Hoe moet het nu verder met Lago Kortrijk?

In LAGO Kortrijk, het gloednieuwe zwemparadijs van de LAGO groep, is dinsdagavond een grote brand uitgebroken. De volledige glijbaantoren brandde volledig uit.

 

In het nieuwste zwemparadijs van de LAGO groep, LAGO Kortrijk, heeft zich dinsdagavond een rampscenario afgespeeld. Het gloednieuwe waterpark, dat zo goed als klaar was voor de opening, stond plots in lichterlaaie. Volgens getuigen zou er rond 23 uur een flits zijn geweest die gevolgd werd door een luide knal. Wat volgde was een zware brand in de glijbaantoren van het zwembad. 120 brandweerlieden en 30 voertuigen kwamen ter plaatste om de brand te bestrijden.

“De glijbanen zijn uit polyester gemaakt. Als polyester brandt, krijg je dat niet meer uit, hoeveel water je er ook over spuit” aldus de officier van wacht Chris Deryckere. Voor de brandweer zat er dan ook niets anders op dan de glijbanen gecontroleerd te laten uitbranden en het zwembad zelf zoveel mogelijk te beschermen. “Nog een geluk dat de toren van de glijbanen in beton is, want beton heeft een grotere brandweerstand dan staal. Het was een pak van mijn hart dat de toren niet instortte. Anders was ook het zwembad wellicht in vlammen opgegaan” zei Deryckere.

Normaal mochten vandaag buurtbewoners en enkele scholieren het zwembad voor het eerst uittesten. Vrijdagavond zou een speciale opening volgen voor pers en genodigden. Het waterpark zou dan een dag later, op zaterdag 2 maart, geopend worden voor het grote publiek.

De komende dagen vind er een inspectie plaats om de staat van het zwembad te controleren. Onder meer de staat van het dak en hoe groot de water en roetschade is wordt in kaart gebracht.

De opening van het zwembad zal in fases gebeuren. Vermoedelijk zal eerst het sportbad over enkele weken geopend kunnen worden mits dit op het eerste zich intact lijkt. Ook het subtropisch gedeelte lijkt in relatief goede staat. Zelfs de wildwaterbaan, die zich het dichtst bij de glijbaantoren bevindt lijkt buiten wat roetschade gevrijwaard gebleven. De glijbanen zullen wat langer op zich laten wachten. De bouw en levering van nieuwe glijbanen zal verschillende maanden tot een jaar in beslag nemen.

Het 33 miljoen euro kostende waterpark was uitgerust met een sportbad en de langste wildwaterbaan van België. Daarnaast waren er ook 5 grote glijbanen. Onder meer bandenglijbanen alsook een racer glijbaan waar je met twee naast elkaar naar beneden kon racen.

Tijdens de ontploffing was er niemand meer aanwezig in het zwembad. De oorzaak van de grote brand is voorlopig nog niet gekend. Kwaad opzet wordt uitgesloten.