Sfeerverslag: Daementia – 27/10/2018

Halloween, de tijd van het jaar waar traditioneel veel pretparken op de kar springen en allerhande griezelige events organiseren. Iedereen kent wel de events van Walibi, Bellewaerde of Bobbejaanland, maar buiten deze parken is er nog veel ander griezelplezier te vinden. Zo ook in Beselare, waar voor de vierde keer op rij door verschillende vrijwilligers uit de pretparkwereld Daementia werd georganiseerd.

 

Het huis dat ze vorig jaar hadden is ondertussen spijtig genoeg afgebroken, maar Beselare heeft ze een andere locatie aangeboden en deze hebben ze dit jaar terug omgetoverd tot een spookhuis van formaat. In kleine groepjes van 4 tot 6 personen word je door 300 meter aan griezelpret geleid. Dit levert een doorlooptijd van ongeveer 20 à 25 minuten op, welke beter is dan de meeste pretparkspookhuizen! Dit alles voor de zeer democratische prijs van €2 en zeg nu zelf, wat heb je tegenwoordig nog voor zo’n goedkope prijs?! Zelfs de meeste spookhuizen in pretparken kosten een veelvoud hiervan.

De keuze om samen met Lies een spookhuisje extra aan ons lijstje van dit jaar toe te voegen, was snel gemaakt. Gelukkig hadden we wat vrije tijd op één van de openingsdagen van Daementia, want doordat het allemaal door vrijwilligers georganiseerd is, is het ook maar een beperkt aantal dagen open in vergelijking met de pretparkspookhuizen. Op een frisse zaterdagavond trokken we dan maar naar Beselare en het bijhorende spookhuis dat ons daar stond op te wachten. We arriveerden er en je kon het huis niet missen, het was druk in de kleine dorpskern en iets zei me dat heel wat auto’s en hun respectieve inzittenden hier aanwezig waren voor dit event. We schoven aan in de rij bij de kassa’s en betaalden de zeer democratische inkomprijs. Hierachter werden we de tuin van het gebouw in geleid en was het even aanschuiven in de dranghekken die hier opgesteld waren. Toevallig kwamen net na ons Leroy en Jordy de wachtrij binnen gelopen en zo ging het wachten wel lekker vooruit. Er was ook al wat animatie in de wachtrij, waar verschillende acteurs soms eens even keet kwamen schoppen. Het was al een zeer mooie opwarmer voor wat nog komen zou.

We mochten het huis betreden met ons vier. Door de sfeervolle tuin, gevuld met grafzerken en fakkels, en langs een zijdeurtje waar we al snel een eerste acteur tegenkwamen, die ons waarschuwde voor de dokters die ons zaten op te wachten. Als we weer langs de voorkant van het huis kwamen, begon net de kerktoren van Beselare te slaan, het kon bijna niet beter getimed worden! De rest van het huis wil ik niet te veel van verklappen, maar jullie vooral aanraden om hier nog een bezoekje te brengen! Wie toch benieuwd is naar de volledige beleving kan even mee volgen in de video die Jordy, ofwel Mr. Themeparkfans, gemaakt heeft tijdens onze walkthrough.

 

 

Alle verdiepingen van het huis worden heel goed gebruikt en je merkt dat iedereen die hieraan meewerkte zeer goed in z’n rol zit. Ook de opbouw van het huis kan zeker concurreren met de spookhuizen in de pretparken. Ik zeg hier misschien concurreren, maar dit jaar is Daementia voor mij het beste spookhuis dat ik totnogtoe gedaan heb! Alle effecten worden op een goede manier gebruikt en ook een streepje humor kwam er, op een prachtig moment, aan te pas. Op het einde van het parcours krijg je nog de kans om met een acteur een foto te laten nemen en deze verschijnt gratis op hun Facebookpagina. Zo heb je nog een herinnering aan je griezeltochtje er gratis bij!

 

Al bij al was dit een prachtig spookhuis dat beter was dan welke de pretparken mij dit jaar konden bieden. Qua aankleding zie je dat ze niet de financiën hebben die pretparken kunnen gebruiken, maar zelfs zonder dat geeft Daementia een betere ervaring mee dan gelijk welk ander spookhuis dit jaar. Iedereen die twijfelt, doe het gewoon! Ga hiervan genieten, je zult er geen spijt van hebben! Volgend jaar zien ze mij sowieso terug!