Babygorilla geboren in Mensapenvallei Zoo Antwerpen

Geweldig nieuws uit de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: woensdag is vrouwtjesgorilla Mayani bevallen van een gezonde baby! Ze lijkt haar moederrol heel goed te vervullen. Ze houdt het kleintje dicht tegen zich aangedrukt ter hoogte van haar tepels, precies zoals het hoort. Je kan het als bezoeker dan ook onmiddellijk al bewonderen. Het geslacht hebben de verzorgers nog niet kunnen zien. Ze beviel in de gorillagroep en haar groepsgenoten reageren al net zo goed en ontspannen op de kleine spruit als Mayani zelf. Vader Matadi wijkt niet van haar zijde en volgt haar waar ze gaat. ZOO Antwerpen is uiteraard enorm blij met de geboorte. De ZOO speelt een belangrijke rol in het kweekprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. Het is nog maar sinds vorig jaar dat de gorilla’s hun intrek namen in hun prachtige Mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken. Dit nieuws sluit het jaar waarin ZOO Antwerpen haar 175ste verjaardag viert op een ongeëvenaarde manier af.

 

De bevalling gebeurde ’s nachts, in alle rust. “Gisterochtend kwamen we toe en Mayani begroette ons. Ik dacht: heeft ze nu iets vast? Toen zag ik een piepklein handje. Ik wist niet wat ik zag!” aldus verzorger Julie. De verzorgers hadden verwacht dat het kleintje half december geboren zou worden, gerekend vanaf de laatst waargenomen paring met zilverrug Matadi. “Maar ja, wat er achter het hoekje gebeurt als wij niet kijken, weten we natuurlijk niet.”

 

 

De gorillagroep reageert heel rustig en ontspannen. Mayani klimt al op haar gemak door haar verblijf en knabbelt aan haar groenten. Het is belangrijk dat ze rustig en ontspannen is om de melkproductie goed op gang te laten komen. Julie: “We hebben het tongetje van de baby al gezien bij drinkpogingen en ze houdt het kleintje in de juiste positie, dus we vermoeden dat het drinkt.” Het is belangrijk dat Mayani zich een goede moeder toont, ook als voorbeeld voor Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. Mensapen leren moederschap van elkaar. Mambele is heel erg geïnteresseerd in moeder en kind. Ze zit er letterlijk met haar neus bovenop. Vader Matadi blijft in de buurt van Mayani. Ook Amahoro geeft een heel rustige indruk.

De eerste 36 uren drinkt de gorillababy voedzame biestmelk of colostrum, net als bij de mens. De baby drinkt drie tot vier jaar melk bij mama. Een baby weegt zo’n 1,5 kilo bij geboorte en is volledig ontwikkeld met een mooi zwart pelsje. Baby’s hebben nog niet veel kracht, moeders dragen ze met één hand tegen de borst. Het geslacht is voorlopig nog onbekend juist omdat Mayani het goed dicht tegen zich aanhoudt. Het kleintje gaat een Afrikaanse naam krijgen, beginnend met de letter T.

 

Voorbeeldfunctie

Mayani (17) mocht als eerste in de groep mama worden. Ze heeft zich al bewezen als moeder, dit is haar tweede baby, en kan nu het goede voorbeeld geven aan Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. ZOO Antwerpen hoopt zo de zorgende kneepjes van het moederschap door te geven van de ene gorilla aan de andere. Net als de vader en zilverrug Matadi zijn deze twee vrouwen westelijke laaglandgorilla’s. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom.

 

Spelend leren

Kleine aapjes moeten al spelend veel leren en vallen daarbij hun soortgenoten lastig. Ze willen worstelen, klimmen, rollen, porren, bijten en aan haren trekken. Meisjes moeten later het moederschap van de vrouwtjes in de groep leren. Jongens moeten het imponeergedrag van hun vader aanleren. Ze oefenen op veel vertoon zoals trots stappen, kloppen op de borst, rechtstaan en planten afrukken en weggooien, een been in de lucht schoppen, met de handpalm op de grond kloppen,… Veel leven in de brouwerij!

 

TIP: Verzorgersbabbel in de nieuwe Mensapenvallei dagelijks om 13u45.

 

Mensapenproject in Kameroen

In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van ZOO Science de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar woudvlees of bushmeat.

 

Weetjes:

  • Het geluid van een huilende gorillababy lijkt op dat van een mensenbaby. Gorilla’s huilen zelden, behalve als ze alleen gelaten worden. Ze kunnen ook zeuren en gniffelen.
  • De dracht van een gorilla bedraagt 8,5 maanden