Top 10 snelste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 snelste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

 

#10: El Loco – Adventuredome (72,4 km/u)

El Loco is gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan wordt via een kettinglift omhoog getakeld tot een hoogte van 27,4 meter. Tijdens de afdaling van 90 graden wordt een snelheid bereikt van 72,4 km/u. El Loco heeft een track van 396,2 meter, een gekantelde bocht naar buiten en 2 Dive Loops. De achtbaan heeft muziek in de karretjes en is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark.

 

#9: Shark Attack – Hotgo Spring Paradise (80 km/u)

Shark Attack werd gebouwd in 2017 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. De achtbaan is een namaakversie van de Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Shark Attack is de grootste achtbaan van het indoor pretpark en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. De bezoekers leggen het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts af, waardoor ze in totaal 6 keer overkop gaan in de 3 inversies.

 

#8: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd. In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM-lancering, sindsdien verloopt de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#7-6: Flight of Fear – Kings Island & Flight of Fear – Kings Dominion (86,9 km/u)

Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion zijn identiek en hebben daarom ook dezelfde snelheid. De twee achtbanen delen samen de 6de plaats in deze lijst.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

#5-4: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Disneyland Paris (91,7 km/u)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Rock ‘n’ Roller Coaster in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde snelheid. Ze delen samen de 4de plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Rock ‘n’ Roller Coaster is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Paris:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Rock ‘n’ Roller Coaster is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

#3: Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland (95,4 km/u)

Tron Lightcycle Power Run werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland. De motor coaster wordt tot een snelheid van 95,4 km/u gelanceerd in een overdekte hal. Bij de lancering wordt een hoogte van 23,8 meter bereikt waarna de achtbaan in een donker indoor gedeelte verder gaat. Bezoekers leggen de 966 meter lange achtbaantrack af op een futuristische motor gebaseerd op de film Tron.

 

#2: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (96,6 km/u)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark en was 32 jaar lang de snelste en hoogste indoor achtbaan ter wereld.

 

#1: Turbo Track – Ferrari World Abu Dhabi (102 km/u)

Turbo Track werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Ferrari World Abu Dhabi, gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De rollercoastertrein wordt gelanceerd met een snelheid van 102 km/u tot een hoogte van 64 meter. Hiermee is het de eerste indoor rollercoaster die de kaap van de 100 km/u overschrijdt. Turbo Track verbrak bij opening het 32 jaar oude wereldrecord van Mindbender in Galaxyland Amusement Park. De track van 180 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevindt zich in een gigantische hal van het pretpark.

 

 

 

Toekomst:

In 2016 kwam er met TRON Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland een grote nieuwkomer bij. In 2017 mochten we maar liefst twee nieuwe achtbanen verwelkomen met Shark Attack in Hotgo Spring Paradise en Turbo Track in Ferrari World Abu Dhabi. Deze laatste kon zelfs het wereldrecord, dat al 32 jaar standhield, verbreken. Maar dat is nog niet alles, ook voor 2018 en 2019 staan er nieuwe achtbanen op het programma! Hierdoor wordt de oude top 10 op een paar jaar tijd volledig door elkaar geschud en vernieuwd. Door de komst van de verschillende nieuwe banen vallen Motorbike Roller Coaster in Happy World en Star Ripper in Star Fantasy Port uit de top 10.

 

Op 31 mei 2018 opent er in Qatar een nieuw pretpark dat volledig indoor zal komen te liggen. Het pretpark zal de naam Adventure Island krijgen en daar komen twee of drie achtbanen. Een van die achtbanen wordt Dragonfire en deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides. De exacte snelheid van de achtbaan is nog niet geweten. We weten wel al dat deze een hoogte zal krijgen van 60 meter. Verder zal de achtbaan ook een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering bevatten die de achtbaantrein tot op een grote spike zal lanceren. De tweede snelste indoor achtbaan ter wereld heeft een hoogte van 44,2 meter. Het lijkt er dus sterk op dat deze nieuwkomer met een hoogte van 60 meter ruim de 96,6 km/u van de nummer twee zal verbreken. Vermoedelijk wordt Dragonfire dus de tweede snelste indoor rollercoaster ter wereld.

 

In 2019 opent er met Nickelodeon Universe Theme Park een groot nieuw indoor pretpark in de Verenigde Staten van Amerika. Dit nieuwe indoor pretpark zal twee belangrijke grote achtbanen openen. Eén daarvan wordt een Euro-Fighter achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides dat een kopie wordt van Takabisha in Fuji-Q Highland, maar dan met een nog steilere first drop. Deze drop zal een hellingsgraad van 121,5° hebben waardoor het de nieuwe wereldrecordhouder wordt. De achtbaan krijgt ook zeven inversies. Hiermee zal het record van meeste inversies op een indoor achtbaan verpulverd worden. De Euro-Fighter krijgt een snelheid van 100 km/u, waardoor het de 2de of 3de snelste indoor achtbaan ter wereld wordt. Het parcours van 1.000 meter zal naast de zeven inversies ook een lancering en een lift hill bevatten. Tot slot wordt de rollercoaster 43 meter hoog. Hieronder een video van de Takabisha in Fuji-Q Highland.

 

Verleden:

In het verleden bestond een achtbaan in het Japanse pretpark Fantasy Dome Tomakomai die volledig overdekt was. De indoor coaster werd in 1990 gebouwd door de Japanse achtbaanbouwer Togo. Deze achtbaan had een snelheid van 90,1 km/u en was 35,1 meter hoog. De steilste drop op het 745,2 meter lange parcours had een hellingsgraad van 50 graden. Met deze statistieken zou de achtbaan de 7de plek veroverd hebben mocht deze nog hebben bestaan.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.