De geschiedenis van Walibi Belgium

De eerste jaren

Waar te beginnen met de geschiedenis van Walibi Belgium? Wel deze geschiedenis gaat terug tot 1970, het jaar waarin Eddy Meeùs, toen 45 jaar, terugkeerde naar België. Hij had jarenlang in Zaïre gewerkt, waar hij vele miljoenen had verdient.

Maar wat te doen hiermee?

Na vele vruchteloze gesprekken met banken kwam iemand met het idee dat de toekomst in vrijetijdsbesteding zat.

Snel ontstond het idee een safaripark te openen. Samen met 8 anderen, die elk 25 a 30 miljoen zouden investeren, bij het zoeken naar een geschikte locatie draaide het echter op niks uit.

Het idee voor Walibi ontstond uiteindelijk door een tijdschrift bij de tandarts. Hierin stond een artikel van een Duitse uitvinder, Rixen, die een nieuw soort waterski had uitgevonden die niet langer door een motorboot werd voortgetrokken, maar door een kabel, met als naam: Téléski nautique. Eddy Meeùs was onmiddellijk verkocht en vertrok per direct naar Duitsland om een gesprek te hebben met de uitvinder.

Het gesprek kwam tot een contract waarbij Eddy Meeùs als enige de “téléski” mocht gebruiken.

Wat Eddy nu nog nodig had was een locatie die kon dienen als showroom voor de attractie. Tijdens zijn zoektocht stoot hij op een vijver en landbouwgrond die te koop staan nabij Limal. Deze gronden werden meteen aangekocht. Op dat moment bezit Eddy Meeùs 7 hectare waarvan 3 hectare water. Al in Juli 1972 werd “Les Grands Etangs de Limal” opgericht na een investering van 5 miljoen Belgische Frank.

Hiermee was het duidelijk nog niet geklonken. De vijver bleek niet lang genoeg en moest nog worden schoongemaakt en na 2 jaar te hebben geijverd om de exploitatierechten van de aangrenzende landbouwgronden te verkrijgen moest hij nog een bouwvergunning zien te verkrijgen. Op de koop toe bleek de toenmalige toegangsweg tot de gronden te smal. Het gevolg was de aankoop van nieuwe gronden om een grote parking en betere toegangsweg te bouwen.

Eddy Meeùs bezat plots 45 in plaats van de oorspronkelijke 7 hectare.

Stilaan groeit bij Eddy het idee van een park. Het idee van een park omvatte een restaurant met terras, speeltuin, sporthallen, tennisterreinen en zelfs een waterpark (een vroege versie van Aqualibi). Door de aankoop van de gronden bleek er echter geen budget over om deze droom te realiseren. Er zat niks anders op dan financierders te zoeken voor het project. Dit draaide al snel op een teleurstelling uit want de velen die het zagen zitten om te financieren wilden zelf het directeurschap, iets waar Eddy Meeùs niet voor te vinden was.

Tot op een dag een vreemdeling Eddy contacteerde. De man was gespecialiseerd in de bouw van attracties/kermismolens. Eddy Meeùs beschikte echter niet over voldoende kapitaal om alles te betalen en de vreemdeling stelde voor aan Eddy om 8 miljoen per jaar af te betalen gedurende 5 jaar. De man vroeg echter plots om 20 miljoen te betalen. Eddy huurde eerst enkele attracties maar moest later noodgedwongen kopen omdat de huurprijs te hoog werd dankzij de oliecrisis.

Op de koop toe werd Eddy Meeùs onteigend van al zijn Zaïrische gronden. Hij moest noodgedwongen meer leningen aangaan. Met veel problemen bij het vinden van een bank, kwam het pas in januari 1975 tot een echt akkoord.

Ondertussen stond echter al een Téléski in Bernissart samen met speelplein, restaurant, paardemolen, treintje, schiettent en enkele kinderattracties, een soort van voorloper op Walibi dus.

Het bleef echter niet zonder tegenslagen, en al snel liet Eddy Meeùs het project in Bernissart achter zich.

