Top 10 meest succesvolle pretparkgroepen ter wereld

Iedereen heeft al wel eens gehoord van Disney, Universal en Six Flags, maar wat zijn nu de belangrijkste pretparkgroepen ter wereld en hoeveel bezoekers ontvangen ze per jaar? Wij zochten het uit en stelde een top 10 op van de meest succesvolle pretparkengroepen ter wereld.

 

#10: Parques Reunidos (20,9M)

We starten de top 10 met de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos. Het bedrijf kon voor het eerst in 5 jaar betere cijfers voorleggen dan het jaar voorheen. De bezoekersaantallen van de groep waren de afgelopen jaren dramatisch gedaald van 27.130.000 bezoekers in 2012 naar slechts 20.600.000 in 2017. Deze slechte resultaten waren nog dramatischer omdat de groep steeds meer parken overkocht waardoor de cijfers net zouden moeten stijgen. Aan deze negatieve spiraal lijkt er dus eindelijk een einde te zijn gekomen want in 2018 stegen de totale bezoekersaantallen naar 20.900.000, een lichte stijging van 1,5% ten opzichte van het jaar voordien.

Parques Reunidos heeft 61 parken in haar bezit in 14 verschillende landen verspreid over 4 verschillende continenten. Van deze 61 parken zijn er 15 pretparken die samen 76 achtbanen bevatten. De meest gekende pretparken van de groep in Europa zijn Bobbejaanland, Slagharen, Movie Park Germany, Belantis, Mirabilandia, Parque de Atracciones de Madrid, Parque Warner Madrid, BonBon-Land en TusenFryd. In Amerika bezit de groep ook parken als Lake Compounce en Kennywood.

Een paar van de meest bekende toppers zijn: Batman, Boulder Dash, Divertical, iSpeed, Phantom’s Revenge, Stunt Fall, Superman, Van Helsing’sFactory, Thunderbolt, Katun en Tarántula.

 

#9: SeaWorld Parks & Entertainment (22,6M)

SeaWorld Parks & Entertainment kennen we voornamelijk van de verschillende SeaWorld parken maar ook de Busch Gardens parken zijn onderdeel van de groep. In 2012 was SeaWorld nog de 5de grootste groep ter wereld maar het bedrijf gaat de laatste jaren door een moeilijke periode wegens de vele dierenactivisten die tegen dolfijnen en orka shows zijn. Daarop besloot de groep om duidelijk van koers te veranderen. Er komen geen nieuwe Orka’s meer in de parken en er wordt massaal ingezet in grote nieuwe attracties en achtbanen. De strategiewijziging lijkt zijn vruchten af te werpen want de Amerikaanse groep die gericht is op de Amerikaanse markt mocht in 2018 22.582.000 bezoekers ontvangen in haar parken en had daarmee een stijging van 8,6% ten opzichte van 2017. Een zeer mooi resultaat dus!

SeaWorld Parks & Entertainment heeft 12 parken verspreid over 5 Amerikaanse staten. Onder de 12 parken zijn er 3 SeaWorld parken (Orlando, San Diego, San Antonio) met telkens een bijhorend waterpark Aquatica en 2 Busch Gardens parken (Tampa, Williamsburg).

De groep heeft 38 achtbanen verspreid over 6 parken. Naast de bekende dolfijnenshows in de SeaWorld parken en de dierenparken van Busch Gardens zijn er ook verschillende spraakmakende achtbanen. Een aantal wereldbekende toppers zijn: Mako, Manta, Journeyto Atlantis, Verbolten, Griffon, Alpengeist, Cheeatah Hunt, Kumba, SheiKra en Montu.

