Top 10 snelste achtbanen met inversies in Europa

Achtbanen zijn de parade paardjes van de pretparken die zich focussen op thrill en adrenaline. Sommige achtbanen zijn heel hoog en behalen een grote snelheid. Andere achtbanen gaan verschillende keren overkop en bieden zo een hoog thrill gehalte aan. Maar welke achtbanen die overkop gaan hebben nu de hoogste snelheid? Wij zochten het uit en maakten een top 10 van de snelste achtbanen met inversies in Europa.

 

Dit is de top 10 van 2020. Voor de top 10 van dit jaar klik hier. 

 

#10: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (105,6 km/u)

Stunt Fall werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De rollercoaster bereikt een snelheid van 105,6 km/u en is 58,2 meter hoog. Het parcours van 367 meter die 3 inversies bevat, wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan. De attractie wordt gekenmerkt door haar twee grote spikes van 90° waar de inzittenden zowel een voorwaartse als achterwaartse vrijeval ervaren. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen euro.

 

#9: Taiga – Linnanmäki (106 km/u)

Taiga werd gebouwd in 2019 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Finse pretpark Linnanmäki. Taiga bereikt een snelheid van 106 km/u en gaat 4 keer overkop. De rollercoaster is 52 meter hoog en 1104 meter lang. Er zijn twee lanceringen tijdens de rit.

 

#8: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De Infinity Coaster bereikt door middel van een lancering een topsnelheid van 106,6 km/u. In totaal worden de bezoekers 3 keer gelanceerd, tweemaal voorwaarts en eenmaal achterwaarts of andersom, naar gelang de inzittenden de rijrichting van de rollercoaster kiezen. Fury is 43 meter hoog en 600 meter lang. Het park promootte de achtbaan met 4 inversies, maar eigenlijk zijn dat er maar 2.

 

#7-6: iSpeed – Mirabilandia & Nefeskesen – İsfanbul (110 km/u)

Nefeskesen in İsfanbul en iSpeed in Mirabilandia zijn beiden even snel en delen daarom samen de 6de plaats.

 

iSpeed – Mirabilandia:

iSpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan heeft een snelheid van 110 km/u en is 55 meter hoog. iSpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste Multi Inversion achtbaan van Europa (Een Multi Inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

Nefeskesen – Vialand:

Nefeskesen werd in 2014 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Turkse pretpark Vialand. Het pretpark ligt op maar enkele kilometers van de Aziatische grens maar nog net op Europees grondgebied. De achtbaan behaalt tijdens de lancering een snelheid van 110 km/u en is 50 meter hoog. Nefeskesen heeft 2 inversies en een Over-Banked Curve. Nefeskesen is Turks voor “Breath Taker” wat wil zeggen dat de achtbaan je adem wegneemt omdat die zo spannend is.

 

#5: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan behaalt een snelheid van 115 km/u en bevat 3 inversies. Het was de eerste moderne houten achtbaan van Europa die overkop gaat en nog steeds de enige van het continent. Wildfire is 56 meter hoog en 1265 meter lang.

 

#4: Zadra – Energylandia (121 km/u)

Zadra werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Poolse pretpark Energylandia. De hybride achtbaan bereikt een snelheid van 121 km/u en is 1316 meter lang. Zadra is 62,8 meter hoog en de rollercoaster heeft 3 inversies. Per uur kunnen 1050 mensen een ritje maken op deze 10 miljoen euro kostende rollercoaster.

 

#3: Schwur des Kärnan – Hansa Park (127 km/u)

Schwur des Kärnan werd gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u en bevat 1 inversie. De rollercoaster is 73 meter hoog en 1235 meter lang. Het speciale van Schwur des Kärnan is dat deze een wereld uniek element heeft dat we niet gaan verklappen voor de mensen die de achtbaan nog niet gedaan hebben. Als u zich graag laat verrassen raden we u af de onride beelden te bekijken.

 

#2: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u en bevat 1 inversie. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster van Europa, de snelste achtbaan met een inversie in de wereld en de snelste Wing Coaster ter wereld. Het Europese snelheidsrecord verloor de achtbaan definitief in 2018 aan Hyperion in Energylanida en in 2017 geraakte de achtbaan haar record kwijt voor snelste achtbaan met een inversie aan de vernieuwde Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. Maar hoe dan ook was het best knap om deze records meer dan 10 jaar in handen te hebben. Maar Furius Baco is nog steeds de snelste Wing Coaster ter wereld.

 

#1: Hyperion – Energylandia (142 km/u)

Hyperion werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Poolse pretpark Energylandia. De achtbaan bereikt een snelheid van 142 km/u en is 1450 meter lang. De hoogte van 77 meter wordt bereikt door een kettinglift en daarna volgt een drop van 82 meter. Hyperion heeft een first drop van 85° en bevat 1 inversie. Het is de snelste en hoogste niet-gelanceerde achtbaan van Europa.

 

 

Toekomst:

De laatste paar jaar kwamen er verschillende nieuwe achtbanen in deze top 10. Zo hadden we Schwur des Kärnan in 2015, Wildfire in 2016 en Hyperion in 2018. In 2019 hadden we maar liefst 3 nieuwkomers met zowel Taiga, Fury alsook Zadra! Hiermee kwamen er op 5 jaar tijd 6 nieuwe rollercoasters in deze top 10, dat is heel veel.

Voor de toekomst krijgen we in 2022 een nieuwe achtbaan in Parc Astérix die deze top 10 zal binnenkomen. Het park krijgt een multi-launch-coaster met verschillende inversies en een snelheid van 104 km/u. In totaal wordt deze 51 meter hoog en 1075 meter lang. Er zullen verschillende lanceringen in de achtbaan zitten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.