 

De geboorte van Walibi

Eddy wou zich concentreren op het project in Waver. Hier stond al “Les Grands Etangs de Limal”. Deze veel te lange naam kon echter niet langer worden gebruikt, ook omdat Limal te weinig bekend was. Hij zette zijn Familie aan het werk en loofde een beloning uit aan degene die de perfecte naam voor het project kon vinden. Namen als “Limalaya”, “Pleasure Park” en “Kuifjeland” (samen met meer dan honderd andere namen). Eddy vond deze namen echter niets. Bijkomend was dat het park al over 2 maanden diende te openen, reclamecampagnes voor het park moesten dringend op gang komen. Eddy Meeùs kwam gelukkig snel met het idee om een samenvoeging van de beginletters van Wavre (de dichtstbijzijnde bekende stad) Limal (waarin het gebied gelegen was) en Bierges (een stuk parking is grondgebied Bierges). En zo ontstond de naam WaLiBi. De zoon van Eddy, Thierry Meeùs, moest bij die naam meteen aan “Wallaby” denken, een kangoeroesoort. Deze zou uitgroeien tot het symbool van Walibi! Deze werd tot voor 1978 voorgesteld op ski’s, daarna nam het belang van de téléski af. De bekende kangoeroe veranderde echter nog steeds van vorm tot en met 1985, toen hij zijn definitieve vorm kreeg.

Walibi bleek een echt familiebedrijf te worden, Eddy’s dochter en zonen boden aan te komen werken in het park.

Voor de opening waren echter nog niet alle problemen van de baan. Attracties die in januari al geleverd moesten worden kwamen pas aan in mei. De eerste achtbaan werd geleverd zonder houten onderzetblokken om de baan te stabiliseren. Tot slot bestond het terrein enkel uit zand waardoor de laatste centen naar graszoden gingen. De nacht voor parkopening werden nog talloze plastieken tulpen geplant in het park. Gelukkig was de parking wel in orde. Deze was maar liefst tien hectare groot, best groot voor die tijd. Concurrenten moesten het met een kleinere parking stellen of achteraf nog grond bijkopen.

 

Opening van het park

 Op 26 juli 1975 was het eindelijk zover, Walibi opende zijn deuren. Er werd eerst getwijfeld om de opening een jaar uit te stellen door de teleurstellende zomer in 1975. Een jaar later openen was echter garantie op problemen met de bankiers en teleurstelling van het hele team.

In het begin was het park niet meer dan een brede, centrale zandweg met daaromheen enkele attracties waaronder: de achtbaan (schwarzkopf Wildcat), botsauto’s, kano’s en pony’s aangevuld met enkele gehuurde kermisattracties, de Téléski en een zandstrand. Daarbovenop kwam Walibi met een uniek concept, een toegangsticket, waarmee je onbeperkt van alle attracties kon genieten voor een hele dag.

Iets minder dan een maand na opening, op 15 augustus opende Kuifje en de Zonnetempel.

De attractie nam bezoekers mee naar een fluorescerend bos met daarin allerlei dieren die Kuifje had gezien tijdens zijn reis naar de zonnetempel.

Het eerste seizoen bezochten maar liefst 47 000 mensen het park

 

1976

Dit seizoen wordt gekenmerkt door een hittegolf tijdens de zomer. Hierdoor was het Walibi-strand een groot succes. De bezoekersaantallen stegen dit seizoen dan ook, niet minder dan 258 000 mensen kwamen over de vloer. Desondanks waren de banken niet meteen bereid grote investeringen te doen. Ze deden het af als een uitzondering, er zou immers niet vaak zo’n zomer voorkomen in België.

 

1977 Walibi een dolfijn dagje uit!

Ondanks de tegenslag bij de banken, bracht het derde levensjaar van het park een nieuwe toevoeging met zich mee. Floppy en Daisy, twee dolfijnen, waren dagelijks in het park te zien.

De zomer mocht dan regenachtig zijn, toch kon Walibi 450 000 mensen naar het park lokken.

Maar alweer waren de banken niet gehaast ook maar één investering te doen in het park. Door het succes waren velen geïnteresseerd Walibi over te nemen, gelukkig wist Eddy telkens het hoofd boven water te houden.

 

1978 “De wilde rivier” zet Walibi in de geschiedenis boeken

Dit seizoen begon Walibi zich te profileren als echt toppark. Tijdens de winter van 1978/79 kon Eddy Meeùs 50 miljoen Belgische Frank lenen bij SNCI, met als hypotheek Walibi.

