Pairi Daiza voor het tweede jaar op rij Beste Dierentuin van Europa

Ook in 2019 mag Pairi Daiza zich een jaar lang de beste dierentuin van Europa noemen. Het is de tweede keer op rij dat we deze prestigieuze titel winnen.

 

Bij de uitreiking van de Diamond Theme Park Awards vanmiddag  Pairi Daiza voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Beste Dierentuin van Europa. Niet alleen werd die titel bevestigd door de gelijknamige award, ons park werd ook bekroond in zes andere categorieën:

 • Beste Dierentuin van België en Nederland (7de jaar op rij)
 • Mooiste Park van België (5de jaar op rij)
 • Beste Dierenverblijf (7de jaar op rij): de Bloementempel van onze orang-oetans.
 • Mooiste Geboorte (2de keer): de geboorte van onze orang-oetan Sungai.
 • Beste Demonstratie (2de keer): ons Bad der Olifanten, waarbij onze Aziatische olifanten zwemmen in het meer van het domein.
 • Beste Restaurant (2de keer): Le Temple des Délices, een authentiek, Oosters buffetrestaurant in een ambachtelijk gebouwd Chinees paviljoen.

 

Referentie in Europa

De Diamond Theme Park Awards gelden als dé referentie voor de beoordeling van parken in heel Europa. Voor de editie van 2019 werden maar liefst 46.845 stemmen geteld. Ook een ervaren vakjury met kenners deed haar duit in het zakje.

 

Nog beter doen

Deze titelverlenging is bovenal een mooie bekroning voor de vele dierenverzorgers, zoölogen, architecten, botanisten en alle andere teams die van Pairi Daiza een referentie gemaakt hebben op vlak van dierenwelzijn en natuurbehoud. In 2018 alleen al werd via de Pairi Daiza Foundation meer dan drie miljoen euro geïnvesteerd in programma’s voor de redding van bedreigde diersoorten. Een inspanning die zonder de massale steun van onze bezoekers niet mogelijk zou zijn. We bedanken hen, maar zien deze award tegelijk als de ultieme motivatie om in de toekomst nog straffer te doen.

 

Als ‘Beste Dierentuin van Europa’ trekt Pairi Daiza jaarlijks miljoenen uit voor natuurbehoud

Elk jaar wijdt Pairi Daiza een groot deel van zijn inkomsten aan natuurbehoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Daarnaast doet de Pairi Daiza Foundation aan fondsenwerving voor hetzelfde doel. Het is al dit werk – dat zich vertaalt in een resem projecten in binnen- en buitenland – dat wij beloond zien met maar liefst zeven awards.

 

Pairi Daiza neemt met maar liefst 90 diersoorten deel aan voortplantingsprogramma’s voor het redden van bedreigde diersoorten. Daarbij horen de programma’s van het EEP (European Endangered Species Programme), het ESB (European StudBook) en de internationale programma’s (zoals die voor de voortplanting van de reuzenpanda). Het doel is het genetische kapitaal van deze diersoorten veilig te stellen, maar ook het helpen financieren van wetenschappelijk onderzoek en het sensibiliseren van het grote publiek over alle gevaren die deze dieren bedreigen.

 

Een niet-exhaustieve lijst van bedreigde diersoorten die Pairi Daiza opvangt en helpt beschermen:

Aasgier, Abdims ooievaar, Afrikaanse buffel, Afrikaanse maraboe, Afrikaanse nimmerzat, Afrikaanse olifant, agoeti, Andescondor, argusfazant, Aziatische olifant, Aziatische zwarte beer, babiroussa, binturong, blauwschaap, Boliviaans doodshoofdaapje (saimiri), borstelstaartkangoeroerat, Chinese kraanvogel, dolksteekduif, dwergnijlpaard, dwergpinguïn, Gangesgaviaal, gevlekte hyena, gewone jaarvogel, giraffe, gouden takin, goudwanggibbon, helmkasuaris, hyacintara, Javaanse kleine kantjil, kea, koala, koedoe; Komodovaraan, kroonduif, kuifmakaak, kuifmangabey, lammergier, lierhert, luiaard, monniksgier, nevelpanter, nijlpaard, Oostelijke franjeaap, orang-oetan, papoea-jaarvogel, wrattenzwijn, pinchéaapje, penseelzwijn, reuzenmiereneter, reuzenotter, reuzenpanda, reuzentoekan, ringstaartmaki, rode kangoeroe, rode panda, rode vari, Rüppells gier, schoenbekooievaar, secretarisvogel, siamang, Siberische witte kraanvogel, Spix’ ara, sneeuwpanter, Stanleys kraanvogel, Stellers zeearend, Tasmaanse duivel, tapir, tonkinlangoer, vale gier, vari, Visayawrattenzwijn, wallaby, Westelijke laaglandgorilla, witruggier, witgezichtsaki, Zuidelijke witte neushoorn, wombat, zadelbekooievaar, zeearend, zonneral, zwarte brulaap, zwartsnavelooievaar, zwijnshert.

