Foute kersttruien verrassen beren en chimpansees in Burgers’ Zoo

Met minder dan een maand te gaan tot Foute Kersttruiendag van Save the Children zijn de voorbereidingen in het hele land in volle gang. Op donderdag 22 november om 10.30 uur krijgen de chimpansees en Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo enkele foute kersttruien gevuld met gezonde hapjes aangeboden door hun dierverzorgers. Het Arnhemse dierenpark steunt het initiatief voor de Foute Kersttruiendag die op vrijdag 14 december 2018 plaatsvindt.

 

Creatieve gedragsverrijking

Dierverzorgers die voor de gelegenheid in stijl een foute kersttrui dragen, vullen een aantal foute kersttruien met lekkere en gezonde hapjes voor de mensapen en beren. “Chimpansees en Maleise beren zijn intelligente diersoorten, waarbij we soms hun natuurlijke onderzoekende gedrag stimuleren door voedsel op verrassende wijze aan te bieden. Het prikkelt hun nieuwsgierigheid om eens te bekijken wat er nu eigenlijk in die vreemde truien zit”, vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo. “Burgers’ Zoo is een dierenpark waar jaarlijks honderdduizenden kinderen op bezoek komen om te genieten van een fijne dag uit. De harde werkelijkheid is helaas dat heel veel kinderen in de wereld helemaal geen tijd hebben om kind te zijn, maar verschrikkingen als oorlogen, armoede en honger het hoofd moeten bieden. Burgers’ Zoo wil om die reden graag zijn medewerking verlenen aan de Foute Kersttruienactie van Save the Children, een organisatie die zich met hart en ziel inzet om het lot van deze kinderen te verbeteren.”

 

Internationale ludieke campagne voor een goed doel

Foute Kersttruiendag vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Save the Children Nederland sluit zich met Foute Kersttruiendag aan bij de Christmas Jumper Day die Save the Children UK al jaren met succes organiseert. In heel Nederland komen op of rond vrijdag 14 december 2018 duizenden particulieren, maar ook scholen, bedrijven en verenigingen in hun foute kersttrui in actie voor kinderen in nood onder het motto ‘Een echte held verzamelt geld.’ De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie ontvangt elke dag nog nieuwe aanmeldingen.

 

Besteding opbrengst Foute Kersttruiendag

“De kerstperiode is voor de meeste mensen een tijd van warmte en gezelligheid, van samenzijn met familie, lekker eten en cadeautjes. Maar voor kinderen in Jemen, Syrië, Zuid-Soedan of Sulawesi is de werkelijkheid heel anders”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Duizenden kinderen daar zijn hun ouders kwijtgeraakt op de vlucht voor geweld of een natuurramp, hebben geen dak boven hun hoofd, lijden honger en kou. Met de opbrengst van Foute Kersttruiendag helpen we deze kinderen. We zorgen voor onderdak en bescherming, herenigen kinderen met hun ouders en delen voedsel, warme kleding, schoenen of dekens uit.”