Top 10 snelst accelererende achtbanen ter wereld

Achtbanen zijn de paradepaardjes van de pretparken die zich focussen op thrill en adrenaline. Sommige achtbanen zijn heel hoog en behalen een grote snelheid. Die snelheid kan bereikt worden door een hoge drop of een lancering. Hoe krachtiger de lancering, hoe beter het gevoel. Wat de 10 snelste achtbanen in de wereld zijn kon u eerder hier al ontdekken. Deze keer zoeken wij uit welke 10 achtbanen de krachtigste lancering ter wereld hebben. Hou je vast voor een portie adrenaline van de bovenste plank.

 

#10: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (13,61 m/s²)

Formula Rossa werd gebouwd in 2010 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster is gelegen in Ferrari World Abu Dhabi, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 240 km/u in 4,9 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 13,61 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 2,04 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid wordt behaald door middel van een hydraulische lancering. Formula Rossa is met zijn topsnelheid van 240 km/u al 8 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld.

 

#9: OCT Thrust SSC1000 – Happy Valley Wuhan (14,27 m/s²)

OCT Thrust SSC1000 in het Chinese pretpark Happy Valley Wuhan werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 133,6 km/u in 2,6 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 14,27 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,95 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. Dit is sneller dan de Koenigsegg Agera en de Bugatti Veyron Super Sport, de snelste auto’s ter wereld op de openbare weg. Dit is eveneens sneller dan een formule 1 wagen. De lancering gebeurt door middel van gecompresseerde lucht.

 

#8: Extreme Rusher – Happy Valley Beijing (14,84 m/s²)

Extreme Rusher in het Chinese pretpark Happy Valley Beijing werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 133,6 km/u in 2,5 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 14,84 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,87 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De lancering gebeurt door middel van gecompresseerde lucht.

 

#7: Bullet Coaster – Happy Valley Shenzhen (15,46 m/s²)

Bullet Coaster in het Chinese pretpark in Happy Valley Shenzhen werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 133,6 km/u in 2,4 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 15,46 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,80 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De lancering gebeurt door middel van gecompresseerde lucht. Het hoogste punt van de achtbaan ligt op 60 meter hoogte. De drop is 67,4 meter diep en gaat dus meer dan 7 meter diep onder het meer. In totaal zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

#6: Xcelerator – Knott’s Berry Farm (15,94 m/s²)

Xcelerator in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 132 km/u in 2,3 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 15,94 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,74 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid wordt behaald door middel van een hydraulische lancering.

 

#5: Storm Runner – Hersheypark (16,10 m/s²)

Storm Runner in het Amerikaanse pretpark Hersheypark werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 120,7 km/u in 2 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 16,10 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,73 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid wordt behaald door middel van een hydraulische lancering. Tijdens de rit van 792,5 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. Storm Runner was tot en met 2017 de snelst accelererende rollercoaster ter wereld met inversies.

 

#4: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (16,35 m/s²)

Kingda Ka in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 206 km/u in 3,5 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 16,35 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,70 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid wordt behaald door middel van een hydraulische lancering. De achtbaan is 139 meter hoog en daarmee al 14 jaar de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#3: Stealth – Thorpe Park (18,82 m/s²)

Stealth in het Britse pretpark Thorpe Park werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 128,7 km/u in 1,9 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van 18,12 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,48 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid wordt behaald door middel van een hydraulische lancering. Stealth is de snelst accelererende achtbaan van Europa.

 

#2: Maxx Force – Six Flags Great America (17,43 m/s²)

Maxx Force in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan behaalt een topsnelheid van 125,5 km/u in amper 1,8 seconden tijd. Hiermee wordt er een acceleratie bereikt van 19,37 m/s². Dit wil zeggen dat de achtbaantrein in 1,43 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. Maxx Force komt zo meteen binnen komen op een 2de plaats in deze top 10 en is de snelst accelereerde rollercoaster van Amerika.

 

#1: Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland (32,05 m/s²)

Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland werd gebouwd in 2001 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 180 km/u in 1,56 seconden tijd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van maar liefst 32,05 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 0,87 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. De lancering gebeurt door middel van gecompresseerde lucht.