 

#8: Cedar Fair Entertainment Company (25,9M)

Cedar Fair groep is een Amerikaanse pretparketen die parken bezit in de Verenigde Staten van Amerika en Canada. De Cedar Fair groep heeft pret- en waterparken en kennen we vooral van Cedar Point, Kings Island, Canada’s Wonderland, Carowinds, Kings Dominion, Knott’s Berry Farm en verschillende andere parken. In totaal heeft de groep 14 parken in haar bezit met in totaal 124 achtbanen. In 2018 ontving de groep 25.912.000 bezoekers in al haar parken. Dit is een stijging van 0,7% ten opzichte van 2017.

De groep richt zich op de “thrillseekers” en heeft tientallen spectaculaire achtbanen, waterslides en flatrides in hun parken staan. De 5 grootste pretparken van de groep hebben allemaal minstens 13 achtbanen (of meer) in hun park staan. Cedar Point is het belangrijkste park van de groep en telt maar liefst 18 achtbanen. Een aantal spraakmakende wereld bekende achtbanen van de Cedar Fair groep zijn: Top Thrill Dragster (128 meter hoog!), Steel Vengeance, Milliennium Force, Maverick, GateKeeper, Magnum XL-200, Valravn, Leviathan, Fury 325, Intimidator, Nighthawk, Votrex, Steel Force, Dominator, Intimidator 305, Banshee, The Beast, Firehawk, Diamondback, Twisted Timbers, RailBlazer en Xcelerator.

 

#7: Six Flags (32,0M)

Six Flags is een Amerikaanse pretparkgroep die voornamelijk actief is in Noord-Amerika. Six Flags heeft momenteel 26 parken verspreid over 3 landen namelijk Canada, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika (in 16 verschillende staten). Er zijn nog twee parken in opbouw in China (Haiyan) en Saudi Arabia (Riyadh). Het project in de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) gaat niet meer door. De groep heeft zowel pretparken als waterparken en in totaal hebben ze 160 achtbanen verspreid over 15 van hun parken. Vroeger was de groep ook actief in Europa maar de parken werden verkocht in de loop van 2004. Six Flags kende in 2018 een stijging van 5,3% en ontving 32.024.000 bezoekers. De groeiende cijfers zijn het gevolg van de 5 parken die Six Flags vorig jaar overkocht.

Six Flags richt zich op de jeugd en de “thrillseekers”. Ze hebben verschillende spectaculaire achtbanen, flatrides en waterslides in hun parken staan. Six Flags staat bekend om regelmatig nieuwe attracties te plaatsen in hun parken. Elk jaar wordt er wel een kleine of grote nieuwigheid of verandering doorgevoerd. Six Flags Magic Mountain is het belangrijkste park van de groep, het park heeft 20 achtbanen in haar assortiment. Six Flags Magic Mountain heeft hierdoor het meeste aantal achtbanen van alle parken in de wereld. Een aantal spraakmakende wereldbekende achtbanen van de Six Flags groep zijn: Kingda Ka (hoogste achtbaan ter wereld), Full Throttle, Green Lantern, Riddler’s Revenge, Tatsu, X2, Superman: Escape from Krypton, Batman The Ride, El Toro, Bizarro, New Taxas Giant, Goliath, Scream, Twisted Colossus, Viper, American Eagle, Raging Bull, Superman – Ultimate Flight, Nitro, Mr. Freeze Reverse Blast, Titan, Boss, Screamin’ Eagle, Iron Rattler, Poltergeist, Joker’s Jinx, Superman – Ride Of Steel, Wonder Woman Golden Lasso Coaster en Medusa Steel Coaster.

 

#6: Chimelong Group (34,0 M)

Chimelong Group is een Chinese groep die gericht is op de Chinese markt. Zij konden opnieuw goede vooruitgang maken en mogen een stijging van 9,6% noteren, goed voor 34.007.000 bezoekers in 2018. In 2013 kreeg de groep nog 11.672.000 bezoekers over de vloer, op 5 jaar tijd werden deze cijfers dus meer dan verdrievoudigd. De groep bevat 7 parken verspreid over 2 locaties (Guangzhou en Zhuhai) in de provincie Guangdong (China). In Guangzhou zijn er 5 parken (een pretpark, safaripark, waterpark, internationaal circuspark en een reptielenpark) en in Zhuhai zijn er twee parken (Ocean Kingdom en een theaterpark). De Chimelong Group kiest duidelijk voor kwaliteit en internationale merken. Het is ook enorm sterk dat de groep met slechts twee resorts zoveel bezoekers weet te trekken.

