Top 10 meeste inversies van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land met enorm veel pretparken en achtbanen. Getuigen hiervan zijn de meer dan 100 pretparken waar in totaal meer dan 200 achtbanen te vinden zijn. Het gaat van zeer kleine kinderpretparkjes en pierparken tot grote pretparken met wel 10 achtbanen of meer. Maar welke pretparken zijn nu de belangrijkste en waar vind je de achtbanen die je het meest overkop doen gaan? Wij zochten het uit en goten de 10 achtbanen met de meeste inversies in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

Omdat er 5 achtbanen de 10de plaats delen is de top 10 een top 14 geworden.

 

#14-10: Millennium, G Force, Wipeout, Rage & Saw The Ride (3 inversies)

Millennium in Fantasy Island, G Force in Drayton Manor, Wipeout in Pleasurewood Hills, Rage in Adventure Island en Saw The Ride in Thorpe Park hebben allemaal 3 verschillende inversies en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Millennium – Fantasy Island:

Millennium werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan heeft een Custom track en is van het type MK-1200. Tijdens de rit gaan de bezoekers door de volgende 3 inversies: Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie) en een Loop (1 inversie). De rollercoaster behaalt tijdens de first drop een snelheid van 90 km/u en het hoogste punt bereikt 45,7 meter.

 

G Force – Drayton Manor:

G Force werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Engelse pretpark Drayton Manor. De rit van 385 meter start met een bizarre lifthill. De lifthill gaat namelijk als maar steiler en steiler omhoog en trekt de bezoekers mee in de eerste looping op het parcours. Op deze manier gaan de inzittende heel traag en blijven ze lang ondersteboven hangen. Na de Loop (1 inversie) volgt nog een Bent Cuban Eight (2 inversies) waardoor de bezoekers tijdens de rit in totaal 3 keer overkop gaan. Verder is de achtbaan 25 meter hoog en wordt er een snelheid behaald van 70 km/u.

 

Rage – Adventure Island:

Rage werd gebouwd in 2007 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Engelse pretpark Adventure Island. De rollercoaster is van het type Euro-Fighter en bezoekers gaan tijdens de rit 3 keer overkop in volgende inversies: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). De achtbaan behaalt tijdens de first drop van 97° een topsnelheid van 70 km/u. Op het parcours van 361 meter is er een maximale hoogte van 22 meter en ervaren de bezoekers krachten tot 4,5 G.

 

Wipeout – Pleasurewood Hills:

Wipeout werd gebouwd in 2007 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Pleasurewood Hills. De achtbaan is van het Type Boomerang dat we kennen van onder andere de Cobra in Walibi Belgium en de Speed Of Sound in Walibi Holland. Het parcours van 285 meter wordt zowel voorwaarts en achterwaarts afgelegd, waardoor de bezoekers in totaal 2 keer door de Loop (1 inversie) en Cobra Roll (2 inversies) gaan en dus in totaal 6 keer ondersteboven hangen. De rollercoaster is 35,5 meter hoog en behaalt tijdens de rit een snelheid van 75,6 km/u. Er worden totale krachten tot 5,2 G bereikt tijdens de rit.

 

Saw The Ride – Thorpe Park:

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror filmserie “Saw”, de volgende 3 inversies voorgeschoteld: In-Line Twist (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Dive Loop (1 inversie). De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Deze achtbaan is de steilste en snelste Euro-Fighter van Europa. De achtbaan is 30,5 meter hoog en tijdens de rit van 719,9 meter wordt een snelheid van ongeveer 89 km/u behaalt.

 

#9-6: Shockwave, Nemesis Inferno, Nemesis & Kumali (4 inversies)

Shockwave in Drayton Manor, Nemesis Inferno in Thorpe Park, Nemesis in Alton Towers en Kumali in Flamingo Land hebben allemaal 4 verschillende inversies en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Nemesis – Alton Towers:

Nemesis werd gebouwd in 1994 in het Engelse pretpark Alton Towers door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster gaat over het parcours van 716 meter door volgende 4 inversies: Corkscrew (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Loop (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 80,5 km/u en tijdens de rit worden er krachten tot 3 G bereikt. Nemesis is 13 meter hoog maar 18,7 meter onder de grond waardoor er een totaal hoogte verschil van 31,7 meter is.

