ZOO Planckendael verwelkomt al de eerste ooievaars van 2020

De maand januari is nog niet helemaal ten einde maar in ZOO Planckendael is het al zover. De eerste ooievaar van dit jaar is er al neergestreken. De grootste ooievaarskolonie van België komt terug thuis, 6 maanden nadat ze vertrok om te overwinteren in warmere oorden. De verzorgers telden ondertussen al 10 terugkomers bovenop de 20 dieren die verkiezen om heel het jaar door in ZOO Planckendael te blijven vertoeven. De terugkeer van de ooievaarskolonie is een maand vroeger dan vorig jaar. De oorzaak hiervan ligt vermoedelijk bij de zachte temperaturen van de afgelopen wintermaanden.

 

 

Traditiegetrouw worden de nesten van onze belangrijke gasten tiptop onderhouden door de tuinmannen en technische dienst zodat onze gevederde vrienden zich snel helemaal thuis voelen. Een goede, knusse nest is belangrijk want een ooievaar is eerst nesttrouw en pas daarna partnertrouw. Je vindt bijvoorbeeld een heus ooievaarshotel tegenover de neushoorn in het park.

Onze liefde voor de ooievaars reikt verder dan de grenzen van het park. Naast ZOO Planckendael beheert de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) ook het beschermd natuurgebied De Zegge in Geel. Ook daar willen we de ooievaars een mooie broedplek bieden. ZOO Planckendael leverde nestplatformen aan die in De Zegge geplaatst zullen worden voor de start van het broedseizoen.

ZOO Planckendael is blij de ooievaars opnieuw te mogen verwelkomen. We kijken al uit naar hun vrolijk geklepper. Hopelijk vertaalt het geklepper zich ook in een mooi aantal jongen dit jaar! Wordt vervolgd….