Top 10 snelste gelanceerde achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de snelst gelanceerde achtbaan is van Europa? Altijd al willen weten hoe snel die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelst gelanceerde achtbanen in Europa.

 

#10: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar is gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan bereikt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een topsnelheid van 101 km/u. Pulsar is 45 meter hoog en heeft een lengte van 217 meter. De achtbaan wordt in totaal 3 keer gelanceerd waarvan twee lanceringen achterwaarts gebeuren en 1 lancering voorwaarts. Pulsar heeft 2 drops van 90 graden en eindigt met een grote Splash in het water. Pulsar was tot 2019 de snelste gelanceerde achtbaan van de Benelux tot de achtbaan haar record verloor aan Fury in Bobbejaanland.

 

#9: Junker – PowerLand (104,4 km/u)

Junker is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Finse pretpark PowerLand. De achtbaan behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een topsnelheid van 104,4 km/u in 1,9 seconden. Junker is 40 meter hoog en 860 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld met een maximale g-kracht van maar liefst 4,5 G.

 

#8: Taiga – Linnanmäki (106,0 km/u)

Taiga werd gebouwd in 2019 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Finse pretpark Linnanmäki. De achtbaan bereikt door twee Lineaire Synchrone Motor (LSM) lanceringen een topsnelheid van 106 km/u. Tijdens het ritje van 1104 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. In totaal is Taiga 52 meter hoog maar bevat slechts een drop van 32 meter.

 

#7: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De Infinity Coaster bereikt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een topsnelheid van 106,6 km/u. In totaal worden de bezoekers 3 keer gelanceerd, tweemaal voorwaarts en eenmaal achterwaarts of andersom, naar gelang de inzittenden de rijrichting van de rollercoaster kiezen. Fury is 43 meter hoog en 600 meter lang. Het park promootte de achtbaan met 4 inversies, maar eigenlijk zijn dat er maar 2.

 

#6-5: iSpeed – Mirabilandia & Nefeskesen – Vialand (110 km/u)

Nefeskesen in Vialand en iSpeed in Mirabilandia hebben elks de zelfde topsnelheid en delen daarom samen de 5de plaats.

 

iSpeed – Mirabilandia:

ISpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De trein wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100 km/u gelanceerd, dit gebeurd aan de hand van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lacering. De maximale snelheid bedraagt 110 km/u en de achtbaan is 55 meter hoog. ISpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste Multi Inversion achtbaan van Europa (Een Multi Inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

Nefeskesen – Vialand:

Nefeskesen werd in 2014 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Turkse pretpark Vialand. Het pretpark ligt op maar enkele kilometers van de Aziatische grens maar nog net op Europees grondgebied. De achtbaan behaalt tijdens de Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 110 km/u. Nefeskesen is 50 meter hoog en heeft 2 inversies en een Over-Banked Curve. Nefeskesen is Turks voor “Breath Taker” wat wil zeggen dat de achtbaan je adem wegneemt omdat die zo spannend is.

 

#4: Taron – Phantasialand (117 km/u)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 Lineaire Synchrone Motor (LSM) lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter. De achtbaan heeft eveneens een behoorlijke lengte want hij is 1320 meter lang waardoor het de 9ste langste stalen achtbaan van Europa is.

 

#3: Stealth – Thorpe Park (128,7 km/u)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de hydraulische lancering krijgen de bezoekers 4.5 g verwerkt, de achtbaan heeft een drop van 90 graden.

 

#2: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid in 3,5 seconden tijd door middel van een hydraulische lancering. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

In 2017 opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa.

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een lancering met gecompresseerde lucht een snelheid halen van 216,9km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160km/u die behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

Nawoord:

Dit is een ongelooflijk jonge top 10, alle achtbanen in deze lijst zijn gebouwd in de laatste 15 jaar wat het een zeer jonge top 10 maakt. In 2014 mochten we een nieuwkomer verwelkomen met Nefeskesen, in 2015 opende Junker en in 2016 mochten we zelfs 2 nieuwkomers verwelkomen met Taron en Pulsar.

Ook in 2017 kwam er met Red Force een nieuwkomer in de lijst en die wist zowaar het 10 jaar oude Europese snelheidsrecord van Furius Baco in PortAventura Park te verpulveren van 135 km/u tot maar liefst 180 km/u, een gigantisch verschil. Maar ook daar hield het niet op want in 2019 mochten we alweer twee nieuwe achtbanen verwelkomen met Fury en Taiga. Zo kwamen er op 6 jaar tijd maar liefst 7 nieuwe achtbanen in deze top 10!

 

De toekomst:

Dit jaar opent er met FLY in Phantasialand de allereerste gelanceerde Flying Coaster ter wereld die gebouwd zal worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is nog niet bekendgemaakt wat de maximumsnelheid zal worden van deze achtbaan, maar de kans lijkt groot dat deze in de top 10 zal komen te staan.

Ook in 2022 komt er een nieuwe achtbaan bij in deze top 10 want dan zal de multi-launch-coaster van Parc Astérix geopend worden. Deze achtbaan krijgt een snelheid van 107 km/u en wordt 51 meter hoog. Het is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die in zal staan voor de bouw van de attractie.

 

De verschillende lanceer systemen bij een achtbaan:

Er zijn 8 verschillende lanceertechnieken bij een achtbaan: Een hydraulische lancering, een lancering met gecompresseerde lucht, een lancering met een Lineaire Synchrone Motor (LSM), een lancering met een Lineaire Inductiemotor (LIM), een lancering door middel van banden, een lancering door middel van een vallend gewicht, een vliegwiellancering en een lancering door middel van een elektrische lier. De snelste achtbaan ter wereld is gebouwd met een hydraulisch lanceersysteem. De krachtigste lancering die er momenteel bestaat wordt bereikt door middel van gecompresseerde lucht.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de Roller Coaster DataBase (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.