Nausicaá viert Halloween op geheel eigen wijze

Nationaal zeecentrum Nausicaá in het Franse Boulogne-sur-Mer viert vanaf 19 oktober samen met het Franse onderzoekscentrum Ifremer voor exploitatie van de zee, op geheel eigen wijze Halloween. Met de tentoonstelling ‘geheimen van de diepzee’ en diverse activiteiten voor het hele gezin, komen bezoekers meer te weten over het griezelige leven in de diepe kloven van de oceaan. Dier- en wetenschapsfotograaf Gilles Martin brengt de wetenschap dichter bij de bezoeker en laat het publiek huiveren door zijn beelden van weerzinwekkende ‘onaardse’ zeewezens.

 

Griezelen in het donker

De diepe zee bewaart vele geheimen, waaronder die van de Nereididae, een worm die leeft in de omgeving van hydrothermale bronnen. Fotograaf Gilles Martin legde voor de tentoonstelling “Pourquoi pas les Abysses?” – waarom ook niet de diepzee? – borstelige wormen, draadwormen, schaaldieren, stekelhuidigen en weekdieren vast op de gevoelige plaat. Een beeld dat zonder microscoop normaal gesproken verborgen blijft. De tentoonstelling, een samenwerking tussen Nausicaá en onderzoeksinstituut Ifremer, laat bezoekers kennis maken met de diepe krochten van de zee en zijn griezelige bewoners. Een leerzaam en vermakelijk bezoek aan het grootste aquarium van Europa krijgt in de herfst dan ook een spannend randje.

 

Pourquoi pas les Abysses – van 19 oktober t/m 1 december 2019 bij Nausicaá.

 

Nausicaá springt in het diepe

Nationaal zeecentrum Nausicaá gaat de samenwerking met onderzoeksinstituut Ifremer aan omdat zij het belang wil onderstrepen van het leven op diepzeeniveau. De oceaan helpt het klimaat regelen en perkt de opwarming van de aarde in. “De rol van de diepzee bij het in evenwicht houden van de planeet is van cruciaal belang”, aldus Mathilde Doyer van Nausicaá. “Door onderzoek uit te voeren naar de diepzee, werd al eerder vastgesteld dat het daar beneden krioelt van het leven, ondanks de extreem hoge temperatuur en druk. Ook zijn er veel mineralen opgeslagen, wat maakt dat in de diepzee een enorm potentieel schuil gaat”. De zone, zoals de bodem van de oceaan en de ondergrond in volle zee werden gekwalificeerd, is inmiddels uitgeroepen tot Werelderfgoed. Bezoekers zullen deze herfst Nausicaá dan ook verlaten met meer kennis en respect voor de onderwaterwereld waar velen het bestaan niet van af weten.

 

Over Nausicaá

NAUSICAÁ, het Nationaal Oceanium in Boulogne-sur-Mer, is veel meer dan een mooi aquarium. Het is het grootste ontdekkingscentrum van de zee in Europa. Haar unieke programma informeert het publiek over de relatie tussen mens en zee op een pedagogische, wetenschappelijke en inspirerende wijze. In de afgelopen 25 jaar verwelkomde NAUSICAÁ meer dan 15 miljoen bezoekers en trad naar voren als een belangrijke speler op het vlak van milieubewustzijn. De missie van het centrum is vooral informeren en motiveren van het publiek voor het beter beheer van de oceanen. NAUSICAÁ kreeg het label ‘Center of Excellence’van UNESCO voor haar educatieve programma’s.

 

Nausicáa ligt in Boulogne-sur-Mer, op 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Net wat ver voor een dagtrip, maar gelukkig heeft de regio genoeg te bieden voor een (lang) weekend. Bewonder de Côte d’Opale, wandel door het natuurpark dat de stad omringt of bezoek de charmante kustplaatsen.