Testritten op Untamed in Walibi Holland zijn van start gegaan!

In Walibi Holland zijn de testritten op de gloednieuwe achtbaan Untamed van start gegaan. Dat is te zien op video’s die het park maandag op haar sociale media plaatste. Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Tijdens de rit zullen de bezoekers 5 keer overkop gaan en heel wat andere unieke elementen ervaren.

 

Testritten:

Op 31 oktober 2018 gingen de bouwwerken voor Untamed in Walibi Holland officieel van start. Het team van RMC werkte hard door om de deadline van 1 juli 2019 te halen. De afgelopen maanden konden we met veel spanning de bouwwerken volgen die telkens een nieuw deeltje van het parcours onthulde. Ondertussen zijn de bouwwerkzaamheden voltooid en zijn de eerste testritten van start gegaan.

 

 

Robin Hood:

Untamed is gebouwd op de fundamenten van de oude Robin Hood. De houten achtbaan werd door het Amerikaanse bedrijf RMC omgevormd tot een nieuwe hybride achtbaan met inversies. Het is de allereerste keer dat RMC in Europa een dergelijk project uitvoert. Rocky Mountain Construction kreeg bij de fans een legendarisch status door de vele ombouwprojecten die het bedrijf in Amerika met groot succes uitvoerde.

 

Statistieken Untamed:

Untamed wordt sneller, hoger, langer en steiler dan de oude Robin Hood. De hybride achtbaan krijgt een snelheid van 92 km/u en een hoogte van 36,5 meter. Tijdens het parcours van 1085 meter zullen de bezoekers 5 keer overkop gaan, een wereldrecord op een hybride achtbaan. De first drop zal 35,4 meter hoog zijn in een hoek van 80°, dit is bijna verticaal. Tijdens de rit zullen er 14 airtime-momenten zijn, dubbel zoveel als bij Goliath, alsook heel wat andere interessante elementen. De opening van Untamed is voorzien voor 1 juli 2019 om 13u30.

 

Ritverloop:

Untamed krijgt een heleboel speciale elementen en inversies. De rit zal starten met het buitenrijden van het station. Meteen rijdt de trein in een 45° outside banking corner die de richting van het parcours 180° laat draaien. Hierna rijdt de trein de lifthill met helling van 40° op tot een hoogte van 36,5 meter. Een first drop van 35,4 meter in een hoek van 80° volgt met daarna een micro bunny (een minuscuul heuveltje).

Daarna komt het spectaculairste element, de 270° double inverting corner stall, waarbij de inzittenden 2 keer over kop gaan. De trein gaat verder naar een double up, gevolgd door een twisted airtime hill en een straight airtime hill, om vervolgens naar een outside banked curved airtime hill te gaan.

Net voor het keerpunt komt de step-up underflip, waarbij de bezoekers voor de derde keer over kop gaan, gevolgd door een 97° outside stall en een double up, double down. Hierna volgt de 4de inversie met een 140° stall en een 100° overbank. Daarna komen er twee straight airtime hills en een outside banked airtime hill, gevolgd door de 5de en laatste inversie, de uphill barrel roll. Hierna gaat de trein nog op een drop ‘n’ pop om uiteindelijk tot stilstand te komen in het station.

 

Inversierecords:

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point brak vorig jaar het record van meeste inversies op een hybride achtbaan, met vier inversies. Dit record zal dus dit jaar opnieuw verbroken worden door Untamed in Walibi Holland.

In Nederland en België staan geen achtbanen die meer dan 5 inversies hebben. Condor in Walibi Holland is de huidige Nederlandse recordhouder, Vampire in Walibi Belgium is de Belgische recordhouder. Beide achtbanen hebben 5 inversies. Hiermee evenaart Untamed het Benelux-record. Speed Of Sound in Walibi Holland, Boomerang in Bellewaerde en Cobra in Walibi Belgium hebben elk 3 inversies, maar het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de inzittenden 6 keer overkop gaan tijdens de rit.

 

 

De volledige bouwwerken kan je hier op de voet volgen.

 

 

Foto’s & Video’s: Walibi Holland, Scott Bravenboer