Top 10 hoogste achtbanen van de Benelux

Heb je zin gekregen in hoge spannende achtbanen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 hoogste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

#10: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (34 m)

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 in door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

#9-7: Boomerang, Speed of Sound & Cobra (35,5 m)

Deze 3 achtbanen zijn identiek hetzelfde. We ga ze daarom eenmaal bespreken, de specifieke details zetten we er apart per achtbaan bij.

De drie achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er wereldwijd tot nu toe 54 achtbanen gemaakt waarvan er 22 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2 G te voelen. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt.

 

Boomerang – Bellewaerde:

Boomerang werd gebouwd in 1984 in het Belgische pretpark Bellewaerde. Het was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Wat deze Boomerang achtbaan uniek maakt ten opzichte van de andere Boomerang achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer die gemaakt werd door DJ Randy van Velde, het liedje kan je hier beluisteren.

 

Cobra – Walibi Belgium:

Cobra werd gebouwd in 2001 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een ander pretpark maar op het laatste moment besliste Six Flags (de toenmalige eigenaar van het park) om de achtbaan toch naar Walibi Belgium te brengen.

 

#6: Untamed – Walibi Holland (36,5 m)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#5: Fēnix – Toverland (40 m)

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een hoogte van 40 meter en behaalt een snelheid van 95 km/u. Tijdens de rit van 813 meter lang gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#4: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en behaald een topsnelheid van 85,3 km/u. Psyké Underground was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa en 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 34 jaar de hoogste achtbaan van België en 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#3: Fury – Bobbejaanland (43 m)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 43 meter hoog en behaalt een snelheid van 106,6 km/u. Er zijn 2 spikes, 3 lanceringen en 4 inversies op de achtbaan. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden afgelegd wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf zullen kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts willen afleggen.

 

#2: Pulsar – Walibi Belgium (45 m)

Pulsar werd gebouwd in 2016, door de Duitse fabrikant Mack Rides, in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de piek van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door eveneens een achterwaartse lancering. Hierbij wordt een snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot terug op de eerste spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (46,8 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is was 17 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Het snelheidsrecord verloor de achtbaan in 2019, maar het is nog steeds de hoogste en langste van de lage landen. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaald de achtbaan een snelheid van 106 km/u.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat 6 van de 10 besproken achtbanen, in één van de 2 Walibi parken staan, terwijl er toch meer dan 30 verschillende pretparken bestaan in de Benelux. Dit jaar zijn er 2 nieuwe achtbanen (Untamed & Fury) die deze lijst binnendringen. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Psyké Underground die al van 1982 is en de Boomerang die van 1984 is.

 

De toekomst:

Voor de toekomst staat er een belangrijk nieuw project te wachten, want Walibi Belgium heeft grote plannen. Het pretpark heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux zullen openen. De megacoaster wordt 50 meter hoog en krijgt een snelheid van 113 km/u. De achtbaan zal 1200 meter lang worden en heel wat speciale elementen bevatten. Door de komst van deze achtbaan zal het hoogterecord van de Benelux na 19 jaar verbroken worden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.