Het Ocean Kingdompark in Zhuhai heeft de naam Chimelong Ocean Kingdom en is zowat te vergelijken met SeaWorld. Het park kent buiten de orka- en dolfijnenshows ook 3 indrukwekkende achtbanen. De eerste is een indrukwekkende Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en behaald een snelheid van 108km/u. De andere twee achtbanen zijn watercoasters van de Duitse fabrikant Mack Rides, de ene is een kopie van de Atlantica Super Splach (Europa-Park), de andere is een op maat gemaakte waterachtbaan in de steil van Poseidon (Europa-Park) maar met een andere lay-out die rond en door een berg gebouwd werd.

Het hoofdpretpark in Guangzhou heeft de naam Chimelong Paradise en bevat 6 achtbanen waaronder verschillende toppers. In het park staat een 10-Inversion Roller Coaster en een unieke Half Pipe Coaster met zeer speciale treintjes van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het park bezit ook een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die 2 keer zo hoog is als Baron 1989 (Efteling). Verder staat er nog een Moterbike Coaster van Vekoma, een junior coaster van Mack Rides en een Spinning Wilde Muis van Golden Horse.

 

#5: Fantawild (42,1M)

Fantawild is een Chinese pretparken groep met 34 pretparken verspreid over heel China en Iran. Fantawild deelt zijn parken op in 4 soort; Fantawild Adventure parken die zich richten op sci-fi en interactie, Fatawild Dreamland parken die zich richten op fantasie en animatie, Fantawild Oriental Heritage die zich richten op de traditionele Chinese cultuur en tot slot zijn er nog de Fantawild Water Parken waarvan het niet duidelijk is hoeveel er hier precies van zijn. De groep heeft in totaal 85 achtbanen verspreid over 34 parken. 1 park dat gebouwd werd in 2014, staat in Iran, de rest staat in China. De groep is nog piepjong maar groeit verschrikkelijk snel. Buiten de eerste twee parken (die de deuren opende in 2006 en 2007), werden de andere 32 parken allemaal geopend tussen 2010 en 2020 wat neer komt op een gemiddeld 3 nieuwe parken per jaar.

In 2014 ontving de groep nog 13.020.000 bezoekers in al haar parken. In 2018 ontving de groep maar liefst 42.074.000 bezoekers waardoor het een stijging had van maar liefst 323% in 4 jaar tijd. Hierdoor is de groep de snelst groeiende pretparkgroep ter wereld en ging van een 11de plaats in 2014 naar een mooie 5de plaats in 2016. Momenteel zijn er nog 12 parken in aanbouw dus ook de komende jaren zullen de cijfers nog hard stijgen.

In de beginjaren had de Fantawild groep als hofleverancier voor hun achtbanen de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse. Veel voorkomede achtbanen in de Fantawild parken zijn Boomerangs en Suspended Looping Coasters gebouwd door Golden Horse die verdacht veel lijken op de achtbanen van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De laatste jaren schakelde de groep over naar de originele bouwers en kochten ze massaal achtbanen aan van Vekoma. Ook een aantal SkyLoops van Maurer Rides doken op en spraakmakende houten achtbanen met een inversie ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx. De laatste jaren werd er ook samengewerkt met de Chinese fabrikant Beijing Shibaolai Amusement Equipment maar de samenwerking met Golden Horse lijkt volledig gestopt te zijn.