Met het grote bedrag werden verschillende nieuwe attracties aangekocht. Jumbo Jet, een nieuwe achtbaan, Cinema 2000, een theater waar een 70mm film werd vertoont en later omgedoopt naar Sensorama, De vlotten, tegenwoordig Gold River Adventure (boten waren vroeger in de vorm van een vlot), Enterprise en als belangrijkste de wilde rivier (later omgedoopt tot “Rio Grande”). De attractie was een Europese primeur en er werd enorm veel publiciteit rond gemaakt. De attractie was uiteindelijk een schot in de roos en het park wist 700. 000 mensen naar het park te lokken.

Heel wat financiers kregen meer vertrouwen in het park, en Eddy Meeùs kon grotere sommen lenen.

 

Nu de attracties waren geïnstalleerd kon men zich concentreren op de aankleding van het park (bloemen/planten/bomen).

De bedrijfsstructuur werd ook steeds duidelijker en meer georganiseerd waardoor het geheel professioneler werd.

19_walibi_belgium_1980-1990_-_rio_grande

1979. Tornado zet Europa op z’n kop

In de wintermaanden van 1978 leent SNCI opnieuw aan Walibi. Met de som van 200 miljoen euro kon men naast nieuwe attracties vele verbeteringen in het park aanbrengen. Zo werden de paden in het park geasfalteerd. Nieuwe attracties in het park waren Mini-jeeps, Old-timers, het 50 meter hoge reuzenrad en de kurkentrekker- achtbaan Tornado.

 

Met Tornado zette Walibi zich nogmaals in de kijker als grote speler op de Europese pretparkmarkt. Het was de eerste achtbaan met een dubbele kurkentrekker.

Het bestuur van de Efteling waarschuwde Eddy Meeùs dat deze baan het verkeerde publiek zou aantrekken.Maar Tornado werd een gigantisch succes. Dit jaar stond het bezoekersaantal op 900 000, waaronder ook veel Duitse en Nederlandse bezoekers.

 

 

Dit was genoeg om de Efteling te overtuigen hun eigen Tornado te bouwen.

Met de bezoekersaantallen stegen ook de wachttijden in het park. Dit merkte Eddy Meeùs ook op. Een te lange wachttijd verveelde al snel, geen wachttijd was ook niet goed. Eddy besloot de wachtrijen smaller te maken, tegen het voordringen, en deze ook te decoreren, zodat het wachten aangenamer werd.

 

1980. Kuifje verovert Walibi met “Geheim van de eenhoorn”

Kuifje en de zonnetempel, een attractie die dateert van het openingsjaar begon problemen te vertonen. De attractie had een veel te lage capaciteit. Walibi wist de capaciteit van de attractie zelf op te drijven, maar dit was lang niet genoeg.

De bootjes van de attracties haakten ook soms in elkaar vast waardoor bezoekers soms een kwartier vast kwamen te zitten in het donker. Dit leidde ertoe dat mensen zelf uitstapten en tussen de decors naar een uitgang zochten of een sigaret opstaken.

Deze vele problemen zorgden uiteindelijk voor de sloop van de attractie. Ter vervanging liet men een nieuwe kuifje-attractie bouwen. Dit werd “Kuifje en het geheim van de eenhoorn (in het gebouw waar je tegenwoordig Challenge of Tutanchamon kan vinden). Deze was een moderne variant op de voorgaande attractie met een langer parcours, ruimere boten en dus een hogere capaciteit van om en bij de 1000 personen per uur.

Datzelfde jaar pakte Walibi uit met een Belgische primeur, een Fastfood-kraam, welke een groot succes werd onder de jeugd. Ook werd gestart met de verkoop van soft-ijs en suikerspin.

Er waren rond die periode ook meerdere plannen voor “Kuifje-attracties”. Zo bestaat een concept-art van een Kuifje-eiland waarop verschillende attracties te zien zijn die het levenslicht nooit hebben gezien.

 

Speciale reclamecampagne

In 1981 zette Walibi een speciale reclameactie op poten. Omdat ze hetzelfde reclamebedrijf als Cote D’or hadden besloten ze samen te werken.

Er werden 15 attracties afgebeeld op de verschillende Cote D’or verpakkingen. Had je de 15 verschillende attracties bijeen gespaard dan kreeg je een gratis ticket tot het park.

De actie had echter 1 probleem. Men verwachtte dat je rond de vijftig repen moest kopen om de vijftien attracties bijeen te krijgen. Men had echter niet voorzien dat er op de scholen een heuse ruilactie zou ontstaan waardoor sneller vrijkaarten verkregen konden worden.

Desondanks was de actie toch een gigantisch succes.

