Vlaamse ontwerpster realiseert droom bij Europa-Park

Ontwerpster Michelle Homburg (25) uit Antwerpen werkt sinds een tijdje bij Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland. Daar maakt ze ontwerpen voor het nieuwe indoor waterpark, Rulantica. “Mijn droom is uitgekomen.”

 

Al tijdens haar studie Interieurarchitectuur raakte Homburg geïnteresseerd in de wereld van attractieparken. Om er meer over te weten te komen, besloot ze om stage te lopen bij Plopsaland De Panne. “Toen wist ik het meteen: in deze wereld wil ik werken.”

 

Netwerken
Na haar afstuderen in 2019 besloot Homburg om te proberen haar droom te realiseren. “Je hebt niet alles in de hand, maar je kunt zelf wel veel beïnvloeden.” Ze startte met het vergroten van haar netwerk door zich als vrijwilliger op te geven voor de jaarlijkse attractieparkenbeurs van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA). Daar kwam ze in contact met een werknemer van Europa-Park die haar voorstelde aan de creatief directeur. “Na dat gesprek bood hij mij vrijwel meteen een stageplaats aan. Ik mocht zes maanden gaan helpen bij Rulantica, het nieuwe indoor waterpark van Europa-Park dat op 28 november 2019 is geopend.”

 

Ruwbouwfase
Homburg kwam binnen in januari 2019 in de ruwbouwfase. De ontwerpen waren klaar, maar de art director kon haar hulp goed gebruiken bij het ontwerpen van details en het doorvoeren van aanpassingen. “In sneltreinvaart heb ik me de belevingswereld van Rulantica eigen gemaakt. Door veel te kijken, met veel mensen te praten en er gewoon keihard voor te gaan. Ik startte met allerlei kleine ontwerpklussen en stapsgewijs werd mijn rol steeds groter.” Homburg ontwikkelde zich snel. “Ik leerde vooral hoe je in contact komt met mensen, hoe je gesprekken voert en hoe je je doel bereikt. Dat zijn belangrijke vaardigheden, want als ontwerper voer je de hele dag gesprekken. Bijvoorbeeld over hoe een steen er precies uit moet zien en wat er bijvoorbeeld nog mist in een ontwerp.”

 

Passie
Homburg voelt zich gewaardeerd. “Namens het bouwteam mocht ik bij de opening de ‘sleutel’ van Rulantica aan de familie Mack, eigenaar van Europa-Park, overhandigen. Dat was een bijzonder moment.” Homburg kan haar passie kwijt in haar nieuwe job. “Rulantica biedt gasten een heel andere beleving dan andere waterparken. Waar zij kiezen voor subtropische sferen met palmbomen, is in Rulantica een Scandinavische belevingswereld gecreëerd met een ongekende liefde voor detail. Ik krijg hier volop de ruimte om fantasierijke ontwerpen te maken. En die bevallen Europa-Park blijkbaar ook goed, want in juli 2019 kreeg ik een vast dienstverband.”

 

Verhuizing
Inmiddels is Homburg verhuisd naar het Duitse dorp Rust, waar Europa-Park is gevestigd. Daar woont ze op loopafstand van het park, in een woning van Europa-Park. Haar nieuwe thuis bevalt haar inmiddels uitstekend. Homburg: “In het begin moest ik wel even wennen aan het wonen in een ander land. Maar het voelde al snel goed. In het internationale ontwerpteam waarin ik werk, werd ik direct opgenomen. Wat ook prettig is: ik kan te voet naar mijn werk. Het attractiepark zie ik als mijn ‘tuin’. Ik voel me nooit alleen, er zijn altijd geluiden om mij heen, bijvoorbeeld het vrolijke geroezemoes van gasten.”

 

Trots
Homburg is trots op het resultaat van haar inspanningen. “Rulantica is prachtig geworden. Ik blijf als ontwerper verbonden aan het waterpark. Ook al is de opening achter de rug, er blijven altijd klussen komen, want Rulantica blijft in ontwikkeling. Ik denk dat Rulantica ook veel Belgen zal aanspreken. Europa-Park was voor hen al een bestemming voor een meerdaags verblijf, maar met de komst van Rulantica zijn de mogelijkheden om hier vakantie te vieren alleen nog maar groter geworden.” Homburg realiseert zich dat ze geluk heeft gehad, maar benadrukt dat je zelf veel kunt doen om je droom te realiseren. “Als je een droom hebt, pak ‘m dan vast en laat niet meer los. Duik gewoon in het avontuur, dat kan ik iedereen aanbevelen.”