Top 10 hoogste houten achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste houten achtbanen in Europa.

 

#10: Mammut – Erlebnispark Tripsdrill (30 m)

Mammut werd gebouwd in 2008 door het Duitse bedrijf Ingenieur-Holzbau Cordes en samenwerking met de voor ons veel bekendere Gerstlauer Amusement Rides die de treinen, de lifthill, de remmen en het veiligheidssysteem van deze achtbaan bouwde. Mammut is gelegen in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill en is 30 meter hoog. De achtbaan behaald een snelheid van 90 km/u en heeft een lengte van 860 meter. Mammut bevat 1 tunnel en koste 6 miljoen euro.

 

#9: Troy – Toverland (31,9 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan vernielde een storm een deel van de lifthill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#8: Cú Chulainn – Tayto Park (32 m)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn is 32 meter hoog en heeft een snelheid van 90,1 km/u. De achtbaan is 1094,2 meter lang en heeft 8,5 miljoen euro gekost. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#7-5: Anaconda, Magnus Colossus & Balder (36 m)

Anaconda in Walygator Park, Balder in Liseberg en Magnus Colossus in Terra Mítica zijn alle drie even hoog en delen daarom samen de 5de plaats. 

 

Anaconda – Walygator Park:

Anaconda werd gebouwd in 1989 door de Amerikaan William Cobb die een jaar later overleed. De achtbaan is gebouwd in het Franse Walygator Park dat ooit nog tot de Walibi groep behoorde onder de naam Walibi Lorraine (en er voor als Walibi Schtroumpf). Anaconda heeft een hoogte van 36 meter en was 12 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is gekend om zijn ‘schokkend’ verleden, de 1200 meter lange achtbaantrack is daarom ook al meermaals (gedeeltelijk) geretracked.

 

Magnus Colossus – Terra Mítica

Magnus Colossus werd gebouwd in 2000 door de achtbaanbouwer Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Terra Mitica. De achtbaan heeft een daling van 36 meter en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Magnus Colossus behaalt een snelheid van 92 km/u en het 1149,7 meter lange parcours is gelegen op de flank van een berg. Deze rollercoaster is sinds 2016 buiten werking en momenteel is het niet duidelijk of deze ooit nog zal heropenen.

 

Balder – Liseberg:

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 36 meter hoog en 1070 meter lang. Balder behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90 km/u. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

#4: Coaster Express – Parque Warner Madrid (36,6 m)

Coaster Express werd in 2002 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan heeft een hoogte van 36,6 meter en een snelheid van 80 km/u. Coaster Express is 1394,2 meter lang en daarmee al 14 jaar lang de langste houten achtbaan van Europa. Tijdens de lange rit heeft de achtbaan 2 helixen van meer dan 500 graden.

 

#3: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (40 m)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100 km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale kracht van 3,5 G.

 

#2: Colossos Kampf der Giganten – Heide Park Resort (50 m)

Colossos Campf der Giganten is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort en ging onterecht jaren lang door het leven als de hoogste houten achtbaan ter wereld. Al van in het begin was er veel discussie over dit record omdat de hoogte niet zou overeenkomen met de snelheid die de achtbaan behaalt. Meer dan 15 jaar na de opening werd de hoogte opnieuw opgemeten en vastgelegd op 50 meter, 10 meter lager dan eerst bepaald. De rollercoaster heeft een totaal hoogteverschil van 51,8 meter en een drop van 48,5 meter. Colossos was 15 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa en bij opening de 2de hoogste achtbaan ter wereld. De rollercoaster behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen. Tussen 2016 en 2019 was de rollercoaster bijna 3 jaar buiten werking voor een groot onderhoud.

 

#1: Wildfire – Kolmården (56 m)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en werd geopend in het Zweedse pretpark Kolmården. De achtbaan is 56 meter hoog en heeft een drop van 49 meter. Wildfire bereikt een snelheid van 115 km/u en is daarmee de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies telt, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen en het is de enige houten achtbaan van Europa met inversies. De 1265 meter lange achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

 

De toekomst:

In deze lijst staan bijna allemaal achtbanen die na 2000 gebouwd zijn, waardoor we toch kunnen spreken over een jonge top 10. In 2015 kwam er nog een nieuwe achtbaan in deze lijst met Cú Chulainn en met Wildfire kwam er in 2016 ook weer een nieuwe achtbaan in de top 10 binnen. Voorlopig zijn er nog geen toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnenkomen, maar de kans lijkt groot dat de komende jaren weer nieuwe snelle houten achtbanen gebouwd zullen worden, waardoor de oudste achtbaan van deze lijst uit de top 10 zal vallen. Een andere mogelijkheid is dat Magnus Colossus voorgoed gesloten wordt en dat deze achtbaan uit de top 10 zal verdwijnen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.