 

Sinds zijn opening in 1994 heeft Pairi Daiza maar liefst vierduizend geboortes in goede banen geleid. Daarvan zijn er honderden in het kader van de bescherming van bedreigde diersoorten.

 

In 2018 besteedde Pairi Daiza maar liefst drie miljoen euro aan projecten voor de redding van bedreigde diersoorten. In 2019 zal dit budget ruimschoots overtroffen worden, daar reeds een gelijkaardig bedrag gespendeerd werd voor de bouw van een Voortplantingscentrum voor Zeldzame Vogelsoorten in Pairi Daiza zelf.

 

Naast haar deelname aan internationale conservatieprogramma’s, financieren Pairi Daiza en de Pairi Daiza Fundation projecten voor het behoud van fauna en flora in zowel binnen- als buitenland.

 

Een niet-exhaustieve lijst van de door Pairi Daiza gefinancierde projecten vindt u hieronder:

 

Herintroductie van de Spix’ ara, een soort die in het wild uitgestorven is (Brazilië)

 Sinds het begin van de jaren 2000 is de Spix’ ara uitgestorven in het wild. Nu is dankzij het werk van de Braziliaanse overheid, een aantal internationale partners en de Pairi Daiza Foundation, het moment aangebroken om een levensvatbare populatie Spix’ ara’s in haar natuurlijke habitat in Brazilië te herintroduceren.

Zes concrete stappen zijn hiervoor gerealiseerd of zullen nog gerealiseerd worden:

 • Het verwelkomen van Spix’ ara’s, zichtbaar voor ons publiek (2018)
 • de aanleg van nieuwe natuurreservaten in Brazilië (2018)
 • de oprichting van een Centrum voor Voortplanting van Bedreigde Vogelsoorten in Pairi Daiza (2019)

 

Het Voortplantingscentrum voor Zeldzame Vogelsoorten (België)

Vogels maken vanaf dag één deel uit van de geschiedenis van Pairi Daiza, dat in 1994 zijn deuren opende als een ornithologisch park. Vandaag herbergt de Jardin des Mondes duizenden vogelsoorten vanuit de vier windstreken.

In 2019 besluit Pairi Daiza een stap verder te gaan en de bouw te beginnen van een Voortplantingscentrum binnen het park. Daarvoor is drie miljoen euro vrijgemaakt.

Er worden installaties met de allernieuwste spitstechnologie voorzien op een oppervlakte van 700 vierkante meter, met als voornaamste doel de voortplanting van Spix’ ara’s, neushoornvogels, paradijsvogels en andere soorten mogelijk te maken. Zij zijn allen met uitsterven bedreigd.

 

Bescherming van de keizer- en roodkeelamazones (Zuid-Amerika)

De keizeramazone en de roodkeelamazone zijn papegaaiensoorten die enkel op het eiland Dominica terug te vinden zijn. Omdat deze iconische dieren door de vernietiging van hun habitat ernstig gevaar lopen, heeft de Dominicaanse overheid besloten om samen te werken met de Pairi Daiza Foundation een andere partner actief in de conservatie van bedreigde vogelsoorten. Een rehabilitatieprogramma van hun natuurlijke habitat werd op poten gezet, wat leidde tot het planten van maar liefst vierduizend nieuwe bomen op Dominica, in het begin van dit jaar.

 

Saint-Michel Freyr (België)

In samenwerking met de SPW (Service Publique de Wallonie)

Het domein van Saint-Michel Freyr, dat eigendom is van het Waals Gewest, strekt zich uit over bijna 1.700 hectare, en dat in het hart van het massief van Saint-Hubert. Een beheerscontract tussen het Waals Gewest en de Pairi Daiza Foundation werd afgesloten voor maar liefst twintig jaar. Een termijn die telkens met nog eens twintig jaar verlengd zal worden. Het doel van dit bosproject in eigen land is drieledig:

 • Het herstellen van het massief om er aan natuurbehoud te kunnen doen, alsook het herstellen van het ecosysteem ter
 • Het sensibiliseren van het grote publiek over de problematiek van ontbossing alsook over de ontregeling van onze eigen
 • Het maximaliseren van de kwaliteit en het optimaliseren van de duurzaamheid van

 

Onderzoek naar een vaccin tegen olifantenherpes (Azië en Europa)

Het herpesvirus is één van de belangrijkste oorzaken van sterfte bij olifanten, zowel in de natuur als in dierentuinen. 60% van de overlijdens van jonge Aziatische olifanten (tussen 8 maanden en 8 jaar oud) zijn aan dit virus te wijten. De verwoestende ziekte kan in enkele dagen, zelfs enkele uren tijd, dodelijk zijn. Tot op heden bestaat er nog geen enkel vaccin tegen dit virus. Daarom financieren Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation de ontwikkeling van dit vaccin, alsook de ontwikkeling van geneesmiddelen voor het behandelen van de symptomen. Onze Foundation zet intussen met het veterinair laboratorium Zoolyx van Aalst een diagnostisch centrum voor olifantenherpes op.