 

1981

Het park bouwt in dit jaar de kassa’s om tot huisjes in Syldavische stijl (een stad uit de avonturen van Kuifje), en voegt daarnaast nieuwe attracties toe.

Het aanbod wordt aangevuld met “Yo-Yo”, een voorloper op de huidige freefall torens en “Laserama”.

 

 

1982 The legend is born!

Walibi bleef uitbreiden en 1982 werd het jaar van Sirocco. Een attractie die later zijn legendarische status zou verkrijgen door het alom gekende ongeval!

Sirocco is een achtbaan die bezoekers katapulteert van 0 tot 85 km/h in een duizelingwekkende looping en daarna bijna recht omhoog tot 45 meter om het parcours weer helemaal achterwaarts te beleven.

De nieuwe achtbaan en het uitstekende weer in die zomer zorgden opnieuw voor goede bezoekersaantallen (een opkomst van maar liefst 950 000 bezoekers).

 

 

 

 

1983-1984

Door het stijgende aantal bezoekers in Walibi kon men in het park blijven investeren. ’83 werd vooral een bloemenjaar waarin veel aandacht werd besteed in aanplantingen doorheen het park.

Een jaartje later, in 1984, ging men door op de beleving in het park, naast de verkoop van vele souvenirs als Walibi T-shirts en een pluchen versie van de mascotte, voegde men ook een Mexicaans dorp toe, “Pancho Villa” (ongeveer waar Lucky Luke City zich bevindt).

In dit themagebied vind je de elektronische poppenshow “Panchito”. Verder werd de dolfijnenshow vervangen door een zeeleeuwentheater.

 

1985-1986. Duizend-en-één nieuwe belevenissen

 Het park investeert steeds meer in beleving in en rond de attracties. Het park voegt voor zijn 10-jarig jubileum Ali baba-land toe.

Het unieke aan deze zone is dat alles om één thema draait, duizend- en-één-nacht.Je kon er een labyrinth, overdekte speeltuin, mechanisch spektakel en als topper de darkride “Ali Baba“vinden.

 

© Eliedion
© Eliedion

 

Pers zorgt voor Duizend-en-één kopzorgen

Bij de opening van de Darkride “Ali Baba” werkte alles perfect, het systeem werd uitvoerig getest want de volgende dag zou de pers aanwezig zijn.

Op de persopening gebeurde echter het onverwachte. Het aandrijvingssysteem dat de bootjes voortstuwde, blokkeerde volledig. Eddy Meeùs en rechterhand Dominique Fallon besloten in hun beste pak het water in te springen om de bootjes zelf voort te duwen.

Dankzij dit themagebied is het nu trouwens mogelijk om volledig rond de vijver te wandelen wat de spreiding van bezoekers ten goede komt.

Tijdens het daaropvolgende seizoen (’86) wordt Rio Grande (voormalig de wilde rivier) vergezeld door Rio Salto, een zogenaamde log flume met veel steilere drop dan Rio Grande.

 

1987 Aqwalibi of Aqualibi?

Reeds in de loop van het begin van de jaren ’80 borrelde bij Dominique Fallon het idee om een waterpark te bouwen in Walibi. In Juni ’86 wordt uiteindelijk beslist een waterpark te bouwen in Waver.

Men wou de beste waterattracties samenvoegen tot een sensationeel waterpark. Naast attracties werden nog andere ideeën, zoals een transparant dak, uit andere waterparken overgenomen.

Op 6 juli 1987 opende Aqualibi zijn deuren. De installaties achter het waterpark stonden echter amper op punt wat de directie heel wat zorgen baarde.

Toch werd Aqualibi een gigantisch succes.

 

1988 Radja River overspoelt Walibi

Na Aqualibi had men duidelijk de smaak van waterattracties te pakken. In de winter van ’87 op ’88 bouwde men Radja River, een van de grootste en meest spectaculaire attractie tot dan gebouwd. Bezoekers moesten deze woeste rivier afvaren in boten van 12 personen (andere attracties van dit type hadden boten van 6-8 personen). In het openingsjaar is dit trouwens de attractie met het hoogste waterverbruik.

© Bob Van Dyck

 

Walibi treed dit jaar trouwens ook toe tot de beurs, dit zorgde voor extra kapitaal, maar het park moest steeds meer op lange termijn plannen.

