Pairi Daiza vangt 2.020 parkieten en kanaries op

Dankzij een interventie van de minister, de medewerking van het FAVV en de goede wil van Pairi Daiza, zijn 2.020 vogels veilig en wel in Pairi Daiza aangekomen, waar ze gedurende 30 dagen in quarantaine zullen blijven.

 

Op 4 februari jongstleden stuurde een private exporteur 2.020 kanaries en parkieten vanuit zijn kweekcentrum naar Israël. Toen de dieren daar aankwamen, stelden de Israëlische douane-instanties administratieve onregelmatigheden vast bij de registratie van verschillende dieren. De toegang tot het Israëlische grondgebied werd hen dan ook ontzegd, waardoor een verplichte terugkeer naar België onvermijdelijk was. De kanaries en parkieten kwamen in de avond van 14 februari aan op Liège Airport. Zoals de Europese wet gebiedt, moeten alle dieren afkomstig uit het buitenland in quarantaine geplaatst worden om gezondheidsrisico’s – zoals besmetting met de vogelgriep of de ziekte van Newcastle – te vermijden.

Twee opties werden de eigenaar van de vogels dan ook aangeboden: een plek vinden waar de dieren in quarantaine konden verblijven of het euthanaseren van de dieren. Daarbij werd het uiteindelijk mogelijk gemaakt om voor de eerste optie te kiezen.

 

 

Pairi Daiza vangt de 2.020 dieren op

Nadat op 14 februari om 20 uur Denis Ducarme (Federaal minister van Landbouw) op de hoogte gebracht werd, hebben de teams van Pairi Daiza hemel en aarde bewogen om een oplossing te vinden, zodat zij het leven van deze duizenden vogels konden redden. Velen onder onze medewerkers hadden zich hun Valentijnsavond ongetwijfeld anders voorgesteld. Drie uur aan telefonisch onderhoud vond ook plaats tussen Eric Domb, zijn medewerkers en de minister, om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen waarin de vogels in de best mogelijke omstandigheden konden opgevangen worden. Dankzij de tientallen medewerkers van het park die hun avond hiervoor opofferden – enkelen onder hen zaten zelfs in het buitenland – werd dan toch een opvangruimte gevonden.

Op 15 februari kregen de experts van het FAVV de vraag van Pairi Daiza binnen om een quarantaineruimte in het park te laten registreren. Gezien het belang van de situatie, heeft de FAVV hier uitzonderlijk snel op gereageerd en de situatie bij Pairi Daiza onderzocht met respect voor alle Europese normen. Omdat de plek en de omstandigheden van de opvangruimte conform bleken, werd de quarantaine bij Pairi Daiza goedgekeurd.

De vogels zijn in ons park gearriveerd in de ochtend van 16 februari. De eigenaar van de vogels zelf begeleidde het transport van de luchthaven naar het park.

Pairi Daiza heeft dus een veilige ruimte gevonden waar zowel het welzijn van de vogels als de gezondheidswetgeving gerespecteerd kunnen worden. Het FAVV, minister Denis Ducarme en Pairi Daiza hebben uitstekend samengewerkt om tot deze humane en respectvolle oplossing te komen voor de dieren in kwestie.

 

Wat brengt de toekomst voor deze vogels ?

Zoals de wetgeving omtrent quarantaine voorschrijft, zullen de 2.020 kanaries en parkieten – waaronder trouwens een aantal soorten die door CITES beschermd zijn – 30 dagen in Pairi Daiza blijven. Er is intussen ook voldoende aangepaste voeding voor deze dieren besteld door Pairi Daiza. Wat de toekomst voor hen zal brengen na de quarantaine, zal besproken worden samen met hun eigenaar. Pairi Daiza geeft zichzelf alvast de tijd om de allerbeste oplossing te vinden, zodat het welzijn van deze dieren, die vanaf nu onder haar bescherming staan, kan gegarandeerd blijven.