Top 10 langste achtbanen van Nederland

Met de opening van Untamed in Walibi Holland komt er een nieuwe lange achtbaan bij in Nederland. Untamed komt meteen in de top 3 te staan en het was al 12 jaar geleden dat de top 3 nog veranderde. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2019 er nu uitziet.

 

#10: Booster Bike – Toverland (600 m)

Booster Bike werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Toverland. Passagiers leggen het parcours van 600 meter af op een treintje bestaande uit motorzitjes. Een ritje duurt 1 minuut en 8 seconden. Booster Bike wordt gelanceerd tot een snelheid van 75 km/u en is 15 meter hoog.

 

#9: Condor – Walibi Holland (662 m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster heeft een lengte van 662 meter en een ritje duurt 2 minuten en 2 seconden. Condor behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#8: Lost Gravity – Walibi Holland (680 m)

Lost Gravity werd in 2016 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een lengte van 680 meter en een ritje duurt 2 minuten en 23 seconden. Lost Gravity behaalt een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop, de buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#7: Python – Efteling (750 m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer over kop en wordt er een maximale G-kracht bereikt van 3,5G.

 

#6: Joris en de Draak – Efteling (787,9 m)

Joris en de Draak bestaat uit twee duellerende houten achtbanen, gebouwd in de Efteling in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Beide achtbanen zijn 787,9 meter lang. Een ritje duurt ruim 2 minuten. Beide banen zijn 22,1 meter hoog en behalen een maximale snelheid van 75 km/u. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen, de rechtse de naam Vuur.

 

#5: Fēnix – Toverland (813 m)

Fēnix in Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een lengte van 813 meter en een ritje op de achtbaan zal 1 minuut en 45 seconden duren. Fēnix behaalt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop. De achtbaan was een investering van 17 miljoen euro.

 

#4: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996 m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaalt een topsnelheid van 90 km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#3: Troy – Toverland (1077,2 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut e 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#2: Untamed – Walibi Holland (1085 m)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De rollercoaster groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 17 jaar lang, de hoogste en langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestond er nog een lange achtbaan die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog in het park gestaan hebben. Müncher Bahn werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan reisde eerst rond op de kermis met de Duitse kermisexploitant Pötzsch vooraleer deze werd opgezet in de Beekse Bergen. Daar verbleef Müncher Bahn tot en met 1986, waarna deze werd doorverkocht aan Movie Park Germany. De achtbaan bleef tot 1991 onder de naam Traumlandbahn in Movie Park Germany en verhuisde toen naar het Taiwanese pretpark Future World. Het nieuwe pretpark werd echter nooit geopend want het ging tijdens de bouw door de Aziatische financiële crisis van 1997 failliet. Müncher Bahn behaalde tijdens de rit van 850 meter, een snelheid van 85,3 km/u en had een hoogte van 24 meter.

 

De toekomst:

De afgelopen jaren kregen we verschillende nieuwe lange achtbanen. Met Lost Gravity in Walibi Holland in 2016 en Fēnix in Toverland in 2018 komt er dit jaar uiteraard Untamed in Walibi Holland bij.

De oude Robin Hood stond op een 3de plaats in deze top 10, de nieuwe Untamed schuift op naar een 2de plaats. Buiten Untamed zijn er voorlopig nog geen andere projecten bekend gemaakt die de top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst.

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van lange achtbanen in Nederland. Met 5 noteringen hebben zij de helft van deze lijst in hun park staan. Toverland scoort met 3 achtbanen en de Efteling vertegenwoordigt er 2.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.