Burgers’ Zoo groeit op verschillende fronten

Koninklijke Burgers’ Zoo is tevreden over 2019. In totaal passeerden 1.129.234 bezoekers de toegangspoort en zag het Arnhemse dierenpark het aantal abonnementhouders stijgen. De doodshoofdapen, maki’s en neusberen kregen gloednieuwe verblijven en ook de buitenspeeltuin werd volledig vernieuwd. De Caribische zeekoeien kregen een jong en de Maleise beren maar liefst drie: beide diersoorten planten zich maar moeilijk voort in dierenparken.

 

Nieuwbouw en foksucces

Op 21 februari 2019 openden Arnhemse schoolkinderen de volledig vernieuwde buitenspeeltuin, terwijl op 18 april 2019 de nieuwe verblijven voor doodshoofdapen, maki’s en neusberen werden geopend. Bij de Maleise beren werden maar liefst drie jongen geboren bij twee verschillende vrouwtjes. Ook de Caribische zeekoeien kregen een gezond jong. Beide diersoorten zijn vrij zeldzaam in Europese dierenparken en krijgen weinig jongen. Met de geboorte van wederom een breedlipneushoorn groeide Burgers’ Zoo uit tot één van de belangrijkste fokkers van deze diersoort in Europa. 

 

Natuurbehoud over de hele wereld

Het Arnhemse dierenpark beschermt in het Midden-Amerikaanse land Belize met behulp van een team Belizaanse rangers 24-7 een natuurgebied van ruim 400 vierkante kilometer op zeer succesvolle wijze. In 2019 zijn bovendien belangrijke stappen gezet om dit gebied in 2020 hoogstwaarschijnlijk fors te kunnen uitbreiden. De internationaal gerenommeerde natuurbeschermer Russell A. Mittermeier reikte dit jaar de Future For Nature Awards en een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar uit aan drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers. 

 

Bijzonder hoofdsponsorschap

Ter gelegenheid van het jubileum van 75 Jaar Market Garden heeft Burgers’ Zoo zich samen met het Nederlands Openluchtmuseum opgeworpen als hoofdsponsor van Vitesse, waarbij het museum op de thuisshirts is vertegenwoordigd en het Arnhemse dierenpark op de uitshirts prijkt. In dit historische jaar voor de stad Arnhem wilden drie echte Arnhemse organisaties zich nauw met elkaar verbinden om gezamenlijk de stad te promoten. 

 

Educatieve inspiratie

Educatie vormt één van de belangrijkste pijlers van Burgers’ Zoo. In totaal hebben de educatoren en dierentuingidsen in 2019 maar liefst 1476 rondleidingen gegeven voor een kleine 20.000 gasten. Meer dan 8750 uren lang voerden de vrijwilligers aanvullende educatieve activiteiten uit, zoals interactieve stands in het dierenpark en bemensing van informatiepunten. In 2019 is Burgers’ Zoo daarnaast begonnen met begeleide programma’s voor kleuters en hun ouders. Heel jonge bezoekers van twee tot vijf jaar verkennen dan aansluitend op hun leefwereld het dierenrijk. Deze programma’s bleken in de smaak te vallen en worden in 2020 voortgezet. Kindercolleges en avondlezingen zijn regelmatig volledig vol geboekt, met bijvoorbeeld bijna 3000 luisteraars voor de avondlezingen voor geïnteresseerde volwassenen. In 2020 biedt Burgers’ Zoo om die reden tien kindercolleges en avondlezingen per schooljaar aan in plaats van zes.

 

Succesvolle (zakelijke) evenementen en groot bereik eigen media

Mede door de vele evenementen die Burgers’ Zoo jaarlijks organiseert en de constante nieuwbouw in het park is het aantal abonnementhouders in 2019 gestegen. Het evenement Safari Bricks in de Zoo werd met een 8,2 gemiddeld beoordeeld door de bezoekers. Ook het Safari Meeting Centre – het zakelijke congrescentrum middenin Burgers’ Zoo – kende een uitstekend jaar qua evenementen, congressen, symposia en andere zakelijke bijeenkomsten. Het online bereik van Burgers’ Zoo is tenslotte verder vergroot en het Arnhemse dierenpark biedt telkens nieuwe formats aan op het eigen YouTube-kanaal.