In de winter van 2016 sloot de achtbaan en werd de 52 meter hoge top hat vervangen door een 49 meter hoge looping. De topsnelheid veranderde van 172 km/u naar 180 km/u en de lanceertijd werd terug gebracht van 1,8 seconden naar 1,56 seconden. Hierdoor werd de achtbaan met de snelste lancering nog krachtiger. Sinds de aanpassingen is de achtbaan de snelste rollercoaster ter wereld die overkop gaat.

 

Toekomst:

In het Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park is de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies momenteel bezig aan de opbouw van een gelanceerde achtbaan met de toepasselijke naam Launch Coaster. De achtbaan krijgt een hoogte van 60 meter en wordt 930 meter lang. De voorziene snelheid is 135 km/u. In welke tijdspannen deze de maximale snelheid zal bereiken is nog niet duidelijk, maar de kans lijkt alvast groot dat de achtbaan de top 10 zal binnensluipen omdat de lancering zal gebeuren door gecompresseerde lucht. Wat de achtbaan speciaal maakt is dat deze een Dive Loop zal krijgen. De voorziene opening is voor 2019.

Daarnaast zal Zaturn uit het voormalige Japanse pretpark Space World, die gebouwd werd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides, een tweede leven krijgen in het Russische pretpark Golden City. De gelanceerde achtbaan behaalde een snelheid van 129,2 km/u in 2,3 seconden tijd. Hiermee had de achtbaan een gemiddelde versnelling van 15,60 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,78 seconden tijd optrok van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid werd behaald door middel van een hydraulische lancering. Normaal zal de achtbaan te samen met het nieuwe pretpark openen in 2020.

 

Verleden:

Ring Racer – Nürburgring (22,22 m/s²):

Op 4 november 2013 opende de toenmalige snelste achtbaan van Europa. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start- en finishstrook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een lancering met gecompresseerde lucht een snelheid behalen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment.

Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u, die behaald werd in 2 seconden.

De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft van ongeveer 1250 euro.

Ring Racer heeft een versnelling van 22,22 m/s², wat wilt zeggen dat de achtbaan op een tijdspanne van 1,25 seconden van 0 naar 100 km/u optrekt. Dit maakt van Ring Racer de 2de snelst accelereerde achtbaan ooit gebouwd. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatieafhankelijke achtbaan te kopen.

 

HyperSonic XLC – Kings Dominion (19,86 m/s²):

HyperSonic XLC in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 2001 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalde een snelheid van 128,7 km/u in 1,8 seconden tijd. Hiermee had de achtbaan een gemiddelde versnelling van 19,86 m/s². Omgerekend wilt dit zeggen dat de achtbaantrein op 1,40 seconden tijd optrok van 0 tot 100 km/u. HyperSonic XLC was de allereerste achtbaan ooit gebouwd waarbij de lancering gebeurde met gecompresseerde lucht. De rollercoaster was bij opening de snelst accelereerde achtbaan ter wereld. Het prototype had echter vele technische problemen en mede daardoor werd in 2007 besloten om de attractie af te breken.

 

 

 

Nawoord:

Als we deze top 10 bekijken kunnen we vaststellen dat er sinds 2001 een hevige strijd is losgebarsten tussen de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies en de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides om de snelst accelererende achtbaan ter wereld te bouwen. Intamin deed dit door achtbanen te bouwen met een hydraulische lancering, S&S bouwde lanceringen met gecompresseerde lucht. Het is deze laatste techniek die de winnaar blijkt te zijn, want de drie krachtigste lanceringen ooit gebouwd op een achtbaan maken allemaal gebruik van gecompresseerde lucht.

In 2019 mochten we met Max Force in Six Flags Great America een enorme sterke nieuwkomer verwelkomen. De rollercoaster werd meteen de snelst accelereerde van Amerika en de 2de snelste in de wereld. Het was al van 2006 geleden dat de top 3 nog eens veranderde.

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com), Wikipedia en verschillende eigen wiskundige berekeningen.