Masterplan 2020: Energylandia blijft investeren

Energylandia is in vijf jaar gegroeid van opstartend pretpark tot het grootste en meest bezochte park in Polen. Ze blijven vriend en vijand verbazen met hun immense jaarlijkse uitbreidingen. Om die trend verder te zetten, presenteerden ze op de laatste dag van dit seizoen hun groot masterplan dat de uitbreidingen voor de komende jaren kadert.

 

De eerste fase van dit ambitieuze project omvat een nieuw themagebied van twintig hectare dat in 2020 moet openen. Dit gebied “Smoczy gród” is een middeleeuwse nederzetting uit de wereld van sprookjes en legendes, gebaseerd op middeleeuwse Noord-Europese bouwwerken. Ze zouden veel inspiratie uit films als “Lord of The Rings” en “The Witcher” gehaald hebben om hun kastelen en ruïnes te ontwerpen. De hoofdattractie van dit gebied wordt de gigantische RMC-achtbaan “Zadra , aangevuld met elf andere attracties, die meer naar families en kinderen gericht zijn. Zo komen er onder andere een darkride (interactief en passende bij het themagebied), een nieuwe junior coaster (gebouwd door Preston & Barbieri), een monorail, een carrousel en een soort van ontspanningszone. Die laatste biedt een rustplaats voor de ouders met restaurants, winkeltjes, fotopunten en educatieve speelelementen voor de kinderen. Dit zal Energylandia’s eerste themagebied worden naar één specifiek thema.

Onder de tweede fase verstaan we de bouw van hun eerste on-site hotel, een viersterren hotel met 120 kamers, die samen goed zijn voor 530 bedden. Er is gekozen voor een Italiaanse stijl en vooral geïnspireerd op de historische stad Venetië. Zo gaan ze de kamers centreren rond een (overdekt) kanaal met gondels, waar je ook iets kan eten en drinken. Verder gaan ze ook restaurants, vergaderzalen en een uitgebreid aantal ontspanningsmogelijkheden (zoals een spa-complex) voorzien. Het hotel zou ook al in 2019-2020 moeten openen volgens de officiële parkwebsite.

Over de volgende fasen zijn minder details bekend. We weten wel dat de derde fase bestaat uit een uitbreiding van het viersterrenhotel en de bouw van het “Muzeum Karpia” van Zator. Dit lokaal museum gaat ons leren over de ecosystemen van de karpers in de vijvers rond Zator en hoe deze bewaard moeten blijven. Daarmee wordt er meer vrijetijdsactiviteiten toegevoegd rond het pretpark dat ook gunstig gaat zijn voor de horeca bij het hotel. De vierde fase, gepland voor 2022 wordt vervolgens weer een uitbreiding van het park, met de toevoeging van 13 attracties (elf voor de allerkleinsten) waarvan de plannen een jaarrond opening bekijken. Hierin wordt een nieuwe lanceerachtbaan van Vekoma verwacht, vermoedelijk met dubbele lanceringen. Voor de vijfde fase gaat een indoor “Aquapark” verrijzen in de nabijheid van het hotel, dat ook het volledige jaar toegankelijk gaat zijn. En tot slot hebben we de zesde fase. Hieronder verstaan we de uitbreiding van het uitgaansgebied met nieuwe thema-elementen en infrastructuren. Daarnaast vinden we in het park nog eens een nieuw themagebied met tien attracties, zowel voor kinderen, families als thrillseekers.

Over de latere uitbreidingsfasen is veel minder bekend, maar we kunnen wel stellen dat Energylandia één van de grootste parken op de Europese markt wenst te worden. Dat ze sterk op weg zijn, is wel een understatement.

 

 

Bronnen: Energylandia, RCDB