 

Het Conservation Centre voor Aziatische olifanten (België)

Pairi Daiza huisvest op dit moment met 21 olifanten de grootste kudde van Europa. Het gaat om negentien Aziatische en twee Afrikaanse olifanten. Beide soorten zijn ernstig bedreigd. Met maar liefst twee Aziatische olifantenfamilies (in totaal goed voor 17 dieren) doet Pairi Daiza actief mee aan de voortplanting van deze bedreigde diersoort, met als hoofddoel hun genetisch kapitaal te vrijwaren.

Daarnaast zijn vier van onze olifanten dieren afkomstig uit andere dierentuinen of circussen, waar zij hun hele leven in erbarmelijke omstandigheden hebben doorgebracht. Met de hulp van de Pairi Daiza Foundation krijgen deze dieren in ons park de best mogelijke oude dag, met professionele verzorgers die hen de aandacht en liefde geven die ze verdienen.

 

Redding van de reuzenpanda (Azië)

In samenwerking met de China Wildlife Conservation Association

De reuzenpanda is over de hele wereld bekend als het symbool bij uitstek van natuurconservatie. Al meer dan dertig jaar werkt China aan de redding van deze soort, sinds enkele jaren ook met de actieve deelname van Pairi Daiza. In 2016 was de geboorte van de reuzenpanda Tian Bao – na een

kunstmatige inseminatie van het vrouwtje Hao Hao – in Pairi Daiza een eerste grote beloning voor deze inspanningen. In totaal werden tot dusver trouwens maar liefst elf panda’s door de Chinese autoriteiten in het wild geherintroduceerd. Negen van hen verkeren nog steeds in uitstekende gezondheid en hebben zich dus perfect aangepast aan het leven in het wild. Daardoor ging de status van de soort recentelijk nog van ‘kritiek bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Toch blijft waakzaamheid geboden.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar de voortplanting van de panda (Azië en België)

Met een vruchtbare periode die maar één tot drie dagen per jaar voorkomt zijn pandawijfjes bijzonder moeilijk te bevruchten. De Pairi Daiza Foundation financiert het werk van de Belgische onderzoekster Jella Wauters aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Gent. Haar onderzoek “Metabolomics in the Giant Panda: unraveling the reproductive biology” handelt over de ontwikkeling van een test waarmee wetenschappers overal ter wereld de loopsheid van het pandawijfje (enkele weken vóór het begin ervan) kunnen voorspellen aan de hand van hormonale waarden in de urine van het dier.

 

Herintroductie van de korhoen (Europa)

Met uitzondering van die in de Hoge Venen zijn alle Belgische populaties van de korhoen uitgestorven. De laatste populatie bevindt zich nu geïsoleerd en kan dus niet meer op natuurlijke wijze genetisch versterkt worden door vogels uit aangrenzende landen. In 2018 werden daarom 18 korhoenen (acht vrouwtjes en tien mannetjes) vanuit Zweden naar de Hoge Venen overgebracht. In de toekomst plant Pairi Daiza een volière te bouwen voor de gerichte voortplanting van deze dieren, met als doel de populatie nog te vergroten.

 

Redding van de geelbuikvuurpad (Europa)

In samenwerking met organisatie Natagora

In de jaren 80 stierf deze kleine paddensoort ei zo na uit in ons land. Slechts op één plaats in de heuvels rond Luik kwam hij nog voor. Om de soort te redden zette Pairi Daiza samen met de organisatie Natagora een actie op poten voor de relocalisatie van de padden. Daarnaast werd met een aantal padden aan voortplanting gedaan in Pairi Daiza. In 2017 werden zo maar liefst 196 jonge padden uitgezet, een aantal dat in 2018 al gestegen was tot 475. Een nieuwe uitzetting van deze dieren is voorzien in 2019, meer bepaald in een natuurgebied in Marche-en-Famenne, in de regio van Luik.

 

Het project ‘Carapace’ voor de redding van reptielen en amfibiën (België)

In Pairi Daiza zelf ontvangt het centrum Carapace jaarlijks meer dan 500 schildpadden, slagen, leguanen, schorpioenen en vogelspinnen op. Het gaat om de redding van dieren die in beslag genomen worden door autoriteiten of achtergelaten worden door particulieren.