Oceanen worden bewonderd en bewaard bij Nausicaá

Tijdens een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, kan men genieten van de wonderschone onderwaterwereld. Er zijn wel 1.600 diersoorten te ontdekken. Helaas neemt de biodiversiteit in onze zeeën gestaag af en heeft de huidige levenswijze van de mens een schadelijke impact op het milieu. Nausicaá wil bezoekers bewust maken van hun aandeel in het behoud van gezonde zeeën en inspireert volwassenen en kinderen na te denken over klimaatverandering. 

 

Ongelooflijk onderwater spektakel

Iedereen die zich een dag wil onderdompelen in de wereld van oceanen en zeeën is welkom bij Nausicaá. Het grootste aquarium van Europa huisvest meer dan 1.600 verschillende soorten zeewezens die bezoekers onder andere kunnen zien vanachter de enorme glazen wand, van maar liefst 100m2. Een overweldigende ervaring. Je staat oog in oog met de rijke biodiversiteit van onze wereldwijde wateren. Helaas neemt de biodiversiteit in het wild snel af. De voornaamste reden voor het uitsterven van bijzondere maritieme diersoorten is  klimaatverandering en milieuvervuiling. Daarom wil Nausicaá haar bezoekers een belangrijke boodschap meegeven: koester de rijkdom van onze oceanen. Deze boodschap wordt verspreid in de speciale tentoonstelling ‘over kusten en mensen’, die werd geïntroduceerd . 

Corail tubastrée orange (Tubastrea coccinea)

Wist je dat 90% van al het koraal in de Nausicaá bassins 
afkomstig is uit eigen kweekprogramma’s?

 

Educatieve expositie
In 2017 onderging Nausicaá een flinke verbouwing, waardoor de totale oppervlakte verdubbelde van 5.000m2 naar 10.000m2. Dit leverde niet alleen meer ruimte op voor nieuwe aquaria en bassins voor nóg meer zeedieren, maar betekende ook meer ruimte voor educatieve exposities. Bezoekers maken een “onderwaterreis” door de verschillende oceanen. Op luchtige wijze – maar met een serieuze ondertoon – wordt het effect van klimaatverandering en milieuvervuiling op de onze zeeën duidelijk gemaakt. Onderweg worden tips en ideeën aangereikt waarmee bezoekers zelf hun steentje kunnen bijdragen aan gezondere zeeën. In het amfitheater kun je de onderwaterreis even onderbreken om te luisteren naar lezingen of te kijken naar spelshows, presentaties en voorstellingen.

 

“Aquaria hebben een belangrijke rol in het klimaatdebat. Wij kunnen bewustwording creëren door de urgentie van het probleem te tonen en uit te leggen wat er op het spel staat voor onze planeet”

Philippe Vallette
directeur Nausicaá / voorzitter International Aquarium Network 

 

Onderzoek en kweekprogramma’s
Het informeren van bezoekers is maar een klein deel van de klimaatcampagne die Nausicaá voert. Als onderdeel van het International Aquarium Network (IAN), wordt gezamenlijk geïnvesteerd in onderzoek naar de maritieme biodiversiteit van het Middellandse zeegebied en onderzoek naar verschillende zeedieren in Malpelo, Colombia. Ook in het aquarium zelf wordt gewerkt aan de bescherming van bijzondere diersoorten. In samenwerking met internationale dierentuinen en aquaria worden bij Nausicaá bijzondere koralen gekweekt en zeldzame kwallen en pinguïnsoorten gefokt.