Top 10 meeste inversies op een Wing Coaster ter wereld

Wing Coasters zijn achtbanen waarbij de zitjes van de achtbaantrein niet boven de track zijn geplaatst, maar langs de zijkant van de track. Hierdoor lijkt de achtbaantrein een soort van grote vogel te zijn die vliegt. Inzittenden krijgen een soort van zweverig gevoel wanneer ze een ritje maken. Wij zochten uit welke 10 Wing Coasters in de wereld de meeste inversies hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#12-10: Wild Eagle, Wing Coaster & Thunderbird (4 inversies)

Wing Coaster in Wuxi Wanda City, Thunderbird in Holiday World en Wild Eagle in Dollywood hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Wild Eagle – Dollywood:

Wild Eagle in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Over het 953,1 meter lange parcours gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Een 33,5 meter hoge Looping, een Zero-G Roll, een Immelmann en een Corkscrew. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 98,2 km/u en bevat een drop van 41,1 meter. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen dollar.

 

Thunderbird – Holiday World:

Thunderbird in het Amerikaanse pretpark Holiday World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2015. Tijdens het 925,1 meter lange parcours gaan de inzittende 4 keer overkop door volgende inversies: Een 42,7 hoge Immelmann, een 38,1 meter hoge Looping, een Zero-G Roll en een In-Line Twist. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 0 tot 96,6 km/u in 3,5 seconden. Thunderbird is 42,7 meter hoog en de enige gelanceerde achtbaan die Bolliger & Mabillard maakte. De rollercoaster was een investering van 22 miljoen dollar.

 

Wing Coaster – Wuxi Wanda City:

De Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City in de provincie Jiangsu moet in de loop van 2019 openen. Tijdens het parcours van 1278 meter zullen de bezoekers door volgende 4 inversies gaan: Een Dive Loop, Zero-G Roll, Immelmann en een In-Line Twist. De rollercoaster wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan krijgt een snelheid van 118 km/u en wordt 60 meter hoog. Hieronder kan je de onride simulatiebeelden bekijken die werden gemaakt aan de hand van de getoonde lay-out.

 

#9-4: Flug der Dämonen, X-Flight, Wing Coaster, Swarm & Flying Wing Coaster (5 inversies)

Flug der Dämonen in Heide Park Resort, Wing Coaster in Colourful Yunnan Paradise, X-Flight in Six Flags Great America, Swarm in Thorpe Park, Wing Coaster in Happy Valley Jiangsu en Flying Wing Coaster in Happy Valley Chongqing hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Swarm – Thorpe Park:

Swarm in het Engelse pretpark Thorpe Park werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Op het parcours van 775,1 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Dive Drop, Zero-G Roll, Inclined Loop, Corkscrew en een In-Line Twist. De Wing Coaster is 38,7 meter hoog en behaalt een snelheid van meer dan 90 km/u. De rollercoaster is gethematiseerd naar een rampgebied.

 

X-Flight – Six Flags Great America:

X-Flight in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. Op het 914,4 meter lange parcours gaan de inzittenden door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Zero-G Roll, een Immelmann, nog een Zero-G Roll en een In-Line Twist. Deze Wing Coaster behaalt een snelheid van 88,5 km/u en is 37 meter hoog.

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen in het Duitse pretpark Heide Park Resort werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. Op het 772 meter lange parcours gaan de inzittenden door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Corkscrew en een Demonic Knot waarbij de bezoekers twee keer overkop gaan. Flug der Dämonen is de enige achtbaan die de Demonic Knot bevat. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 15 miljoen euro.

 

Flying Wing Coaster – Happy Valley Chongqing:

Flying Wing Coaster werd geopend in Chinese pretpark Happy Valley dat gelegen is in de provincie Chongqing. De Wing Coaster werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2017. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Looping, een Corkscrew, gevolgd door nog een Corkscrew en afsluitend met een In-Line Twist.