 

#4: OCT Group (49,4M)

OCT Group is een groep dat bij de meeste achtbaanfans geen belletje doet rinkelen, wanneer we zeggen Happy Valley zal dit belletje nu wel rikkelen bij de internationale doorwinterde pretparkfanaten. OCT Group is een Chinese pretparkgroep die voorlopig alleen maar pretparken uitbaat in China. De groep heeft 55 achtbanen verspreid over 14 parken. Ook deze groep heeft vooral de afgelopen 10 jaar enorm uitgebreid en dit zorgde het afgelopen jaar voor een stijging in bezoekersaantallen van 15,1%, goed voor 49.350.000 bezoekers in 2018. Sinds het bestaan van de groep heeft deze elk jaar al grote stijgingen mogen noteren in de bezoekersaantallen.

De meeste parken van de groep hebben de naam Happy Valley waardoor het nootzakelijk wordt de stad of regio te vermelden wanneer je een specifiek park wilt benoemen. In het begin had het park een aantal samenwerkingen met lokale bouwers, maar vooral de laatste jaren kiezen ze voor kwaliteit en gaan ze voor de internationale bekende bouwers. Een van hun meest bekende achtbanen zijn de racende houten achtbanen Dueling Dragons ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx waarbij het zogenaamd “High Five”-element voor het eerst gebruikt werd (zie onderstaande video). Ook de Bullet Coaster gebouwd door S&S Wordwide is er eentje om u tegen te zeggen. Deze achtbaan haalt door middel van gecompresseerde lucht een snelheid van 133,6km/u. Daarna bereikt de Bullet Coaster een hoogte van 60 meter om vervolgens 7 meter de grond in te duiken. Intamin Amusement Rides bouwde hun succes model “Mega Lite” in verschillende parken van de groep. Bolliger & Mabillard bouwde dan weer indrukwekkende Flying-, Wing- en Dive Coasters. Vekoma ontwierp een aantal op maat gemaakte Suspended Looping Coasters en MineTrains. Ook Zamperla zette een leuke Moto Coasters neer en Maurer AG werd dan weer gecontacteerd voor een Sky Loop en X-Car coaster.

 

#3: Universal Parks and Resorts (50,1M)

Universal Parks and Resorts is een groep waarvan iedereen al wel eens gehoord heeft. Universal is uiteraard gekend van de vele films die ze gemaakt hebben, maar Universal heeft ook 5 pretparken gebouwd en een 6de park is in aanbouw. Universal Parks and Resorts mocht vorig jaar 50.068.000 bezoekers ontvangen waardoor ze een stijging optekende van 1,2% ten opzichte van 2017.

De bekendste films van Universal zijn: Jurassic Park, The Fast and The Furious, Despicable Me, King Kong, The Bourne Ultimatum, Gladiator, Back to the Future en E.T.

Films spelen dan ook de hoofdrol in deze parken en de attracties zijn gethematiseerd naar deze films. De groep staat bekend om hun grote dark-rides en leuke achtbanen (of de combinatie van beide). Bekende attracties zijn onder andere: King Kong, Harry Potter, Jurassic Park, Jaws, Incredible Hulk, Men in Black, The Simpsons, Superman, Revenge Of The Mummy, Dragon Challenge en Transformers.

 

#2: Merlin Entertainments Group (67,0 M)

Merlin Entertainments Group is een Engelse pretparkgroep en de grootste pretparkgroep van Europa. Merlin Entertainments kennen we van Thorpe Park (Engeland), Heide Park (Duitsland), Alton Towers (Engeland), Gardaland (Italië), Chessington World of Adventures (Engeland) en de verschillende Lego pretparken verspreid over de hele wereld. Merlin Entertainments heeft momenteel 8 operationele Legoland parken (Florida, Denemarken, Engeland, California, Duitsland, Malaysia, Dubai en Japan) en 2 Legoland parken in opbouw (Zuid-Korea en New York). Merlin Entertainments Group had in 2018 een stijging van 1,5% in de bezoekersaantallen, goed voor 67.000.000 bezoekers. Buiten de pretparken bezit Merlin Entertainments ook verschillende andere toeristische attracties zoals de Amsterdam Dungeon (Nederland), The London Eye (Engeland), Madame Tussauds (Engeland) en de verschillende Sea Life parken en Lego Discovery Centers. Merlin Entertainments Group heeft 64 achtbanen verspreid over 16 pretparen.

