Top 10 hoogste Wing Coasters ter wereld

Wing Coasters zijn achtbanen waarbij de zitjes van de achtbaantrein niet boven de track zijn geplaatst, maar langs de zijkant van de track. Hierdoor lijkt de achtbaantrein een soort van grote vogel te zijn die vliegt. Passagiers bij deze type achtbanen krijgen een soort van zweverig gevoel wanneer ze een ritje maken. Wij zochten uit welk de 10 hoogste Wing Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

 

#11-10: Flug der Dämonen – Heide Park Resort & Fēnix – Toverland (40 m)

Flug der Dämonen in het Duitse pretpark Heide Park Resort en Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland hebben beiden een hoogte van 40 meter en delen daarom samen de 10de plaats in deze top 10.

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen in het Duitse pretpark Heide Park Resort werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. De Wing Coaster is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 100 km/u. Tijdens de rit van 772 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 15 miljoen euro.

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. De Wing Coaster is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 95 km/u. Tijdens de rit van 813 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 17 miljoen euro.

 

#9: Wild Eagle – Dollywood (41,1 m)

Wild Eagle in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. De Wing Coaster bevat een drop van 41,1 meter en bereikt een snelheid van 98,2 km/u. In totaal is Wild Eagle 953,1 meter lang en de bezoekers gaan 4 keer overkop tijdens de rit. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen dollar.

 

#8: Thunderbird – Holiday World (42,7 m)

Thunderbird in het Amerikaanse pretpark Holiday World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2015. Thunderbird is 42,7 meter hoog en op het 925,1 meter lange parcours gaan de passagiers 4 keer overkop. De Wing Coaster bereikt een snelheid van 0 tot 96,6 km/u in 3,5 seconden. Thunderbird is de enige gelanceerde achtbaan die Bolliger & Mabillard maakte en het is ook een van de twee enige gelanceerde Wing Coasters in de wereld. De rollercoaster was een investering van 22 miljoen dollar.

 

#7: Wing Coaster – Colourful Yunnan Paradise (45 m)

Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. De Wing Coaster heeft een hoogte van 45 meter en het parcours is 1024 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 130 miljoen Chinese Yuan of omgerekend zo’n 16,7 miljoen euro.

 

#6: Parrot Coaster – Chimelong Ocean Kingdom (50 m)

Parrot Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Ocean Kingdom werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. De Wing Coaster is 50 meter hoog en bereikt een snelheid van 108 km/u. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#5: GateKeeper – Cedar Point (51,8 m)

GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2013. De Wing Coaster is 51,8 meter hoog en heeft een drop van 51,8 meter.  Tijdens de rit van 1269,2 meter wordt er een snelheid bereikt van 107,8 km/u. De achtbaan bevat 6 inversies. De rollercoaster was een investering van 25 miljoen dollar en loopt over de toegangspoort van het park.

 

#4: X2 – Six Flags Magic Mountain (53,3 m)

X2 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in 2002. X2 is de allereerste 4D Coaster ooit gebouwd. Bij een 4D coaster draaien de bakjes tijdens de rit rond hun horizontale as waardoor de passagiers meermaals overkop gaan. De rollercoaster is 53,3 meter hoog en heeft een daling van 65,5 meter. De 4D Coaster bereikt een snelheid van 122,3 km/u en er zitten 2 inversies in de baan. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster ter wereld die overkop ging. Dat record hield de achtbaan 4 jaar lang in handen. De steilste drop op het parcours van 1100,3 meter is 88,5 graden en er zijn krachten tot 4G te voelen.

 

#3: Wing Coaster – Wuxi Wanda City (60 m)

De Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City in de provincie Jiangsu moet in de loop van 2019 openen. De rollercoaster wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en moet de hoogste Wing Coaster worden dat de fabrikant bouwde. De achtbaan wordt 60 meter hoog en krijgt een snelheid van 118 km/u. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. Hieronder kan u de onride simulatie beelden bekijken die werden gemaakt aan de hand van de getoonde lay-out.

 

#2: Dinoconda – China Dinosaurs Park (69 m)

Dinoconda in het Chinese pretpark China Dinosaurs Park werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2012. Ook Dinoconda is een 4D Coaster, de derde en laatste gebouwde van het model 4th Dimension. In totaal is de achtbaan 69 meter hoog en 1050 meter lang. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 126 km/u en de bezoekers gaan door 3 inversies.

 

#1: Eejanaika – Fuji-Q Highland (76 m)

Eejanaika in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2006. Eejanaika is een 4D Coaster en was de allereerste in zijn soort in Azië. In totaal is de achtbaan 76 meter hoog en 1153 meter lang. De 4D Coaster bereikt een snelheid van 126 km/u en bevat 3 inversies. Bij opening pakte Eejanaika het record van snelste achtbaan ter wereld die overkop ging.

 

 

Toekomst:

In 2018 hadden we een nieuwkomer met Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland die de 10de plaats te pakken kreeg in deze top 10. De achtbaan is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en heeft een hoogte van 40 meter. In 2018 hadden we ook nog een tweede nieuwkomer met Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise die zelfs op een 7de plaats weet binnen te komen. Ook deze achtbaan is gemaakt door B&M en heeft een hoogte van 45 meter.

De Wing Coaster van Wuxi Wanda City is meteen de hoogste Wing Coaster die Bolliger & Mabillard bouwde en komt zo op een mooie 3de plaats terecht in deze top 10. Van alle fabrikanten in deze lijst bouwde B&M de meeste Wing Coasters.

 

Nog meer Wing Coasters:

Sinds 2014 bouwde Bolliger & Mabillard 7 Wing Coasters in China. Hiervan zijn echter maar heel weinig gegevens van bekend. Drie van de vier waar informatie over bekend is, staan in deze top 10. Over de drie andere zijn helaas geen hoogtestatistieken bekend waardoor we niet weten of ze in deze top 10 zouden terecht komen.

Zo opende in 2017 Flying Wing Coaster in Happy Valley in de provincie Chongqing, deze Wing Coaster gaat 5 keer overkop. Nog mogelijke nieuwkomers voor deze top 10 in 2019 is de Wing Coaster van Hot Go Dreamworld die 6 keer overkop gaat en de Wing Coaster van Happy Valley Jiangsu die 5 keer overkop gaat. Mocht er meer informatie bekend gemaakt worden zullen we deze top 10 verder updaten.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.