 

Wing Coaster – Colourful Yunnan Paradise:

Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Zero-G Roll, een In-Line Twist en een Corkscrew. De Wing Coaster heeft een hoogte van 45 meter en het parcours is 1024 meter lang. De rollercoaster was een investering van 130 miljoen Chinese Yang, of omgerekend zo’n 16,6 miljoen euro.

 

Wing Coaster – Happy Valley Jiangsu:

Wing Coaster wordt gebouwd in het Chinese pretpark Happy Valley dat gelegen is in de provincie Jiangsu. De Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard staat in voor de bouw van de Wing Coaster die in 2019 moet openen. Tijdens de rit zullen de bezoekers door volgende 5 inversies gaan: een Dive Drop, een Looping, een Corkscrew, gevolgd door nog een Corkscrew en afsluitend met een In-Line Twist. Een video van deze achtbaan is er nog niet, maar de Wing Coaster wordt dezelfde als deze van Happy Valley Chongqing. Hieronder een video van de achtbaan in Chongqing.

 

#3-1: GateKeeper, Heaven’s Wing & (6 inversies)

GateKeeper in Cedar Point, Heaven’s Wing in Huayi Brothers Movie World en Wing Coaster in Hot Go Dreamworld hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

GateKeeper – Cedar Point:

GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2013. Tijdens de rit van 1269,2 meter gaan de inzittenden door volgende 6 inversies: een Dive Drop, een Immelmann, een Corkscrew, een Zero-G Roll, een Inclined Dive Loop en een In-Line Twist. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en is 51,8 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 25 miljoen dollar en loopt over de toegangspoort van het park.

 

Heaven’s Wing – Huayi Brothers Movie World:

Heaven’s Wing in het Chinese pretpark Huayi Brothers Movie World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. De Wing Coaster is 36 meter hoog en bevat verschillende elementen. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 6 inversies: een Dive Loop, een Looping een Zero-G Roll, een Jr. Immelmann, een Heartline Roll en een Corkscrew.

 

Wing Coaster – Hot Go Dreamworld:

Wing Coaster in het Chinese pretpark Hot Go Dreamworld wordt momenteel gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en moet openen in 2019. Tijdens de achtbaanrit zullen de bezoekers door volgende 6 inversies gaan: een Dive Loop, een Looping een Zero-G Roll, een Jr. Immelmann, een Heartline Roll en een Corkscrew. In onderstaande video kan je een simulatie zien van de achtbaan.

 

 

Toekomst:

De top 10 is piepjong. Maar liefst de helft van de achtbanen zijn gebouwd in de afgelopen 3 jaar en geen enkele achtbaan is ouder dan 2012. In 2017 opende Flying Wing Coaster in Happy Valley Chongqing die bij opening een gedeelde 2de plaats te pakken kreeg. In 2018 openden alweer twee nieuwe Wing Coasters in deze top 10 met Wing Coaster in Colourful Yunnan Paradise en Heaven’s Wing in Huayi Brothers Movie World die op een gedeelde eerste plaats uitkomt. Voor 2019 staan er dan weer drie nieuwe projecten op het programma met de hoogste en snelste Wing Coaster ooit gebouwd door Bolliger & Mabillard in Wuxi Wanda City, de Wing Coaster van Happy Valley Jiangsu en tot slot de Wing Coaster in Hot Go Dreamworld die eveneens het wereldrecord van meeste inversies op een Wing Coaster zal evenaren.

Opvallend is dat alle achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Zoals eerder vermeld zijn alle achtbanen niet ouder dan 2012, waarvan de helft geopend werd tijdens de afgelopen 3 jaar. Nog opvallend is dat alle nieuwe projecten gebouwd werden in China, waar de Zwitserse fabrikant alsmaar meer en meer succes kent. Momenteel zijn er ook geen andere fabrikanten meer die nog Wing Coasters bouwen, dus het lijkt er sterk op dat Bolliger & Mabillard nog lang deze top 10 zal domineren.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.