De groep kan je opsplitsen in 5 delen: De Legoland parken, de Lego Discovery Centers, de Sea Life parken, de Thrill parken en de toeristische attracties. Zo spreken ze meteen ook 5 verschillende doelgroepen aan. In de Thrill parken probeert de groep ongeveer om de 4 jaar een nieuwe grote attractie te openen. Een aantal (wereld) bekende achtbanen zijn: Colossus (eerste achtbaan ter wereld met 10 inversies), Stealth, Swarm, Colossos, Krake, Desert Race, Flug der Dämonen, Oblivion, Raptor, Nemesis, Galactica (Air), The Smiler (meeste inversies ter wereld) en Thirteen.

 

#1: Walt Disney Parks and Resorts (157,3M)

Walt Disney, iedereen kent dit merk van de tekenfilms, series en de bijhorende pretparken. De kans dat iemand geen enkele Disney film gezien heeft is bijna onbestaande. Sneeuwwitje, Pinokkio, Assepoester, Peter Pan, Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Jungle Boek, Rodin Hood, De kleine zeemeermin, Belle en het Beest, Aladdin, De Leeuwenkoning, Frozen, Big Hero 6… Het zijn maar enkele van de 57 uitgebrachte Disney films in de afgelopen 80 jaar. Uiteraard mogen we ook Mickey Mouse, Donald Duck en Knabbel & Babbel niet vergeten. Dat Disney de meest succesvolle pretparkgroep ter wereld geworden is, hoeft ons dan ook niet te verbazen.

Walt Disney Park sand Resorts kreeg vorig jaar 157.311.000 bezoekers over de vloer. Dit is 7 miljoen bezoekers meer dan in 2017 wat een stijging betekend van 4,9%. Walt Disney Parks and Resorts heeft 6 resorts (California, Florida, Tokyo, Parijs, Hong Kong en Shanghai) met in totaal 12 pretparken en 36 achtbanen.

Een aantal bekende attracties in de parken zijn: Phanton Manor, Space Mountain, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Ratatouille, Soarin, Rock ‘n’ Roller Coaster, Indiana Jones, Dinosaur, Pirates of the Carraibean, Expedition Everest (duurste achtbaan ter wereld), California Screamin, Tower of Terror, Splash Mountain, Jungle Cruise, Tron, Monsters Inc en Toy Story Mania. De Disney parken staan ook bekend om hun grote shows, vuurwerk en parades.

 

 

Samenvatting:

In 2015 werd de financiële crisis duidelijk overwonnen, wat resulteerde in een goed jaar voor vele pretparkgroepen. Terwijl in 2014 nog veel groepen te kampen hadden met dalende bezoekersaantallen, was er in 2015 opnieuw een stijging bij alle pretparkgroepen in de top 10. In 2016 kon deze stijging bij de meeste groepen worden verdergezet en dit was ook het geval in 2017. In 2018 kende alle groepen uit de top 10 stijgende bezoekersaantallen wat zeer zeldzaam is. De algemene groei van de 10 meest succesvolle pretparkgroepen steeg met 5,4% en mochten zo samen 501.228.000 bezoekers ontvangen in 2018. Hiermee wordt de magische grens van een half miljard bezoekers voor het eerst doorbroken.

Opvallend is de groei op de Chinese markt want de 3 grootste stijgers in de top 10 zijn wederom allemaal Chinese groepen (Fantawild, Chimelong Group en OCT Group). SeaWorld Parks & Entertainment en Parques Reunidos lijken dan weer voor het eerst uit de negatieve spiraal te komen en mochten voor het eerst in jaren weer positieve resultaten optekenen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global AttractionsAttendance Report dat gepubliceerd werd op 21 mei 2019 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2018 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.