 

Shockwave – Drayton Manor:

Shockwave werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en werd in 1994 geopend in het Engelse pretpark Drayton Manor. Shockwave is niet zomaar een achtbaan want de rollercoaster was 25 jaar lang de enige Stand-Up coaster in Europa. Dit veranderde in de zomer van 2015 toen het Italiaanse pretpark Cavallino Matto ‘Freestyle’ opende, een Stand-Up coaster gebouwd door het Japanse bedrijf Togo. Tijdens het parcours van 500 meter gaan de bezoekers door volgende 4 keer inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). Shockwave is 36,6 meter hoog en behaalt een snelheid van 85,3 km/u. De rollercoaster heeft het 3de meeste aantal inversies van alle Stand-Up coasters in de wereld.

 

Nemesis Inferno – Thorpe Park:

Nemesis Inferno werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Engelse pretpark Thorpe Park. Op het parcours van 750 meter gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies). Nemesis Inferno behaalt een snelheid van 77 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit worden er krachten tot 4,5 G waargenomen.

 

Kumali – Flamingo Land:

Kumali werd gebouwd in 2006 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een andere lay-out dan we gewoon zijn. Tijdens de rit van 671,4 meter gaan de bezoekers door de volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Zero-G Roll (1 inversie). De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 88,3 km/u en heeft een hoogte van 35,9 meter. De maximale krachten lopen op tot 4,7 G.

 

#5-3: Swarm, Odyssey & Infusion (5 inversies)

Swarm in Thorpe Park, Odyssey in Fantasy Island en Infusion in Blackpool Pleasure Beach hebben allemaal 5 verschillende inversies en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Odyssey – Fantasy Island:

Odyssey werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een custom lay-out en is met voorsprong de grootste SLC die Vekoma ooit bouwde. Tijdens de rit van 891,2 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie), Horseshoe (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 101,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Er zijn maximale krachten tot maar liefst 4,8 G en een ritje op de achtbaan duurt bijna 3 minuten.

 

Infusion – Blackpool Pleasure Beach:

Infusion werd gebouwd in 2007 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) standaard lay-out zoals we die kennen van de Vampire in Walibi Belgium en Condor in Walibi Holland. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies). De Inverted Coaster heeft een hoogte van 33,3 meter en behaalt een snelheid van 80 km/u.

 

Swarm – Thorpe Park:

Swarm werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Engelse pretpark Thorpe Park. Op het parcours van 775,1 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Dive Drop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Inclined Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie). De Wing Coaster behaalt een snelheid van 92 km/u en heeft een hoogte van 38,7 meter.

 

#2: Colossus – Thorpe Park (10 inversies)

Colossus werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan verbrak bij opening het wereld record meeste inversies op een achtbaan. Op het parcours van 850 meter gaan de bezoekers door volgende 10 inversies: Loop (1 inversie), Corba Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en een Heartline Roll (1 inversie). Colossus behaalt een snelheid van 72,4 km/u en is 30 meter hoog.

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van de Smiler. Ze verpulverde het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. De Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en kostte 18 miljoen pond. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie). Hiermee is de achtbaan al 5 jaar lang record houder in de wereld.

 

 

Conclusie:

Opvallend is dat alle achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn in Engeland. Dit terwijl het Verenigd Koninkrijk 4 gebieden telt (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Geen enkele achtbaan in Schotland, Wales en Noord-Ierland behaalde dus de top 10.

 

Toekomst:

Engeland heeft al sinds de opening van Colossus in 2002 het wereld record van meeste inversies op een achtbaan in handen. De Smiler heeft een grote voorsprong op alle andere achtbanen in wereld en het lijkt er op dat de Smiler het wereldrecord nog lang in handen zal houden. De top 10 is al 5 jaar lang niet meer veranderd.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.