Top 10 meeste inversies op een achtbaan in Nederland

Met de opening van Untamed in Walibi Holland komt er voor het vijfde jaar op rij een nieuwe achtbaan met inversies bij in Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2019 er nu uitziet.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vindt je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn. Een volledige uitgebreid rollercoaster inversie overzicht vind je hier terug.

 

#12-8: Gold Rush, Lost Gravity, Baron 1898, Tornado & Formule X (2 inversies)

Lost Gravity in Walibi Holland, Baron 1898 in de Efteling, Formule X in Drievliet, Tornado in Avonturenpark Hellendoorn en Gold Rush in Attractiepark Slagharen hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen een 8ste plaats.

 

Tornado – Avonturenpark Hellendoorn:

Tornado werd gebouwd in 1990 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Avonturenpark Hellendoorn. De achtbaan is 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 60 km/u. Op het parcours van 460 meter gaan de bezoekers eerst door een Looping om vervolgens nog een Corkscrew te overwinnen.

 

Formule X – Drievliet:

Formule X werd gebouwd in 2007 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer AG in Drievliet. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 70 km/u in 2 seconden en is 15 meter hoog. Tijdens de achtbaanrit van 355 meter gaan de bezoekers eerst door een Immelmann om vervolgens af te sluiten met een Heartline Roll.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. Tijdens de achtbaanrit van 501 meter krijgen de bezoekers eerst een Immelmann voorgeschoteld en daarna een Zero-G Roll.

 

Lost Gravity – Walibi Holland:

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje van 680 meter gaan de bezoekers 2 maal over kop. De eerste inversie is een Dive Drop en de tweede inversie is een Zero-G Roll. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd. De eerste inversie is een Sidewinder en de tweede inversie is een Dive Loop.

 

 

#7-4: Fēnix, Speed of Sound, Xpress: Platform 13 & Falcon (3 inversies)

Speed of Sound in Walibi Holland, Xpress Platform 13 in Walibi Holland, Falcon in Duinrell en Fēnix in Toverland hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen een 4de plaats.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies, een Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G-krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbaan is de 9de snelste en de 2de hoogste achtbaan van Nederland. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Falcon – Duinrell:

Falcon werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Duinrell. De achtbaan is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 70 km/u. Tijdens de rit van 361 meter krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Op het parcours van 813 meter zijn er volgende 3 inversies terug te vinden: Dive Drop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie).

 

#3: Python – Efteling (4 inversies)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 4 inversie te verwerken: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en Double Corkscrew (2 inversies). De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

#2-1: Condor – Walibi Holland & Untamed – Walibi Holland (5 inversies)

Condor in Walibi Holland en Untamed in Walibi Holland hebben beide evenveel inversies en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

Untamed – Walibi Holland:

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten. Untamed is de eerste hybride achtbaan in de wereld die 5 keer overkop gaat.

 

 

De toekomst:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend, in 2017 werd Gold Rush geopend, in 2018 werd Fēnix geopend en dit jaar is er Untamed. Zo zijn er in de laatste 5 jaren telkens een nieuwe achtbaan in deze top 10 bijgekomen.

De oude Robin Hood kwam niet in deze top 10 voor omdat dit niet overkop ging. De nieuwe achtbaan Untamed springt meteen naar een gedeelde eerste plaats. Buiten Untamed zijn er voorlopig nog geen andere projecten bekend gemaakt die de top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst.

Walibi Holland is met 5 noteringen het meest vertegenwoordigd in deze lijst. De Efteling mag 2 achtbanen op haar naam schrijven. Attractiepark Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn, Drievliet, Duinrell en Toverland vervolledigen de lijst met elks 1 notering.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.