Wildfire opnieuw verkozen tot beste houten achtbaan ter wereld

De houten achtbaan Wildfire uit het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården is opnieuw verkozen tot beste houten achtbaan ter wereld. Dit gebeurde in zowel de eerste alsook de tweede editie van de ElloCoaster Wood Poll 2018 die helemaal anders is dan de andere rollercoasterverkiezingen die gehouden worden.

 

Wat is er zo speciaal aan de ElloCoaster Wood Poll:

De ElloCoaster Wood Poll bestaat sinds 2017 en is misschien nu al de meest relevante poll die er bestaat. Online wordt er op zoek gegaan naar de beste houten achtbaan in de wereld, maar niet op een traditionele manier. Er wordt een hele eigen ranking-methode gebruikt.

Het probleem met traditionele top 10 lijstjes is dat de maker ervan zich baseert op zijn eigen mening, smaak en ervaring. Rollercoasterfans raken het vaak moeilijk eens over wat precies de beste attractie is, net omdat iedereen andere smaken heeft. Daarom zijn deze soort top 10 lijstjes gedoemd om te mislukken. Een andere methode om awards uit te reiken is meestal dat iedereen mag stemmen op haar of zijn favoriete achtbaan. Het probleem hiermee is dat de achtbaan die door de meeste mensen bereden is meer punten zal scoren dan een betere, maar onbekendere baan. Een derde optie is een top 10 maken op basis van statistieken. Deze soort top 10’s zijn altijd correct, maar het is moeilijk om daarmee de beste achtbaan te meten.

Om dit probleem op te lossen werd de ElloCoaster Wood Poll opgericht. Deze poll gebruikt een oud ranking systeem uit 1993 waar Mitch Hawker mee op de proppen kwam. Dit systeem gaat geen punten plakken op achtbanen, maar gaat wel kijken naar hoeveel keer deze beter scoort dan andere achtbanen. Alle rollercoasters worden met elkaar vergeleken, telkens in duels van één tegen één. De achtbaan die het vaakst wint, krijgt de hoogste score. Door deze methode te gebruiken maak het niet meer uit hoeveel personen een achtbaan bereden hebben en worden alle achtbanen eerlijk behandeld.

 

De 10 beste rollercoasters ter wereld:

Uit de stemming bleek dat Wildfire uit het Zweedse Kolmården voor het tweede jaar op rij de absolute nummer 1 is, met een score van maar liefst 98,38%. Wildfire werd in 2016 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Op de tweede plaats vinden we El Toro uit het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure terug die een score behaalt van 96,32%. Het is een achtbaan met geprefabriceerde track die gebouwd werd in 2006 door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides.

Op de derde plaats staat T-Express uit het Zuid-Koreaanse pretpark Everland die een score behaalde van 96,03%. Ook deze achtbaan heeft geprefabriceerde track en werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Op de vierde plaats alweer een achtbaan van Rocky Mountain Construction. Dit keer de allereerste houten achtbaan die ze bouwden. Outlaw Run werd geopend in 2013 in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City en behaalde een score van 95,83%. De top 5 wordt afgesloten met de Voyage in het Amerikaanse pretpark Holiday World die in 2006 gebouwd werd door The Gravity Group en een score kreeg van 95,36%.

De top 10 wordt verder aangevuld door Lightning Rod in het Amerikaanse pretpark Dollywood (94,15%), Boulder Dash in het Amerikaanse pretpark Lake Compounce (93,23%), Phoenix in het Amerikaanse pretpark Knoebels (92,78%), Cu Chulainn in het Ierse pretpark Tayto Park (92,03%) en Mystic Timbers in het Amerikaanse pretpark Kings Island (91,03%).

