Top 10 hoogste vrijevaltorens ter wereld

Ben jij een fan van vrijevaltorens? Kunnen ze voor jouw nooit hoog genoeg zijn? Dit jaar opent het Duitse pretpark Hansa-Park de hoogste vrijevaltoren van Europa. Daarom brengen we jullie deze week het overzicht van de hoogste vrijevaltorens ter wereld.

 

 

#10: Hurakan Condor – PortAventura Park (86 meter)

Hurakan Condor is gelegen in het Spaanse pretpark PortAventura Park en werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 100 meter hoog, de totale valhoogte is 86 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 114 km/u behaald.

 

#9-8: AtmosFear – Liseberg & Sky Screamer – Marineland (91 meter)

Sky Screamer in Marineland en AtmosFear in Liseberg hebben een even hoge valhoogte en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Sky Screamer – Marineland:

Sky Screamer is gelegen in het Canadese pretpark Marineland en werd gebouwd in 2004 door de Amerikaanse attractiebouwer S&S Sansei Technologies. De vrijevaltoren is in totaal 140 meter hoog, de totale valhoogte is 91 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 96 km/u behaald.

 

AtmosFear – Liseberg:

AtmosFear, gelegen in het Zweedse pretpark Liseberg, werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 116 meter hoog, de totale valhoogte is 91 meter. De attractie opende in 1990 als uitkijktoren en werd in 2010, na 20 jaar dienst, gesloten en omgebouwd tot een vrijevaltoren. Tijdens de val wordt er een snelheid van 109 km/u behaald.

 

#7: Falcon’s Fury – Busch Gardens Tampa (94 meter)

Falcon’s Fury is gelegen in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 102 meter hoog, de totale valhoogte is 94 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 97 km/u behaald. Het speciale aan de drop toren is dat de zitjes net voor de afdaling 90 graden gedraaid worden waardoor de bezoekers recht naar de grond kijken.

 

#6-5: La Venganza del Enigma & Blue Fall (100 meter)

Deze vrijevaltorens zijn even hoog, daarom delen ze samen de 5de plaats.

 

La Venganza del Enigma – Parque Warner Madrid:

La Venganza del Enigma is gelegen in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid en werd gebouwd in 2002 door de Amerikaanse attractiebouwer S&S Sansei Technologies. De vrijevaltoren is in totaal 120 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter. Deze vrijevaltoren wordt voor de drop ook omhooggeschoten. De maximum snelheid die behaald wordt is 80 km/u.

 

Blue Fall – Sea Paradise:

Blue Fall is gelegen in het Japanse pretpark Sea Paradise en werd gebouwd door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 107 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter.

 

#4: Highlander – Hansa-Park (103 meter)

Highlander is gelegen in het Duitse pretpark Hansa-Park en is de nieuwe attractie van 2019 voor het park. De Australische attractiebouwer Funtime stond in voor de ontwikkeling van de attractie. De vrijevaltoren is in totaal 120 meter hoog, de totale valhoogte is 103 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 120 km/u. Highlander is de hoogste en snelste Gyro Drop toren in de wereld en de grootste vrijevaltoren van Europa.

 

#3: The Giant Drop – Dreamworld (115 meter)

The Giant Drop is gelegen in het Australische pretpark Dreamworld en werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 119 meter hoog, de totale valhoogte is 115 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 135 km/u behaald. Toen The Giant Drop geopend werd in 1998 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2012 wanneer Lex Luthor: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Magic Mountain.

 

#2: Lex Luthor: Drop of Doom – Six Flags Magic Mountain (120 meter)

Lex Luthor: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 126 meter hoog, de totale valhoogte is 120 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 137 km/u behaald. De vrijeval toren is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Superman: Escape from Krypton, dit is de 3de hoogste achtbaan in de wereld. De bakjes van de vrijevaltoren vallen gelijktijdig naar beneden met het karretjes van de achtbaan. Toen Lex Luthor: Drop of Doom geopend werd in 2012 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2014 toen Zumanjaro: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Great Adventure.

 

#1: Zumanjaro: Drop of Doom – Six Flags Great Adventure (126 meter)

Zumanjaro: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 139 meter hoog, de totale valhoogte is 126 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 140 km/u behaald, hiermee is de vrijevaltoren zowel de hoogste en de snelste ter wereld. Zumanjaro: Drop of Doom is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Kingda Ka, dit is de hoogste achtbaan ter wereld. Tijdens een dag met heldere hemel kunnen de inzittende van de attractie de stad Philadelphia zien, Philadelphia ligt maar liefst 84 kilometer van het park vandaan.

 

 

Opvallend:

Opvallend is dat 7 van de 10 hoogste vrijevaltorens in de wereld gemaakt zijn door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een echte specialist in de vrijevaltorens. Wat ook opvalt, is dat 9 van de 10 vrijeval torens gebouwd zijn na het jaar 2000.

 

Toekomst:

Dit jaar opent Hansa-Park de hoogste Gyro Drop toren in de wereld. Daarnaast is Highlander de hoogste vrijevaltoren van Europa en komt deze mooi binnen op een 4de plaats wereldwijd. In 2014 werd de hoogste vrijevaltoren ter wereld gebouwd. In Orlando is men bezig met een groot nieuw project genaamd Skyplex. Mocht het project er door komen zal er de hoogste vrijevaltoren en hoogste achtbaan ter wereld geopend worden.

 

 

Bron: Deze lijst werd gemaakt in 2019 aan de hand van de online encyclopedie Wikipeda en werd aangevuld met extra informatie van verschillende andere websites op het wereld wijde web.