Top 10 langste achtbanen van de Benelux

Zou je graag lange achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 langste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

#10: Revolution – Mount Mara – Bobbejaanland (720 m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De overdekte achtbaan is 750 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Mount Mara behaald een snelheid van 50 km/u en is 26,3 meter hoog. Voor het seizoen 2016 werd Virtual Reality toegevoegd aan de rit, de achtbaan met VR werd Maunt Mara, en de klassieke versies bleef Revolution noemen. Mount Mara heeft 1 trein van 30 bakjes waar telkens 2 mensen kunnen inzitten. Deze trein is de langste achtbaantrein ter wereld!

 

#9: Python – Efteling (749,8 m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 749,8 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaald een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer over kop en wordt er een maximale G-kracht bereikt van 3,5G.

 

#8: Calamity Mine – Walibi Belgium (785 m)

Calamity Mine werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan heeft een lengte van 785 meter en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Calamity Mine heeft een maximale snelheid van 48,4 km/u en heeft een hoogte van 14 meter. De achtbaan heeft 2 lift hills waardoor er met 3 treinen gereden kan worden en een capaciteit van 1600 personen per uur bereikt kan worden.

 

#7: Joris en de Draak – Efteling (787,9 m)

Joris en de Draak zijn eigenlijk twee duellerende houten achtbanen gebouwd in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark de Efteling. Beiden achtbanen zijn 787,9 meter lang, een ritje duurt ruim 2 minuten. Joris en de Draak behalen een maximale snelheid van 75 km/u en zijn 22,1 meter hoog. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen en de rechtse achtbaan heeft de naam Vuur gekregen.

 

#6: Fēnix – Toverland (813 m)

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een lengte van 813 meter en een ritje op de achtbaan zal 1 minuut en 45 seconden duren. Fēnix behaalt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop. De achtbaan was een investering van 17 miljoen euro.

 

#5: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996 m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaald een topsnelheid van 90 km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#4: Weerwolf – Walibi Belgium (1035 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden. Weerwolf behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog.

 

#3: Troy – Toverland (1077,2 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#2: Untamed – Walibi Holland (1085 m)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De rollercoaster groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan was 17 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux, nu is het nog steeds de langste en de hoogste. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaald een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog.

 

Nawoord:

Als we deze top 10 vergelijken met andere uit de Belenux, dan kunnen we toch wel stellen de we met een redelijk oude top 10 zitten. De afgelopen 10 jaar kwamen er maar slechts 2 nieuwe rollercoasters in de lijst terwijl in de top 10 van snelste achtbanen in de Benelux er de laatste 5 jaar maar liefst 7 nieuwe rollercoasters bijkwamen. Het valt ook op dat in de top 5 maar 1 Belgische lange achtbaan staat.

 

De toekomst:

Walibi Belgium heeft grote plannen. Het park heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux zullen openen. De megacoaster krijgt een snelheid van 113 km/u en wordt 50 meter hoog. De achtbaan zal meer dan 1200 meter lang worden en heel wat speciale elementen bevatten. Door de komst van deze achtbaan zal het Benelux lengterecord voor de eerste keer in 20 jaar tijd verbroken worden. Ook Plopsaland De Panne heeft al een grote nieuwe achtbaan aangekondigd. Dit wordt een Extreme Spinning Coaster van Mack Rides die mogelijks ook in deze top 10 kan terecht komen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.