 

De Europese top 10:

Balder uit het Zweedse Liseberg is net zoals vorig jaar de 3de beste Europese houten achtbaan en behaalt met een score van 88,15% een mooie 13de plaats wereldwijd. Troy uit Toverland is de beste houten achtbaan uit de BeNeDeLux (België, Nederland, Duitsland en Luxemburg) en behaalt een score van 87,04%, waarmee deze achtbaan op een 17de plaats wereldwijd komt te staan. De 5de beste houten achtbaan van Europa is opnieuw Wodan Timbur Coaster uit Europa-Park en behaalt een 24ste plaats wereldwijd. Hiermee blijft de top 5 binnen Europa ongewijzigd.

Verder in de top 10 hebben we Tonnere de Zeus uit Parc Astérix op een 29ste plaats en Thunderbird uit Powerpark op een 30ste plaats. Joris en de Draak uit de Efteling behaalt een 31ste plaats voor de kant Water en een 32ste plaats met de kant Vuur. Megafobia uit Oakwood sluit de Europese top 10 af op een 33ste plaats. Hiermee is het tweede deel van de Europese top 10 grondig veranderd ten opzichte van vorig jaar.

 

De slechtste achtbanen ter wereld:

De slechtste houten achtbaan ter wereld is opnieuw Anaconda uit het Franse pretpark Walygator Parc, die in 2017 nog een monumentale bescherming kreeg en heel wat keren geretracked werd om de rit weer beter te maken. Op de voorlaatste plaats vinden we Tyrolean Tubtwist terug uit het Engelse pretpark Joyland. Op de derde laatste plaats vinden we ook een Amerikaanse baan terug. Het is Little Dipper uit Six Flags Great America.

 

Best scorende fabrikanten:

Rocky Mountain Construction, die nog maar vier houten achtbanen bouwde, komt drie keer voor in de top 10 en mag zich daarmee tot beste houten achtbaanbouwer ter wereld kronen. Intamin Amusement Rides heeft 2 noteringen in de top 3 terwijl ze in 2018 maar 3 houten achtbanen operatief hadden met geprefabriceerde track. The Gravity Group komt 2 keer voor in de top 10 en mag zich derde beste houten achtbaanbouwer ter wereld noemen. Custom Coasters International, Philadelphia Toboggan Coasters en Great Coasters International scoren elk 1 notering in de top 10.

 

Opvallende resultaten:

De prestatie van Phoenix in het Amerikaanse pretpark Knoebels mag wel even in de kijker gezet worden. Deze achtbaan is namelijk gebouwd in 1985 en behaalt nog steeds een zeer knappe 8ste plaats. Daarmee is het de 3de oudste achtbaan uit de top 50.

Nog opvallend is de gloednieuwe Oscar’s Wacky Taxi uit Sesame Place. Deze houten achtbaan komt de lijst binnen op een 26ste plaats, terwijl de achtbaan maar 13,1 meter hoog is en 367,3 meter lang. De achtbaan werd gebouwd door The Gravity Group die van de familiebaantjes hun specialiteit maakte. Ook de familie achtbanen Twister uit Gröna Lund en Wooden Warrior uit Quassy Amusement Park scoren zeer goed met een 39ste en 40ste plaats.

 

Leuke weetjes over de poll:

De tweede editie van deze rollercoaster poll was een groot succes, want maar liefst 169 pretparkliefhebbers brachten hun stem uit. Dit is 47% meer dan de eerste editie van 2017.

De 169 achtbaanfans bereden gemiddeld 46,5 houten achtbanen en mogen zich daarmee echte ervaringsdeskundigen noemen. 15,4% van de inzendingen waren van fans die meer dan 100 houten achtbanen hadden bereden. Terwijl 43,8% van de inzendingen waren van fans die tussen de 2 en de 24 houten achtbanen bereden hadden.

59,7% van de stemmen kwam uit de Verenigde Staten van Amerika. Daarvan kwam 9,5% uit West Amerika, 26,6% uit Centraal Amerika en 19,5% uit Oost Amerika. 22,5% van de stemmen kwam uit Europa en 13,0% van de stemmen kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Tot slot kwam 3,0% van de stemmen uit Canada en nog een 1,8% van de stemmen uit China.

 

De volledige lijst kan je hier terugvinden.

 

 

Bron: ElloCoaster Wood Poll