 

 

1989-1990. Walibi Group breidt uit

Het net op de beurs genoteerde Walibi laat zijn oog vallen op een project aan de voet van het atomium, “Mini-Europa’. Al snel volgen meer overnames, met name “Big-Bang Schtroumpf” in Metz, Frankrijk en Bellewaerde Park in Ieper. De uitbreiding van de Walibi-Group is een feit.

In het park zelf vervolledigde een 3D-theater het attractieaanbod.

 

 

1991-1992

Een gedeelde reclamecampagne met Carrefour zorgt voor een overrompeling aan bezoekers dat jaar. Er worden zoveel tickets verkregen via de Carrefour-actie dat Walibi besluit dat de tickets nog geldig zouden zijn in seizoen 1992. Door deze actie krijgt Walibi de reputatie van een park met oneindig lange wachtrijen.

Ook Flevohof en Océade behoren vanaf nu tot de Walibi Group.

In Walibi bouwde men steeds verder. Om de concurrentie met nieuwgebouwde Disney aan te gaan bouwt men in Waver “Colorado”, een mijntreinachtbaan die volledig in een berg zat ingebouwd. En Bounty een piratenschip dat over de kop gaat.

 

1995, 20ste verjaardag van Walibi

In de voorgaande jaren werd veel aandacht besteed in verbeteringen aan de infrastructuur van het park en comfort van de bezoekers.

Tijdens de 20ste verjaardag van het park opende Flash Back, deze verving de vorige boomstamattracties (“Rio Grande” en “Rio Salto”) in het park. De boomstamattractie wordt gethematiseerd naar een verjongingskuur. Ga je vooruit dan wordt je steeds jonger, ga je echter achteruit dan wordt je ouder. Eenmaal in het bootje, vaar je rustig naar de eerste lifthill, tot overmaat van ramp draai je bovenaan achteruit! Dit element en het thema rond de baan maken het tot een unieke attractie in België.

© Bob Van Dyck

Dit seizoen kunnen bezoekers ook plaatsnemen in de Walibi Express om het park te bezichtigen. Daarnaast heeft het treintje twee stations waardoor het ook bruikbaar wordt als vervoermiddel.

 

1996-1997

De overname van de vele parken loopt niet altijd zoals gewenst. De bezoekersaantallen in Walibi Flevo vallen tegen en Eddy Meeùs gaat op zoek naar een koper. Aanvankelijk wil Eddy enkel 1 of 2 parken verkopen en stoot op een Amerikaanse pretparkgroep die Europa wil veroveren. In 1998 verkoopt Eddy uiteindelijk alle parken uit de Walibi Group aan Six Flags.

 

1998 Lucky Luke City…Eddy’s afscheid van Walibi

Eddy Meeùs krijgt de kans nog een laatste project aan het park toe te voegen. Lucky luke City is een cowboydorp met als topattractie de Dalton Terror een vrije val toren van 77 meter hoog.

26764.800
© Bob Van Dyck

 

1999

Na de overname door Premier Parks wordt meteen een nieuwe attractie gebouwd. Vampire is een omgekeerde achtbaan. Het neemt de passagiers mee voor een vlucht doorheen vijf inversies en krachten tot 4G.

 

2000, Walibi viert zijn vijfentwintigste verjaardag

Walibi viert zijn 25ste en mogelijk laatste verjaardag. De Amerikaanse groep Premier Parks, die Walibi enkele jaren geleden overnam is van plan de parken te hernoemen tot Six Flags, net als de Amerikaanse parken die de groep ook bezat. Wanneer het park op het einde van zijn 25ste seizoen de deuren sluit staat het klaar voor de grootste verandering in zijn geschiedenis…

 

2001, Six Flags, i’ts playtime!

Wanneer het park in 2001 zijn poorten opent, ziet het er heel anders uit. De ingang heeft grote transformatie ondergaan, deze heeft nu meer kassa’s en toegangspoorten en wordt gevolgd door een heuse main street in avontuurlijke stijl. Verder is het attractieaanbod uitgebreid met talloze attracties, met Bugs Bunny Land voor de allerkleinsten tot Loup Garou, de eerste houten achtbaan van België voor de jongeren. Premier Parks, vanaf dit seizoen Six Flags Inc. is vastberaden zijn Europese parken te veranderen in thrillparadijzen naar Amerikaans voorbeeld.

 

 

2004 Bugs Bunny is Europa beu!

Six Flags European Division blijkt zeer verlieslatend. Ze gaan op zoek naar een nieuwe overnemer voor alle Europese Six Flags parken. In november overhandigt Bugs Bunny de sleutels aan Walibi, die volgend seizoen terug zijn opwachting zal maken in het park.

