De geschiedenis van: Legendia

De geschiedenis van het Poolse pretpark Legendia neemt ons mee terug naar 12 september 1959, de dag waarop dit park haar eerste bezoekers mocht ontvangen. Het park droeg toen nog de naam Śląskie Wesołe Miasteczko. Deze naam wijzigde men in 2017 nadat het park overgenomen werd en volledig van thema transformeerde.

 

Toen Legendia opende in 1959 was dit het eerste volwaardige pretpark van Polen. Het park opende onder de naam Śląskie Wesołe Miasteczko, voor ons bijna niet uit spreken. In het park kwamen doorheen de jaren 1960 meer en meer attracties te staan zoals een zweefmolen met vliegtuigjes, een theekopjesmolen enzoverder.

 

Het park was succesvol en bleef doorheen de jaren groeien. Er kwamen tal van grotere attracties bij zoals een Enterprise, Rainbow, reuzenrad enzoverder.

 

 

 

 

 

 

Overname

Echt populair werd het park in 2015. Toen werd het overgenomen door het Slowaakse bedrijf Tatry Mountain Resorts, de eigenaar van het populaire waterpark Tatralandia in Slowakije. Dit bedrijf klopte aan bij het Nederlandse bedrijf Jora Vision die hielp het volledige park te transformeren.

Zo kregen oude attracties een nieuwe look en naam, maar ook het park zelf wijzigde van naam naar het veel internationaler klinkende Legendia.

 

 

2017

Het park had ondertussen drie operationele achtbanen. De eerste opende in 2007 als Tic-Tac Tornado, later gewoon Tornado, maar in 2017 door de hertheming werd de naam Diabelska Pętla. Deze creatie van Soqeut bevat twee loopings.

 

 

De tweede achtbaan werd geopend in 2003 als Cyklon, maar kreeg in 2017 de naam Dream Hunters Society.

 

 

De derde achtbaan heeft een gelijkaardige lay-out en heeft de naam Scary Toys Factory.

 

 

Maar het was de Lech Coaster die in 2017 geopend werd die het park internationale bekendheid gaf. Lech Coaster is een achtbaan gebouwd door Vekoma, van het type Bermuda Blitz. Deze achtbaan loopt doorheen een kasteel, gelegen aan de rand van de vijver. De baan is 40 meter hoog, 908 meter lang en heeft een topsnelheid van 95 km/h. In de baan zijn drie inversies verwerkt, een Reverse Sidewinder en twee Corkscrews.

 

 

2018

In 2018 was Basilisk de grote nieuwigheid, een darkride gebouwd door Alterface en ontworpen door Jora Vision. Deze darkride neemt je mee doorheen de betoverde wouden van Polen, waar bomen en planten tot leven lijken te komen.

 

 

2020

In 2020 zal het park een gloednieuwe Rapid River openen. Momenteel houdt het park het thema en andere details nog geheim, maar de bouwwerken zijn volop bezig.

 

 

 

 

Bronnen: Legendia, RCDB

Foto’s: Legendia, Themeparkfreaks