Efteling geeft oude bedrijfskleding een nieuw leven

Eind 2017 heeft de Efteling haar medewerkers letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Om verspilling tegen te gaan is voor de oude bedrijfskleding gezocht naar een duurzame manier om het materiaal te recyclen. In samenwerking met het sociale naaiatelier van i-did uit Utrecht werd de kleding op een duurzame wijze verwerkt tot tassen. Deze tassen worden vanaf vandaag voor € 25,- per stuk verkocht in de Efteling. Hierdoor kunnen ook Efteling-bezoekers voortaan bedrijfskleding van de Efteling ‘dragen’.

 

Recycling

De tassen zijn gemaakt van de oker- en blauwgekleurde bedrijfskleding. Deze kledingstukken zijn verwerkt tot vilt, dat weer gebruikt is om de tassen te creëren. Het gebruik van de oude kleding voorkomt het produceren van nieuw textiel en het kleuren van de textiel, processen waar veel water voor nodig is. Voor het maken van een tas zijn één a twee kledingstukken nodig.

 

Efteling & duurzaamheid

De Efteling heeft als doel om voor altijd te blijven bestaan en op die manier bij te kunnen dragen aan het geluksgevoel van zowel de huidige als de toekomstige generaties. Dit doel is in basis al een duurzame doelstelling. Daarbij wil de Efteling veel meer dan duurzaam ondernemen alleen; ze wil duurzaam verwonderen. Twee pijlers staan daarbij centraal: ‘het ondersteunen van maatschappelijke projecten’ en ‘footprint verkleinen’.

i-did

i-did gelooft in een sociale en circulaire samenleving. Een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid, maar hergebruikt en gemaakt onder sociale omstandigheden. Waar iedereen zijn bijdrage levert om de cirkel draaiende te houden en waar niemand wordt buitengesloten. Daarom herwaardeert i-did textiele grondstoffen en arbeidspotentieel: de producten bestaan uit kapotte kleding en textiel van consumenten en bedrijven en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.