 

2005, Walibi is terug

Six Flags is niet meer, alle verwijzingen naar dit tijdperk worden vervangen door nieuwe borden. De nieuwe naam? Walibi Belgium! Walibi is gedurende vier jaar op wereldreis geweest en heeft talloze vriendjes meegebracht.

Bugs Bunny land wordt Walibi Folies en er opent een 4D-theater aan de voet van Loup Garou met Spongebob in de hoofdrol.

Ook wil Walibi zich opnieuw profileren als strippark. Waar jaren terug Kuifje de plak zwaaide in Walibi Waver, vind je nu Suske en Wiske, Billie en Bollie en Lucky Luke in het Walibi Belgium terug.

Tijdens halloween in 2005 kan je trouwens een laatste groet brengen aan de legendarische Tornado. Met Tornalloween zet Walibi Belgium zijn eerste scarezone neer. Het begin van een groter halloween event.

 

2006-2007-2008, CDA &Vertigo veroveren Walibi

Walibi krijgt alweer te maken met een nieuwe overnemer. Compagnie des Alpes neemt de Walibi parken over en is er grote dingen mee van plan. Zo willen ze spelletjes, strips en zelfs een TV-serie rond Walibi. Dit zou later nog tot uiting komen.

Men is niet van plan de plek van Tornado leeg te laten. Op deze plaats wil men immers terug een nieuwe coaster plaatsen. Er wordt gekozen voor een Mountain Glider van Doppelmayer. De eerste concepten plaatsen de baan aan de vijver, maar al snel wordt beslist de oude Tornadosite als locatie te gebruiken.

De Vertigo wordt een kruising tussen kabellift en achtbaan. De attractie zou in Juni 2006 openen maar door problemen wordt de opening uitgesteld… In Juni 2007 opent de achtbaan opnieuw even kort om even snel weer te sluiten. Iets minder dan een jaar later in mei 2008 kan het park uiteindelijk Vertigo officieel openen.

Speciaal voor de gelegenheid komt Jean-Claude Vandamme de attractie officieel openen met vuurwerk en special effects gevolgd door een afterparty met DJ Wout van Sylver. De attractie kreeg zelfs zijn eigen soundtrack mee.

 

 

Die winter zou de attractie echter alweer worden afgebroken. Van de attractie zelf is geen spoor meer te bekennen. Tenslotte maakt Turbine zijn allerlaatste ritje in dit seizoen. De attractie verkrijgt de status “Standing But Not Operating” (SBNO)

 

 

2009, The Big Seven

Bij gebrek aan nieuwe attracties pakt Walibi Belgium dit seizoen uit met The Big Seven. Zeven van de grootste attracties worden iedere maand in de bloemetjes gezet.

De attracties zijn Loup Garou (enige houten achtbaan in België), Vampire (enige hangende achtbaan in België), Calamity mine (enige mijntreinachtbaan in België), Radja River (Grootste Rapid river in België), Dalton Terror (enige vrije val toren in België), Challenge of Tutankhamon (unieke shooter attractie), Flash Back (enige splash die ook achteruit vaart in België).

Per attractie wordt een actie op poten gezet. En aan iedere attractie verschijnt een uniek fotopunt die met de attractie te maken heeft.

Sans titre_140

Tijdens het halloween-event kan je Zoo Terror bezoeken in het turbine-gebouw. Fans vrezen het ergste voor Turbine aangezien zowel Ali Baba en Tornado ook als Halloween spookhuis aan hun einde kwamen.

 

2010Walibi and Friends bedreigt…

Het Big Seven concept krijgt in 2010 een vervolg. Aqualibi krijgt een grootschalige vernieuwing en aan het eind van dit seizoen is er “Something Is Going on in Walibi”….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

2011, Hello World!

In de winter van 2010 en 2011 houdt CDA fans in de ban met een teaser site. Om de zoveel tijd wordt een tipje van de sluier opgelicht.

Opeens komt het Music Battle Concept in zicht. Walibi & Friends maken plaats voor W.A.B en The SkunX.

Vanaf nu neemt Walibi je mee in een muzikale wereld. Zo wordt een eigen 4D-film gemaakt om in alle Walibi parken te introduceren en krijgen alle parken een heuse herthematisatie.

