Het verhaal achter: Klugheim – Phantasialand

Phantasialand opende in 2016 een prachtig, maar mysterieus themagebied met een intense lanceerachtbaan van Intamin ‘Taron’ en een kleinschalige familieboomerang van Vekoma ‘Raik’. Het achtergrondverhaal van dit themagebied – Klugheim – wordt uit de doeken gedaan door de huisontwerper van het park.

 

Het achtergrondverhaal start bij Schneck, een van de zes draken van Phantasialand. Deze mysterieuze en oude draak is vooral gericht op zijn macht over het Mystery gebied. Een gebied vooral gekend om haar kastelen en enorme basaltrotsen. Schneck, die in der tijd zelf in River Quest woonde, leerde een magister (een soort tovenaar) de mysteries van het naastliggende basaltgebergte kennen. De magister ging aan de slag met het onderzoeken van de aardse krachten en geisers die in het gebergte te vinden zijn. Al deze thermische en  aardse krachten wilde hij omzetten in een bruikbare energetische kracht, maar dat kon hij niet alleen. Daarom trok hij erop uit om de meest slimme mensen ter wereld te verenigen in een bergdorp, en zo werd Klugheim geboren.

 

Klugheim is dus een klein dorpje in het midden van het mysterieuze basaltgebergte en draagt haar naam niet voor niets. Het staat letterlijk voor slim (KLUG) dorp/heimat (HEIM). Hier komen de attracties in het themagebied bij in het verhaal. De intelligente dorpsbewoners ontwierpen allerhande machines om alle aardse krachten te gebruiken in hun voordeel. Maar deze energie moest getransporteerd worden naar hun dorp vanuit het gebergte. Om dat probleem te overkomen, bouwden ze een toestel die net dat doet, en dat werd ‘Taron’. Eric Daman zijn visie over deze achtbaan is dat ‘Taron’ een soort van stormram is. Deze stormram wordt gelanceerd uit de fabriek waar de aardse energie wordt omgezet in de kinetische energie van de trein. Zo verplaatst de energie zich vanuit de basaltrotsen naar het dorpje zelf, via de achtbaantrack. In het dorp gebruiken ze deze energie dan weer om andere apparaten aan te sturen.

Verder is ook ‘Raik’ een uitvinding van de Klugheimers. Zo waren ze aan het experimenteren met het principe van de tijd. Ze zochten immers een manier om de tijd voor- en achterruit te laten lopen. En dat is dan de family-boomerang geworden die zowel vooruit als achteruit rijdt.

Voor de oplettende mensen onder ons zijn er ook verscheidene beelden van trollen en kobolden in het themagebied te spotten. Deze beesten werken de dorpsgenoten tegen in hun queeste om de warmte-aders in het gebergte te vinden. Hierdoor proberen de bewoners deze kobolds om het leven te brengen en dat doen ze op een specifieke manier. Zo knopen ze de trollen vast in de zon en laten ze hen uitdrogen, totdat ze helemaal versteend zijn. Deze versteende trollen en kobolden kan je terugvinden doorheen heel Klugheim. In de zogenaamde ‘lichtkamer’ worden de grootste beesten versteend, waar ze kunnen gezien worden door heel het dorp.

Er is echter bewust gekozen om dit verhaal niet expliciet met de bezoekers mee te geven. Het was vooral een manier voor de ontwerper, Eric Daman, om een coherent themagebied te produceren.

 

Bronnen: OIP (met Eric Daman)

foto’s: phantasialand, Multimueller