Great Coasters International stelt houten achtbaan voor met inversies

De gerenommeerde Amerikaanse fabrikant Great Coasters International heeft tijdens de grote IAAPA Attraction Expo van 2018 in Orlando een nieuwe duellerende houten achtbaan voorgesteld met inversies. Het is de eerste keer dat de fabrikant toont een houten achtbaan te kunnen maken die overkop gaat.

 

Houten achtbanen met inversies:

Jarenlang waren houten achtbanen met inversies ondenkbaar. Eind jaren 1800 en begin jaren 1900 waren er een aantal houten achtbanen die over kop gingen, maar hierbij kon de veiligheid niet gegarandeerd worden. Toen de veiligheidsnormen strenger werden verdwenen ze dan ook uit de pretparken en jaren lang dacht men dat ze nooit meer zouden terugkeren.

Dit veranderde allemaal in 2013 wanneer er plots twee houten achtbanen opdoken die over kop gingen. Tot nu toe waren er twee fabrikanten die houten achtbanen ontwikkelde die over kop gaan. Langs de ene kant de gloednieuwe Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die de ene recordbrekende achtbaan na de andere bouwt. Langs de andere kant hebben we de samenwerking tussen het Canadese bedrijf Martin & Vleminckx en het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group die op hun beurt ook heel wat houten achtbanen met inversies maakten.

 

Great Coasters International presenteert nieuwe achtbanen:

Daar zal nu een derde constructeur bijkomen, want Great Coasters International (GCI) heeft te kennen gegeven een dergelijke achtbaan te kunnen maken. Op de IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) Expo die onlangs plaats vond in Orlando werd een duellerende houten achtbaan gepresenteerd die overkop gaat.

De twee houten achtbanen starten in tegenovergesteld richting met een zeer steile gedraaide first drop. Beide achtbaantreinen leggen een gespiegeld parcours af waar ze elkaar verschillende malen kruisen. Op een bepaald moment gaan ze elk door een kurkentrekker-inversie waarbij de achtbaantreinen als het ware over elkaar rollen.

Om de constructie van de inversies mogelijk te maken wordt er op deze plaatsen gewerkt met stalen supports. Dit is ook de zelfde techniek die wordt toegepast door de andere fabrikanten. Beelden van het concept vindt je hieronder.

 

Nieuwe treinen:

Momenteel zijn er 8 houten achtbanen gebouwd die overkop gaan. Drie daarvan zijn er gebouwd door Rocky Mountain Construction (RMC) en de vijf andere zijn gebouwd door de samenwerking van Martin & Vleminckx en The Gravity Group.

Tijdens de IAAPA Attraction Expo werden ook nieuwe treinen onthuld door GCI. Het gaat om de Infinity Flyer, de opvolger van de bekende Millennium Flyer treinen. Deze treinen zouden scherpere bochten en meer G-krachten aankunnen dan hun voorgangers, maar ook bestaat de mogelijkheid om mageneten onderaan de trein te integreren zodat ook een lancering mogelijk wordt. Hieronder kan je een foto zien van de nieuwe trein.

 

 

Bron: GCI