang; de top van de achtbaan wordt bereikt met een kettinglifthill. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatief rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de op twee na hoogste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan werd gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale kettinglifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevindt. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft één inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft; na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Dit in de wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verrassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de op twee na hoogste achtbaan van Europa.

 

#2: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter, die bereikt wordt door een kettinglifthill. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. De achtbaan was 5 jaar lang de snelste achtbaan van Europa.

 

#1: Hyperion – Energylandia (142 km/u)

Hyperion werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Poolse pretpark Energylandia. De achtbaan bereikt een snelheid van 142 km/u en is 1450 meter lang. De hoogte van 77 meter wordt bereikt door een kettinglift en daarna volgt een drop van 82 meter. Hyperion heeft een first drop van 85° en bevat 1 inversie. Het is de snelste en hoogste niet-gelanceerde achtbaan van Europa.

 

 

De toekomst:

Deze top bevat meerdere jonge achtbanen.  Zo werd er in 2015 nog een nieuwe snelle achtbaan geopend met Schwur des Kärnan en in 2016 met Wildfire. Ook in 2018 en 2019 kwamen er snelle nieuwe achtbanen bij met Hyperion en Zadra, beide gelegen in het Poolse pretpark Energylandia. Hyperion werd meteen ook de snelste achtbaan van Europa met een klassieke lifthill. Door de investeringen is Energylandia op twee jaar tijd meteen met 2 rollercoasters vertegenwoordigd in de top 10.

In 2021 krijgen we alvast een nieuwkomer want dan opent de Mega Coaster van Walibi Belgium. De achtbaan zal een snelheid hebben van 113 km/u en wordt 50 meter hoog. De attractie zal gebouwd worden door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.