Uitgetest: Fabula – Efteling

Op 13 mei 2019 maakte de Efteling bekend dat het park afscheid ging nemen van een attractie. De 4D-film PandaDroom, die 17 jaren in het park draaide, zou aan het einde van het seizoen vervangen worden door Fabula, een nieuwe film die in hetzelfde theater ging draaien. Ook de bijhorende speeltuin en horeca werden vernieuwd. Wij gingen kort na de opening naar de Efteling en testte uit wat de nieuwigheid te bieden had.

 

Voor- en hoofdshow

De nieuwe film heeft nog veel gelijkenissen met de oude PandaDroom, zo bevindt de ingang zich op dezelfde plaats en is ook de wachtrij identiek. In de voorshow, die zich afspeelt op drie schermen, maken bezoekers kennis met een koppige beer en een schattige eekhoorn, de twee hoofdpersonages van de film. Daarnaast komt ook Klaas Vaak in beeld, die het verhaal een twist geeft.

Na de voorshow komt de hoofdshow, waarin de beer en de eekhoorn op magische wijze getransporteerd worden naar drie verschillende gebieden: de savanne, de oceaan en de jungle. In de drie werelden maken de beer en de eekhoorn van alles mee, waardoor de knorrige beer inziet dat hij de behulpzame eekhoorn maar beter dankbaar is. Het verhaal is vrolijk en past een stuk beter in de Efteling dan PandaDroom. De animatie van de figuren is erg goed en de diverse (verrassings)effecten komen schitterend tot hun recht.

Horeca

Na de film kom je terecht in de overdekte speelruimte. De ijsglijbaan die er te vinden is, is door de nieuwe film een beetje achterhaald, maar voor de rest ziet alles er netjes opgeknapt uit. De oude panda-animatronic is vervangen door een exemplaar van de beer en de eekhoorn.

In het complex bevindt zich ook een souvenirwinkel, waar onder andere knuffels, tassen en sleutelhangers verkocht worden van de bekende figuurtjes uit de film.

Ten slotte bevindt zich ook het vernieuwde Fabula Restaurant zich daar. Het gevarieerde aanbod, dat bestaat uit broodjes, salades, burgers en maaltijdboxen, is onderverdeeld in drie thema’s: savanne, oceaan en jungle, de drie thema’s die ook in de film terugkomen.

Eindoordeel

Fabula is een schitterende verbetering van PandaDroom. De film is leuk en past perfect bij het sprookjesachtige imago van de Efteling. Ook de speeltuin, de souvenirwinkel en het restaurant zien er erg netjes uit. Met een beperkt budget heeft men een heel mooie renovatie gedaan.