IMG_5357
© Bob Van Dyck

De bedoeling? Walibi zowel in als uit de parken te kunnen beleven met strips, spelletjes, apps, muziek en zoveel meer. De bedoeling is de parken tegen 2015 volledig naar de leefwereld van Walibi omgetoverd te hebben. Het park presenteert naast de vele optredens door de dag ook een nieuwe show.

 

2012, The Music Express

2012 moest het jaar van de Turbine worden, dit wordt omwille van een samenspel van redenen uitgesteld tot 2013. Walibi weet wel de Walibi Express om te toveren tot de Music Express. Een attractie die The Music Battle tot leven moet brengen.

Je kiest voor de W.A.B of SKunX-trein en leert zo meer over de verschillende bandleden. Een W.A.B trein zal echter nooit stoppen in een SkunX station en omgekeerd.

© Bob Van Dyck
© Bob Van Dyck

Van dit concept wordt al snel afgezien, aangezien mensen vinden dat het treintje eerder een vervoersmiddel dan echte attractie is. The Music Battle-show sluit dit seizoen vervroegd zijn deuren om voorbereidingen te maken voor volgende seizoen.

 

2013, The legend is Back

In 2013 is het eindelijk zo ver. De attractie die jaren in het park stond te verkommeren wordt opgelapt en opnieuw geopend. Hetzij in een nieuw jasje.

IMG_5800
© Bob Van Dyck

In het kader van een masterplan voor Walibi wordt ook Turbine volledig omgetoverd tot een attractie uit de leefwereld van W.A.B & co. De attractie krijgt als nieuwe naam Psyké Underground mee en zal volledig overdekt worden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
© Bob Van Dyck

De vliegwiellancering werd vervangen door een LIM lancering, ook de trein werd volledig vernieuwd, dit alles door de Duitse bouwer Gerstlauer.

 

2016: In 2016 opende na lange tijd een nieuwe attractie. Met Pulsar haalde Walibi Belgium een primeur in huis. Pulsar is een Power Splash, gebouwd door Mack rides.

De twintig inzittenden behalen de topsnelheid van 100km/u door driemaal gekatapulteerd te worden bij het doorrijden van het LSM (linear synchronous motor) lanceringsplatform. De eerste katapultering gebeurt aan 50km/u achterwaarts en brengt je tot een hoogte van 25m boven het waterniveau. De tweede voorwaartse lancering brengt je tot 35m hoog aan 80km/u. Om de 45m hoge piek te bereiken, is een laatste achterwaartse lancering aan 100km/u nodig.  Maar omdat elke piek ook een dal heeft, wordt elke stijging voor- of achterwaarts gevolgd door een verticale val. Een ware face-to-face met het water.

 

 

 

In het winterseizoen werd ook afscheid genomen van La Grande Roue, of in het Nederlands het Reuzenrad.

 

2018: In het park wordt de Exotic World zone geopend. Hierbij opende dan ook de achtbaan Tiki Waka, een Bobsled Coaster van Gerstlauer.

 

2019: In een volgende stap van het meerjarenplan van Walibi Belgium openen dit jaar twee vernieuwde themazones. De eerste is Karma World. Hierin is de achtbaan Cobra opgenomen, die een nieuw kleurtje kreeg, een nieuwe restaurant en de gloednieuwe darkride Popcorn Revenge.

Popcorn Revenge onride:

 

 

Cobra anno 2019 onride:

 

 

Een tweede nieuw themagebied is Fun World. Dit vinden we terug in de voormalig WAB zone. Hier is de nieuwe achtbaan Fun Pilot de blikvanger.

 

Onride Fun Pilot:

 

 

2020: In 2020 worden de aangekondigde vernieuwingen uitgesteld. Wel zullen er heel wat feestelijkheden plaatsvinden om de 45ste verjaardag van het park te vieren. Verder is men al volop bezig met de bouw van een Mega Coaster die in 2021 geopend zal worden.

 

 

 

Deze tekst kwam tot stand met de hulp van Diego Vranken – Walibiband.be. en werd doorheen de tijd geupdate door TPF medewerkers. Het grootste deel van de tekst werd gebaseerd op de samenvatting van het boek “Hors des sentiers battus – Du Kivu à Walibi” gemaakt door Jan Vervaet en Tom Vanlangendijck. De site Walibi.net heeft via deze personen de samenvatting kunnen bekomen.

Bronnen: walibifansite, Oldtpv, Pretparkkriebels 

Foto’s: Parkspot, Walibi, Eliedion ,