Wereldprimeur in Diergaarde Blijdorp met de geboorte van een zwartneushaai

Dinsdag 28 januari was een unieke dag voor Diergaarde Blijdorp. Toen werd namelijk een zwartneushaai geboren in het grote Haaienbassin van het Oceanium. De dierenverzorgers vonden ’s ochtends vroeg 4 jonge haaitjes. Drie zijn er helaas overleden, maar de vierde kon overgezet worden naar een apart bassin.

 

Aangezien zwartneushaaien erg weinig gehouden worden in aquaria zijn geboortes zeer uitzonderlijk. Deze diersoort komt vooral voor in tropische zeeën van het westelijke deel van de Atlantische Oceaan en worden een kleine anderhalve meter lang.

Sinds de opening van het Oceanium in Diergaarde Blijdorp zwemmen de zwartneushaaien in het Haaienbassin samen met verpleegsterhaaien, zandbankhaaien en zwartpunthaaien. In december vermoedden de verzorgers reeds dat een vrouwtje drachtig was, waardoor men besloot om deze uit voorzorg te verplaatsen naar een apart deel van het bassin aangezien pasgeborgen haaitjes een makkelijke prooi zijn voor andere roofdieren in het aquarium.

 

 

Op 28 januari was het dan zover en werden er 4 haaitjes geboren van ongeveer 45cm en 500g. Twee daarvan waren onmiddellijk overleden vanwege bijtwonden die ze hadden opgelopen via hun moeder. Dit is een bekend verschijnsel, aangezien er na de geboorte geen band is tussen de moeders en de kleintjes. Een derde haaitje is 24 uur later ook overleden vanwege bijtwonden. Het vierde haaitje kon door een verzorger op tijd apart gezet worden en zal in de toekomst opnieuw uitgezet worden in het mangrovegebied in het Oceanium.

Op dezelfde dag werd er ook een giraffe geboren. Dit meisje van 170 centimeter en 50 kilo werd in de vroege ochtend geboren en heet Maartje. De eerste maand zal ze samen met haar moeder in het binnenverblijf blijven om te voorkomen dat haar moeder onmiddellijk weer drachtig wordt. Hierdoor telt de kudde in Diergaarde Blijdorp ondertussen 8 netgiraffen.

 

 

 

 

Bron: Diergaarde Blijdorp